Hoppa till sidans innehåll
Foto: TIMO ANIS PHOTOGRAPHY

Solbergs WRC-premiär imponerar på hela rallyvärlden

01 MAR 2021 08:10
Oliver Solbergs första tävling i en WRC-bil imponerar på hela rallyvärlden. 19-åringens sjundeplats i Arctic Rally Finland kommer för alltid att bli ihågkommen som en av historiens mest spektakulära debuter på toppnivå i ett Rally-VM.

  • Uppdaterad: 01 MAR 2021 08:10

En av de yngsta fabriksförarna genom tiderna beordrades av teamchefen för Hyundai Motorsport att köra förnuftigt och att ha kul i sin WRC-debut. Oliver Solberg svarade genom att matcha världseliten i både hastighet och skicklighet, och inte bara på en specifik specialsträcka utan genom hela VM-tävlingen i sin Hyundai i20 Coupe WRC-bil.

- Jag har inga ord för att beskriva min känsla just nu. Det känns helt overkligt och är utan tvekan det största jag har upplevt i min karriär. Jag har känt mycket glädje, spänning, men också osäkerhet sedan jag blev ombedd av Andrea (Adamo, teamchef i Hyundai Motorsport) att göra min WRC-debut här. Jag funderade mycket på hur det skulle gå för mig. Nu har jag svaret, och det kunde knappast ha gått bättre, säger Oliver Solberg.

Solberg som redan på andra sträckan placerade sig som fjärde bästa tid.

- Under tävlingen tänkte jag inte på så mycket annat än att köra och göra mitt bästa. Men mellan sträckorna, när vi stannade bakom Sebastien Ogier (sjufaldig världsmästare), för att fixa med bilen, slog det mig att ”wow, jag lever verkligen min dröm och jag kämpar mot världsmästaren”. En fantastisk upplevelse att slåss mot honom i min första tävling - även om jag vet att hans startposition var till nackdel för honom, berättar Solberg som i sin WRC-debut placerade sig som sjua totalt. På vägen till sjundeplatsen, 1,39 minuter efter vinnaren, satte Oliver sex topp-5 tider på rallyts totalt tio specialsträckor. Vann gjorde Ott Tänak före Kalle Rovanperä, trea var Thierry Neuville.

Nästa VM-tävling är Rally Kroatien om knappt två månader. Underlaget där kommer att vara asfalt och ska köras i området runt huvudstaden Zagreb. Det är än inte klart vilken klass Oliver Solberg kommer köra där.

På plats i Finland fanns även två välmeriterade svenskar bakom ratten när de båda världsmästarna i rallycross, Mattias Ekström och Johan Kristoffersson tävlade i WRC 3-klassen. Bäst där var Mattias Ekström som körde i mål som femma. Kristoffersson placerade sig som tia i klassen.

Båda förarna laddar nu för den kommande premiären av den nya tävlingsformen Extreme-E.

Mer information om rally VM finns på www.wrc.comE-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg