Hoppa till sidans innehåll
Foto: Henrik Lindberg

SM-finalen i rallycross livesänd även 2021

22 DEC 2020 14:00
Planeringen för kommande års SM i rallycross börjar utkristallisera sig än mer. Nu är 2021-kalendern satt och klart är också att det blir en livesänd Superfinal i Arvika när SM-medaljerna ska delas ut i augusti 2021.
  • Skapad: 22 DEC 2020 14:00

Superfinalen i Arvika 2020 blev en succé och konceptet kommer avgöra SM i rallycross även 2021. Precis som i år i samkörning med Rally X Nordic. Och precis som i år med en livesändning från Superfinalen. Nytt för i år blir att även samtliga tävlingar i SM kommer livesändas. Säsongen inte bara avslutas tillsammans med Rally X Nordic utan premiären i Höljes 13-16 maj körs också gemensamt.

- En gemensam premiär kommer verkligen att starta upp mästerskapssäsongen för rallycrossen. Det kommer bli fullmatade och actionfyllda dagar i maj. Vi såg hur mycket action det bjöds på under Superfinalen och nu startar vi på samma sätt som vi avslutade förra säsongen. Det kommer bli riktig roligt, säger Jörgen Ekwall, marknadschef Svensk Bilsport. 

Efter premiären väntar två ytterligare dubbeltävlingar när SM-serien gästar Piteå 12-13 juni och Västerås 24-25 juli innan det är dags för finalen som körs som en enkeltävling 13-15 augusti på Westombanan i Arvika.

- Två riktigt fina rallycrossbanor som ofta bjuder upp till bra race. Tycker även det är skoj att vi i dessa tider som vi är i kan planera för och köra en SM-serie där vi täcker in flera delar av vårt land. Rallycrossen är hela Sveriges bilsport och det vill vi i utskottet värna om även när det gäller arrangemang, säger Magnus Krokström Svensk Bilsports Rallycrossutskott.

En hel del nyheter blir det också till kommande säsongen där klassen 2150 nu får full SM-status och det blir en satsning för damer (RM-status), samt att klassen Supernationell har samma upplägg som Supercar och avgörs endast vid Superfinalen.

- 2150 har utvecklats mycket positiv, både i kvalitet och antal tävlande, så nu tycker vi den är en fullvärdig SM-klass. Vi vill också slå ett slag för damerna. Det finns många duktiga Folkracetjejer och vi vill ge dem möjligheter att utvecklas genom att öppna en väg in i rallycrossen, säger utskottets Christer Ekevad.  


Nytt för säsongen 2021 är också att Supercar Lites finns med under hela SM-serien. Supercar Lites som även fortsatt kommer köra som vanligt i Rally X Nordic kommande säsong.

- Vi har haft en stor efterfrågan från de förare som kör med oss i Rally X Nordic att kunna åka mer tävlingar med sina Supercar Lites och det kan vi tillmötesgå i år då vi kan vara på plats och serva under hela SM-serien, säger Jan Erik Steen, RX Promotion och får medhåll från Christer Jönsson i Rallycrossutskottet.

- Supercar Lites är en perfekt instegsklass för de som har fokus satt på att ta nästa steg mot att köra Supercar och det här är också en riktigt jämn klass, så det ska bli kul att ha med den på samtliga våra SM-tävlingar, säger Christer Jönsson.


Säsongen avslutas med en livesänd Superfinal där även Supercar gör upp om SM-titeln. En titel som Johan Kristoffersson tog 2020 efter en stentuff kamp med Oliver Eriksson.

- Supercarfinalen i SM 2020 bjöd nog på det mest rafflande rallycrossheatet under hela året. Fighten mellan Kristoffersson och Eriksson gick verkligen hem i TV sofforna. Att vi kunde bjuda på så bra underhållning hela dagen i SVT och avsluta med den finalen var riktigt roligt. Vi planerar nu tillsammans med RX Promotion att göra en ännu bättre final 2021 och förhandlingarna pågår om att åter vara tillbaka i TV även 2021, säger Jörgen Ekwall.

SM-Kalender 2021
Premiär ihop med RallyX i Höljes 13-16/5. Deltävling 1 och 2

Deltävling 3 och 4 i Piteå 12-13 juni

Deltävling 5 och 6 i Västerås 24-25 juli

Superfinal i Arvika (enkeltävling) med alla svenska klasser inklusive Supercar 13-15/8

 

Klasser
SM – Supercar Lites
SM -2400
SM – 2150
SM Junior– 2150
RM Damer – 2150

+ Finalen
SM Supercar
SM Supernationella


Allt om Rally X Nordic finns här


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg