Hoppa till sidans innehåll

Lundqvist med segervind i seglen till säsongens sista oval

18 AUG 2022 08:30
Linus Lundqvist drygade ut sin ledning i toppen av Indy Lights-tabellen med en övertygande seger senast i Nashville - och i helgen väntar nästa slag i jakten på titeln när World Wide Technology Raceway står värd för säsongens sista ovalrace.
  • Skapad: 18 AUG 2022 08:30


Med fem segrar så här långt i år har Lundqvist byggt upp ett hälsosamt övertag i sammandraget, där han nu leder med 95 poäng över närmaste utmanaren Hunter McElrea med fyra race kvar att köra.
 
Inför helgens besök på World Wide Technology Raceway - allmänt känd som "Gateway"-ovalen för sitt läge på gränsen mellan Illinois och Missouri - har Lundqvist dock inga planer på att slappna av.

- Vi testade på Gateway i förra veckan och det såg riktigt, riktigt bra ut, säger Linus Lundqvist. Framför allt racesimuleringen vi gjorde. Det kommer vara mycket svårt att köra om på den här banan - det finns egentligen bara ett spår - så kvalet kommer att bli väldigt avgörande. Det är där vi måste lägga fokus på träningen i helgen. Kan vi bara starta långt fram är jag säker på att vi kan hålla ett väldigt högt tempo.

Avvägningen mellan kval- och racefart kompliceras denna helg ytterligare av att bilarna parkeras i parc fermé direkt efter kvalet. Därefter får endast mycket små förändringar göras inför start. Att helt optimera bilen för ett kort kvalförsök kan därför få stora negativa konsekvenser i racet dagen därpå.   

I uppbyggnaden till helgens tävlingar finns Lundqvists största källa till motivation annars i det faktum att han alltjämt jagar sin första ovalseger - trots att han faktiskt var först över mållinjen i det senaste ovalloppet i Iowa för en månad sedan. Den gången fråntogs han dock segern i efterhand efter en incident med Matthew Brabham.

Dessutom var det just på World Wide Technology Raceway, där alltså helgens tävlingar körs, som Lundqvist gjorde sitt allra första ovallopp för precis ett år sedan.

Debuten gav på många sätt mersmak - Lundqvist kvalade fyra och såg ut att gå mot en omedelbar pallplats - men förkolnade sedan i ett dramatiskt mörker när en däckexplosion i 300 km/h våldsamt slungade honom in i muren. Den olyckan tog honom också i praktiken ur titelstriden i Indy Lights 2021.

 
- Ovalerna har bråkat lite med mig, men farten finns där vilket vi visade inte minst i Iowa där vi faktiskt var först i mål, avslutar Linus Lundqvist. Efter det loppet känner jag faktiskt att jag har bevisat det som behövs. Jag känner inte att jag behöver den där segern riktigt på samma sätt, för budskapet har kommit fram. Däremot hade det varit kul att ha en ovalseger definitivt på pappret, så det är ändå helt klart någonting jag strävar efter.  
 
Indy Lights-tävlingarna på Gateway inleds på fredag kväll svensk tid med helgens enda träningspass. Därefter väntar kvalet några timmar senare, natten mot lördag, innan racet drar igång kl. 22.15 svensk tid på lördag kväll. 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg