Hoppa till sidans innehåll

Se premiären av SM i crosskart live

24 MAJ 2022 14:07
Crosskart-SM drar igång under Kristi Himmelsfärdshelgen. Över 100 medaljkandidater beger sig till Kägleborgsbanan utanför Arboga i jakten på poäng.

 
  • Skapad: 24 MAJ 2022 14:07

Totalt omfattar Svenskt Mästerskap i Crosskart fem tävlingshelger: Arboga, Likenäs, Östmark, Västerås och final i Haninge i september.

SM är förstås ett vitt, blankt papper så här inför. Många har bytt klass, några har kommit till och mästare som Tommie Svärd har tagit paus.

– Det vi kan garantera är att det blir spännande, säger Håkan Persson, ordförande i crosskartutskottet.

Grenen är en plantskola för unga förare. 6-8-åringar uppvisningskör i Mini och de något äldre i Klass 1 har motorer på 85 cc. Fjorton respektive 26 förare har anmält sig till Arboga. När säsongen drog igång med en deltävling i Svenska Cupen hos SMK Hälsinge var fjolårets fyra, Oscar Fransson, Västerås, outstanding. Nu blir det tuffare motstånd, bland annat kommer Köpings Alfred Eriksson, tvåa totalt förra året.

– Nästa år bara ska jag vinna, sa Alfred då.

Inför premiären har arrangerande SMK Arboga ändrat bansträckningen för Klass 1.

– När de passerar längst uppifrån får de en lite annorlunda slinga. Nu får de styra mera, inte bara köra fullt hela vägen, säger Håkan Persson.

I klass 2, där 12-16-åringar tävlar om JSM med motorer på 125 cc, har många gått över till fyrtaktare. Segrade på Arena Hagmyren i Hudiksvall gjorde Vilgot Wetter, askersundsgrabben som tog full pott i den lägre klassen förra året. Bland utmanarna finns Josefin Holmkvist, Gestrike RT. Hon är regerande nordeuropeisk mästare.

Tiotalet startande.
Det byggs nya bilar till Klass 3, 250 cc. Vilket är ett måste om klassen ska få fortsatt SM-status. Endast två anmälda till Arboga, Sebastian Ainerfors, Västerås och Daniel Bowenius, Haninge.

För några år sedan var 650 cc en gles klass vad gällde antalet utövare, men det har rättat till sig. Dussinet jämnt till SM-premiären och Noel Eliasson förväntas göra bra ifrån sig. Arbogaföraren klev in i klassen förra året och körde direkt till sig guldet. Nu har han blivit uttagen till Svensk Bilsports landslag.

I Hudik vann rutinerade ”veteranen” Thomas Agerheim, fyra förra året i det som då hette 40+. Nu är reglerna ändrade till att bara omfatta förare som är 50 år eller äldre, och Agerheim blev för ung för veteranklassen.
Samma sak för Mattias Franzén. Han vann veteran förra året, men kliver nu in i 650 cc och får bland annat tampas med sonen William. Liksom Elias Jonsson, Woxnadalen. Jonsson körde snabbt i Hudik men föll på målsnöret.

Xtreme är som vanligt störst både deltagarmässigt och motormässigt. Ett gäng bålgetingar där Sebastian Enholm, Teknis MC, alltid gör bra ifrån sig. Van vid framgångar, men det är över 20 konkurrenter som alla vill upp på pallen. Rutinerade Haningebröderna Charlie och Marcus Agerheim, till exempel. Silver till Marcus förra året. Östmarks Elias Svensson har kört bra i RX Nordic och Jämtlands Micke Göthesson testade hårt i Hudiksvall.

Efter tre år och lika många medaljer i 250 cc (en av varje valör) tar Rasmus Brunnkvist steget upp till Xtreme. Västeråsaren hämtade sin nya tävlingsmaskin så sent som i början av veckan.

– Vi hinner testa lite hemma på Malma Motorstadion, så målet är att ta en plats i A-finalen i SM-premiären, säger Brunnkvist.

Förare i ålder 12 till 16 år får starta i nya RM-klassen Xtreme Junior. Sju anmälda och en majoritet har kört andra klasser tidigare. Två som brukar hålla sig framme är Haninges Charlie Rosmalm Sebom och Loke Pettersson. Säkert vill de det nu också.

Sist men inte minst veteranklassen, 50+. Åldersgränsen har som redan nämnts höjts från 40 till 50 år.

– Det var förarna själva som önskade det, och 13 startande är lika stabilt som tidigare, säger Håkan Persson.

Anders Martinsson, Arvika och Hans-Erik Sjöberg, SMK Eda, var cup-medaljörer förra året. Säkert får de se upp med västeråsligan Alexander Jansson, Johan Eklund, Peter Nyman och Lars-Åke Wallin.

Tävlingen sänds på Svensk Bilsports nya tv-kanal, svenskbilsporttv.se.

Appen för svenskbilsporttv.se finns att ladda ner på Appstore och Google Play.

 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg