Hoppa till sidans innehåll

Next stop Hell för VM-serien i rallycross

08 JUN 2018 08:16
VM-serien går nu in i sin andra tredjedel och det är svenskt i topp i tabellen genom Johan Kristoffersson. Det börjat bli dags för övriga att plocka poäng nu från den regerande världsmästaren om inte historien ska upprepa sig.
  • Skapad: 08 JUN 2018 08:16

Med femte rundan av rallycrossens VM-serie kliver tävlingen nu in i den andra tredjedelen. Serien är lång och alla poäng räknas, men i toppen seglar VW-föraren och den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson i lite ensamt majestät. Fransmannen och Peugot-föraren Sébastien Loeb är tvåa, 14 poäng bakom Kristoffersson. Trea är en förare från fabriksteamet Audi, Andreas Bakkerud. Och det börjar bli dags för såväl Bakkerud som Loeb och alla övriga att ta upp kampen med Johan Kristoffersson om inte årets serie skall sluta så som fjolårets, med en överlägsen seger för värmlänningen.Den norske hemmaföraren Bakkerud tänker inte missa chansen på hemmaplan där han också körde hem segern 2016.
- Tävlingen i Hell är både min hemmatävling, men också en av mina favoritbanor. Jag var tvåa senast i England på Silverstone och jag tänker göra allt för att följa upp den placeringen med ett nytt bra resultat, helst en seger, säger Andreas Bakkerud. 

Att banan i Hell är en av favoritbanorna för många förare är förståligt. Den klassiska rallycrossbanan bjuder på det mesta med partier både upp och ner och svepande kurvor och tighta hårnålar. Samt ett publikvänligt jokerspår.
Banan är fantastisk. Favoriten är kurva två, en vänstersväng nedför där bilen känns som den får ännu mer kraft. Och ingången till jokervarvet är ett av de bästa. Där kan du gå in brett och med bra fart, summerar Mattias Ekström som i serietabellen har 80 poäng och med det är han femma bakom Kristofferssons 105 poäng.

Johan Kristoffersson är inte bara regerande världsmästare. Han är även regerande vinnare i Hell från 2017. Förra årets tävling i Hell började för Johans del i helvetet, efter att han blivit påkörd och allvarligt skadat foten, men slutade i paradiset, då han trots den svåra skadan lyckades ta plats högst upp på prispallen. Kristoffersson hoppas förstås på en mindre smärtsam väg till toppen, och önskar även mer pålitligt väder.
- Lite jämnare förhållanden vore trevligt. De senaste racen har vi haft sol-regn-snö-sol-regn-sol. Enbart solsken vore bra nu när vi har börjat få lite sommar.

Efter helgens tävling ser VM-ledaren fram emot lite tid för tester tillsammans med teamkompisen Petter Solberg och PSRX Volkswagen Sweden.
- Det blir ett litet uppehåll efter en riktigt intensiv start på säsongen. Både jag och Petter är sugna på att få köra en del tester. Vår Polo R Supercar är fantastisk och hela paketet är suveränt, men jag tror det finns ännu mer potential i bilen, säger Kristoffersson, vilket borde vara ett uttalande som skapar viss oro hos konkurrenterna.
Johan utvecklar sitt resonemang:
- Vi letar fortfarande efter den perfekta balansen på den här bilen. Det finns mer att hämta, några små detaljer som jag skulle vilja testa. Kommer de att göra bilen snabbare? Jag vet inte helt säkert, men bara att testa dem kommer att ge oss mer information om hur vi kan komma närmare perfektion, avslutar Kristoffersson.Men VW är inte ensamma om att vilja få ut mer av bilarna. Peugeot väntar på uppdateringar och redan nu har Sébastien Loeb varit på pallen i samtliga race och hans teamkollega Timmy Hansen har under flera tävlingar visat att farten finns. En del tekniska stolpe ut för Hansen har gjort att han ännu inte fått kliva med Loeb upp på pallen. Likaså skruvar det helsvenska teamet Olsberg MSE för fullt på bilarna för att få ur all effekt som ska finnas där. Då har ändå teamet haft en bil i semifinal under samtliga fyra körda tävlingar.

SVT sänder från VM-tävlingen i Hell, söndag klockan 14:00.
Mer information om VM i rallycross finns på, www.fiaworldrallycross.com


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link