Hoppa till sidans innehåll
Foto: John Cote

Premiärdags för Indycar med två svenskar till start

08 MAR 2019 08:23
I helgen är det dags. Säsongspremiären i Amerikas främsta formelbilsmästerskap. Med start på fredag ska det 24 man starka startfältet nu ställas öga mot öga på de spektakulära gatorna i St. Petersburg, Florida - och två svenskar är på startlinjen.
  • Skapad: 08 MAR 2019 08:23

För snart ett halvt år sedan skrev Felix Rosenqvist på för toppstallet Chip Ganassi Racing i amerikanska Indycar. Sedan dess har den 27-årige smålänningen väntat tålmodigt på sin debut – men nu är den väntan äntligen över. 

- Jag har väntat på den här helgen sedan i september, när det här blev klart, säger Felix Rosenqvist. Jag är grymt taggad, men också samlad. Man vet aldrig var man står när man kommer till ett nytt mästerskap, eller vad man kan förvänta sig. Det är klart att man har lite premiärnerver, men det tror jag är hälsosamt. Det ska bli otroligt kul att komma igång!
 
Rosenqvist går alltså in i sin debutsäsong i IndyCar som en av två förare hos anrika Chip Ganassi Racing – ett av mästerskapets mest framgångsrika team genom alla tider. Den svenske nykomlingen ställs sida vid sida med den femfaldige och regerande mästaren Scott Dixon (Nya Zeeland) i vad som bara kan beskrivas som en drömchans i en av motorvärldens mest eftertraktade sitsar.
 
- Ribban kunde inte vara högre lagd än vad den är, fortsätter Rosenqvist. Scott är den bästa IndyCar-föraren i modern tid och det är en stor ära att få förtroendet att vara hans teamkamrat. Jag har en stor chans att lära mig av honom och jag kommer att suga åt mig så mycket jag någonsin kan. Vi är ganska lika som personer och jag är säker på att vi kommer fungera bra ihop.
 
Helgens premiär äger alltså rum i St. Petersburg, Florida – en 2.9 km lång stadsbana vackert belägen utmed stadens palmbeklädda kust. Layouten präglas av en ovanligt bred start- och målraka, positionerad på en av landningsbanorna på den lokala flygplatsen, men är i övrigt av klassisk stadsbanekaraktär med åtskilliga 90-graderskurvor och oförlåtande betongmurar.
 
Felix Rosenqvist har tävlat – och vunnit – i St. Petersburg en gång tidigare; 2016 i Indycar-seriens underdivision Indy Lights. Den gången ledde han från start till mål och vann från pole position under sin debuthelg i det mästerskapet.
 

Felix Rosenqvist kör bil #10, i årets Indycar-mästerskap. Han är en av fem nykomlingar under 2019, en de andra är landsmannen Marcus Ericsson i bil #7 som kommer till IndyCar med fem år av Formula 1 i ryggen.
- Det ska bli roligt att slåss om segrar och pallplatser igen, sa Marcus Ericsson när han tidigare i vintras pratade med Expressen inför Indycar-säsongen.
- Det är jämnare mellan förarna och det händer så mycket i loppen. Jag kan ligga sist och ändå vinna och tvärtom kan den som leder och som har dominerat plötsligt vara längst bak, det är väldigt chansartat, förklarade Ericsson som nu, precis som många av förarna bor i Indianapolis i USA.
- Det är ett nytt land och har blivit som en nystart, ett nytt kapitel. Jag har tittat mycket på NHL-ishockey som jag tycker är kul. Jag trivs bra här.

Viasat sänder årets säsong av IndyCar och går live 18:30 på söndag.  
Mer information om serien finns på, www.indycar.com

 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link