Hoppa till sidans innehåll

Seger för Enholm på Kägleborg

30 MAJ 2022 16:22
Fyra SM-klasser, en RM, två cuper och en uppvisningsklass. Premiären i Crosskart arrangerades av SMK Arboga med strålande sol andra dagen.
  • Skapad: 30 MAJ 2022 16:22

Full pott i de tre omgångarna blev det för Sebastian ”Sebbe” Enholm, Teknis MC i Xtreme-klassen. Han fortsatte med samma frenesi i A-finalen. Redan för några veckor sedan var enholmarna på Kägleborgsbanan för ett 2-dagars test. Framför allt jobbade de med upphängningen, något som bidrog till att mästaren från 2018, 2019 och 2020 segrade i årets SM-premiär. Lillasyster Frida slutade på fjortonde plats, en lyckad helg för teamet.

Tvåa en av Haninges fyra förare i A-final: Jimmy Bergander. Han gick till final med poängen 7-7-10.

Trea Algot Hammarqvist. Åtvidabergaren gör sin tredje säsong i Xtreme efter att ha tagit brons i 125 cc 2019. Förra året slutade han femma totalt i Xtreme.

Övriga som gick till final placerade sig som följer: Linus Andersen, Haninge MK, Erik Eriksson, Toarps MK, Jan Emil Wilsberg, Norge, Micke Göthesson, Jämtlands MK, Rikard Johansson, Haninge MK och nia Rasmus Roos, Haninge MK.
Andersen tog sig vidare upp till A från B-final genom att gå segrande ur den striden. Tvåa där var Wilsberg.

Västeråsaren Rasmus Brunnkvist körde sin första Xtreme-tävling, efter bara några timmars träning, och slutade tia – precis utanför målet som var en plats i A-final. Men en heatseger blev det och den kom i andra omgången.

20 startande var det i Xtreme.

JRM Xtreme Junior. Klassen har fått RM-status till i år och sju kom till start, varav fyra från Haninge MK. Men det var SMK Nyköpings Emil Naessen som var snabbast och den ende som vann samtliga sina inledande omgångar. Tidigare har han kört en hel del folkrace, framgångsrikt.

Näst bäst redan i omgångarna, med två segrar, var Jimi Ojala från Finland. Han tog också hand om andraplatsen i finalen före Haninges Charlie Rosmalm Sebom. Resterande i gänget placerade sig som så: Loke Pettersson, Oliwer Lidman, Alfred Åhlander och Kalle Björk. Lidman tävlar för Hallsbergs MK, övriga för Haninge MK.

SM 650 cc. Bara två av elva startande vann två av sina heat i inledningen. Det var landslagsföraren Noel Eliasson, SMK Arboga och Johan Fransson, MK Team Westom. Fransson hade också en sjupoängare, medan Eliasson var trea i heat nummer 37 bakom Erik Andersson, Östmarks MFF och Fredrik Eriksson, MK Team Westom.

Därmed lutade det starkt åt att slutkampen skulle stå mellan dessa fyra, och så blev det.
Kortaste strået drog Fransson när han blev stående på startplattan efter att växellådan rasat.

– Surt, för jag var bra med på ljuset och hade uppenbarligen bra grepp. Det gör ont! Hade varit så kul att få fajtas, säger Johan Fransson med tillägget:
– Jag får glädja mig åt att sonen Lukas gjorde väldigt fina körningar i Mini!

Fredrik ledde från start till mål med Noel i hasorna. Noel bromsade stopp, men lyckades få igång karten igen och bli tvåa.

– Nu ska vi hem och ladda om för Likenäs om 2 veckor, skriver Fredrik på FB.

Fjolårets suverän i veteran, Mattias Franzén från Kolsva, hade ingen lycka alls i 650-premiären utan tvingades bryta de inledande heaten. I tredje och sista fick han bara med sig fem poäng. Bättre då för sonen William som slutade fyra, för tredjeplatsen tog Erik Andersson hand om. Femma Elias Jonsson, som blev utan koppling på andra varvet, sexa Thomas Agerheim, sjua Felicia Grundtman och åtta Christian Eklund.

 

SM Klass 3. Endast två förare till start och det blev full pott för Sebastian Ainerfors, Västerås MS, före Daniel Bowenius, Haninge MK.

 

JSM Klass 2. Rutinerade Eivind Walfridsson Dahl, MK Ratten, var värst redan efter kvalet med två heatsegrar och en andraplats. Det följde den blivande 14-åringen upp med seger i A. Finske Joona Ojala tvåa med sin tvåtaktare före Hannes Jonsson, Woxnadalens MK. Övriga till final av de elva som deltog var placeringsmässigt Maximus Joge, Finspångs MS, Pär Engström, Munkfors MC, Devin Berryll, Haninge MK, Vilgot Wetter, MK Ran, Josefin Holmkvist, Gestrike RT och Patrick Ruud, Norge.

Efter att bara ha kört ett par tävlingar i 85cc förra året var Hannes Jonsson i ledning när han skulle in i alternativspåret. Då bromsade han stopp, men lyckades ändå bli trea.

Sämre då för fjolårets suverän i 85cc, Vilgot Wetter, som fick tekniska problem. Josefin Holmkvist nådde inte heller slutmålet och Patrick Ruud kvaddade sin bil i räcket, troligen efter gashäng.

 

Klass 1. Efter två SM-guld i rallycrossens Division 2 (2006 och 2007) är Niklas Hagström numera mekaniker till sonen Hampus, Likenäs MK. Med två tiopoängare och en diskvalifikation gick Hampus och vann B-finalen före Alfred Eriksson, SMK Köping. Alfred hade samma facit från kvalen, med den skillnaden att han blev diskad i tredje omgången. Hampus i den andra.
Med sämre startspår i A-finalen var det frestande att tro att killar som Oscar Fransson, Västerås MS med sviten 5-10-10 och bröderna Hägg från SMK Hälsinge samt rallynestorn Mats Jonssons barnbarn Eddie Jonsson Persson (Östmarks MFF) skulle dra längsta stråt. Men icke. Hampus tog en ny seger och det före Alfred.

– Hampus har varit mycket bättre och stabilare i år, fått självförtroende. Men efter DQ på lördagen var han besviken. Så jag peppade, säger pappa Niklas.
Varpå 11-årige sonen repade mod och bestämde sig för att vinna B-finalen. I A var han femma ut och kunde genast runda ett par stycken och så småningom ta en ny seger.
– Målet är att vinna cupen och jag ska försöka ge honom rätt förutsättningar, avrundar Niklas.
Alfred var egentligen trea i mål, men tre förare råkade ut för hastighetsöverträdelser när de dammade ner för nedförsbackarna. I 85cc är det max 80 km/h som gäller. Därför blev han tvåa istället.

Tredjeplatsen till Oscar Fransson, Eddie Jonsson Persson fyra, Liam Hägg femma och Männistö Iivari sexa. Hannes Hägg, Wiktor Wallin och Liam Eriksson fälldes för att ha kört lite för fort.

I Klass 1 startade 26 förare.


50+ Veteran.
MK Team Westom i topp genom Anders Martinsson och Peter Brunzell. Peter var den som lämnade grundomgångarna med maximala 30 poäng, men i finalen var cupvinnaren från 2019 och 2020 först i mål – Anders Martinsson.

Två klubbkompisar från Västerås MS tog hand om nästa två placeringar, Alexander Jansson respektive Lars Åke Wallin.

Totalt var det 13 veteraner till start.

 

Mini. Det kom lite duggregn under senare delen av lördagen, men på söndagen var det kanonväder. Och som alltid var mungiporna i öronhöjd på de tretton förväntansfulla talanger som visade upp sig i Mini.

 

Nästa deltävling körs på Femtåbanan i Ambjörby hos Likenäs MK den 11-12 juni.

 

För resultat från Arboga se:
https://www.raceoffice.se/Home/Detaljer/SMK_Arboga-CrossKart_SM_Deltavling_1_2022-2022


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg