Hoppa till sidans innehåll

Liiten, Flodin och Jakobsson klara mästare när PG Andersson vann i Linköping

07 SEP 2020 09:29
Tre Svenska Mästare korades när East Sweden Rally avgjordes i Linköping.
 • Skapad: 07 SEP 2020 09:29

Den tredje deltävlingen i Rally-SM 2020. I Trimmat 4WD visade dubbla Juniorvärldsmästaren PG Andersson klass genom hela dagen och vann tävlingen före Mattias Adielsson, som bitvis hängde med Andersson med slutade 58 sekunder bakom. Men segern satt långt inne för PG som körde av vägen på sista sträckan i stor ledning.

– Servostyrningen fastnade och vi körde av i innern på en sväng. Förutom det har att gått fantastiskt bra hela dagen. Men det är typiskt att man alltid ska hitta på något, säger PG.

I Linköping delades även tre guldmedaljer ut, trots att en deltävling återstår. I 4WD Övriga vann Jari Liiten och Tommy Andersson guldet efter att ha vunnit de två första tävlingarna, och i Linköping blev de tvåa bakom Kristoffer Karlsson och Ida Bood.

–  Det känns sjukt! Vi har kämpat hårt, och det hade aldrig gått utan alla som hjälper mig. Att ta ett SM-guld första året i en fyrhjulsdriven bil känns makalöst, säger Jari Liiten.

– Det har gått på gränsen hela dagen och vart riktigt tufft i kampen med Jari. Det blev lite enklare när han fick problem, men allt har gått riktigt bra, säger Kristoffer Karlsson som tar säsongens första SM-seger.

I Trimmat 2WD säkrade Patrik Flodin och Göran Bergsten för tredje året i rad ett SM-guld i Linköping när de vann klassen med 38,9 sekunder före Hampus och Pontus Jakobsson. Det var Flodin och Bergstens tredje raka seger i årets mästerskap och med maximala poäng inför finalen i Sandviken om två veckor är övertaget ointagligt för bröderna Jakobsson. Som dock kunde säkra guldet i Junior-SM.

– Allt har gått fantastiskt bra hela dagen. Jag och Göran jobbar så bra ihop och teamet har gett mig en fantastisk bil. Det känns fantastiskt att det är klart, säger Flodin.

– Det är otroligt skönt. Vi har gjort tre klockrena tävlingar i Junior-SM, och med guldet klart siktar vi nu på att gå för medalj även i SM, säger Svenska Juniormästaren Hampus Jakobsson.

I klassen Otrimmat 2WD blev det drama på slutet när Joakim Ellner Landberg tog sin första seger i SM. Ellner Landberg ledde med 1,8 sekunder inför sista sträckan över Victor Hansen. Men när Victor snurrade på sista sträckan såg det ut som Ellner Landberg skulle ta sin första SM-seger, fast med bara ett bar hundra meter kvar av sista sträckan körde Joakim punktering och det blev nervös väntan i målet. Det visade sig att Joakim Ellner Landberg och Victor Hansen kört i mål på exakt samma tiondel på sträckan och att Ellner Landberg vunnit tävlingen med just 1,8 sekunder.

– Det är helt sjukt. Jag fattade inte vad som hände, helt plötsligt var hjulet bara borta. Men det känns fantastiskt kul, helt galet, säger Ellner Landberg som tog segern i blott sin tredje tävling i SM.

Finalen i Rally-SM körs genom Rally Bilmetro i Sandviken den 19 september. Tre guldmedaljer är kvar att dela ut i klasserna Trimmat 4WD, Otrimmat 2WD och JSM Otrimmat.

Resultat East Sweden Rally 2020:

Trimmat 4WD:

 

 • PG Andersson & Anders Fredriksson, Ford Fiesta Rally2
 • Mattias Adielsson & Andreas Johansson, Skoda Fabia R5 +58,0sek
 • Per Göthberg & Stefan Ahl, Ford Fiesta R5 +1.50,0sek

 

4WD Övriga:

 

 • Kristoffer Karlsson & Ida Bood, Mitsubishi EVO
 • Jari Liiten & Tommy Andersson, Mitsubishi EVO +54,8sek
 • Mats Jonsson & Jon Magnusson, Skoda Octavia WRC +1.14,6sek

 

Trimmat 2WD:

 

 • Patrik Flodin & Göran Bergsten, Volvo 940
 • Hampus Jakobsson & Pontus Jakobsson, Toyota Corolla +38,9sek
 • Jonas Åkesson & Martin Holmdahl, Toyota Corolla +40,0sek

 

Otrimmat 2WD:

 

 • Joakim Ellner Landberg & Emil Nilsson, Peugeot 208 R2
 • Victor Hansen & Victor Johansson, Peugeot 208 R2 +1,8sek
 • Adam Westlund & David Arhusiander, Ford Fiesta Rally4 +32,4sek

 Mer om Rally SM på www.rallysm.se 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg