Hoppa till sidans innehåll

Nykomlingen Jansson i mästerskapsledning efter första dubbelhelgen

16 MAJ 2021 17:59
Det blev en helg över all förväntan för Jim Jansson i 2400-klassen när SM i Rallycross inleddes med en dubbeltävling i Höljes. Jansson reser hem som mästerskapsledare. Och det som ny i klassen.
  • Skapad: 16 MAJ 2021 17:59

Det såg ljust ut inför den avgörande dagen för Jim Jansson som i kvalkörningstabellen var tvåa bakom Simon Claesson efter tre körda kval. Men söndagen började allt annat än bra. Jim Jansson fick stora problem efter första sväng i sitt sista kvalheat där han efter närkontakt med flera bilar fick linka runt med bilen och framhjulen pekande åt helt fel håll. Något som gjorde att han tappade värdefulla kvalpoäng. Trots det misslyckade resultatet i Q4 kunde han behålla en tredjeplats i kvaltabellen och landade in en plats i första led bredvid Simon Claesson i semifinal ett.

Men inte heller den skulle gå enligt plan. Simon Claesson i första led bredvid Jim Jansson missade sin start medan Mathias Jansson från bakre led fick på en kanonstart som sen ledde till seger. Men bakom var det stentufft där Jim Jansson efter en mindre bra start jagade täten efter sitt tidiga jokervarv. Länge såg det ut att inte lyckas, men när Simon Claesson och Robin Starö i sin duell om sista platsen till finalen tog ut varandra och körde rakt fram i kurvan innan det klassiska hoppet på Höljesbanan kunde Jim Jansson glida förbi och plocka åt sig sista platsen till finalen bakom vinnande Mathias Jansson och tvåan Rasmus Carlsson.

- I finalen skulle vi mest ut och testa. Jag trodde det var färdigt efter semifinalen. Vi trodde att kopplingen hade rasat, det var så mycket vibrationer, men vi åkte ut och testade och det fungerade, sa Jim Jansson efter tävlingen.

Det gjorde det verkligen. Och om det var lite stolpe ut i början av dagen var det mer åt andra hållet i första svängen av finalen. Final i SM deltävling två i 2400-klassen. Och ingen av de som kom i väg bäst i starten ville vika ner sig. Det resulterade i en hel del konfrontationer där Jim Jansson från bakre led kunde smyga förbi och ta sitt jokervarv direkt. Där efter var han snart i kapp de framförvarande och kunde passera dem när de gick in för sina jokervarv. Med seger i dag och en tredjeplats i premiärtävlingen i fredags leder nu Jim Jansson som nykomling i klassen den totala mästerskapstabellen.

- Det är helt otroligt. Trea i fredag och nu seger. Ofattbart, summerar Jim Jansson sin helg.  

Regerande mästaren i 2400 från 2020, Per Berglund, hade en tuff helg och drog på sig två jokervarv efter tjuvstart i sin semifinal. Berglund lade i högsta växeln och var så nära att lösa uppgiften och vinna semifinalen. Endast ett räcke stod i vägen för en succé. Nu blev det rullgardin ner när bakändan tog i räcket i utgången av jokervaret och en snurrning satte stopp för alla finalplaner. Efter två körda deltävlingar är nu den regerande mästaren trea i den totala tabellen. Där Rasmus Olsson klämt in sig som tvåa bakom Jim Jansson.

Erno Antikainen SM rallycross höljes 2021.jpg

I klassen 2150 är det Erno Antikainen som visat bäst jämnhet över de båda dubbeltävlingarna. Rutinerade Antikainen som inte planerat att köra årets SM, men som kände suget, hittade en bil och kom till start. Nu leder han 2150-klassen efter två deltävlingar. Men bäst idag var Max Forsman som fick lite revansch efter en strulig premiärtävling där bilen inte var med. Nu fick Älvsbynföraren till det bättre och kunde även han, efter att ha tagit jokervarvet direkt efter starten när han rundande den uppkomna trafikstockningen som blev i första sväng, köra sig till en seger i finalen. Tätt uppvaktad av Erno Antikainen.

- Det blev en startsmäll och jag tog jokern direkt och kom ut i ledningen, sen var det bara att stänga ner. Så vi får vara nöjda, sa segraren i 2150.

Max Forsman Rallycross Höljes 2021.jpg

Oskar Hellström i JSM vara nära att göra rent hus med samtliga konkurrenter. Under regnet och på det blöta underlaget var han ostoppbar och han vann samtliga fyra kvalheat. Han vann även sin semifinal, även om det blev tuffare. Men på en upptorkande bana började motståndarna hitta mer rätt och närma sig vinnaren från fredagens SM-premiär. Fjolårets totalsegrare, Filip Martinsson som var tvåa bakom Oskar Hellström i fredagens premiär hade det tuffare under deltävling två och var femma efter summerad kvalkörning. Men Martinsson gjorde en kanonstart från andra led i sin semifinal och var redan in i första sväng två billängder före resterande startfält. Martinsson vann sin semifinal före Jakob Hillner, men Hillner missade att köra sitt jokervarv och tappade med det sin plats i finalen.
Filip Martinsson Höljes delt 1 2021.jpg


Med den segern för Martinsson stod etta och tvåan från premiärfinalen, Oskar Hellström och Filip Martinsson, i par längst fram i söndagens final. Och det var Martinsson som var snabbast i väg och som kunde hålla emot jagande Hellström in i den andra, tvära kurvan. Och på det torrare underlaget fick Martinsson bättre fäste och kunde dryga ut avståndet och vinna finalen före Oskar Hellström.

- Så har det varit hela helgen. När det varit torrt har vi varit snabbast men Hellström på blöt där han varit otrolig. Men det torkade upp och vi drog nytta av det, sa segraren i JSM-klassen, Filip Martinsson som redan blickar fram mot kommande tävlingar.

- Vi måste hitta mer fart på regnet om det blir mer blöta tävlingar. Vi kommer göra allt för att ta första platsen i serien i år igen, avslutar Filip Martinsson.

Nästa SM-tävling körs i Piteå helgen 12-13 juni.
Hela SM-serien i Rallycross kan ses live på www.sbfplay.se

I RallyX Nordic som avgjorde sin fjärde deltävling under söndagen var det Nils Andersson som vann Supercar Lites-klassen och i Supercar var det Niclas Grönholm som tog hem segern.

Mer information om RallyX Nordic finns på, https://www.rallyx.se/

Samtliga resultat finns här, https://www.mwraceconsulting.com/html/resultservice.html


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg