Hoppa till sidans innehåll

Sommarbrev 2019 från Anna och Lars

13 JUL 2019 10:33
Sommar!!!! Det är svårt att få det att gå ihop. Att det redan gått ett år, nu när det åter sjungits ”Den blomstertid nu kommer” och ännu ett sommarlov och semester är i gång med långa dagar av ledighet.
  • Uppdaterad: 13 JUL 2019 10:35

Men för oss inom idrotten rullar verksamheten på mer eller mindre året runt. Även om vi självklart ska njuta av dessa veckor.

Glädjande så här mitt i året är att vi inom Svensk Bilsport har en ökad licensstatistik jämfört med samma tid de senaste åren. Riktigt roligt. Och positivt för oss alla. Fler medlemmar, fler utövare ger ett starkare förbund inom så många olika frågor. Vi såg att antalet tävlingar för 2018 hade ökat i ett flertal sportgrenar och det är ett bra arbete av klubbar, banor och hårt arbetande funktionärer som ser till att det finns arrangemang och körtillfällen.

Att bli fler är något vi nu arbetar ännu hårdare med när det nya rekryteringsprojektet Bilsport On Tour nu äntligen rullar ut i Sommarsverige. Projektledare för det är Pier Steffansson. Bilsport On Tour är ett projekt som kommer resa runt i landet för att på centrala ytor i städer komma ut till landets befolkning och få dem att prova på bilsport. Det kommer att erbjudas konbanekörning med elbilar och för de yngre kommer trampbilar att finnas med. Det planeras även att en simulator följer medför att locka den spelande generationen, tävlingsfordon kommer att finnas med att titta och provsitta i. Målet med projektet är att Svensk Bilsport ska växa, och det inom alla medlemsområden. Bilsport On Tour kommer även att finnas på plats vid några större bilsportevent.


Vi vill få in fler licenserade förare, men projektet är till för att även rekrytera fler funktionärer och klubbmedlemmar som gillar bilsport. Vi ser att vi inom bilsporten, precis som många andra förbund, behöver få in de yngre generationerna även på andra poster inom föreningslivet än bara själva utövandet. Det ska bli riktigt spännande att se utvecklingen av detta projekt.


I slutet av maj var vi några representanter från Svensk Bilsport som var med under Riksidrottsmötet i Jönköping. Ett möte där idrottsrörelsen stakar ut de framtida riktlinjerna. Där togs bland annat beslut om att formerna för fördelningen av att statens stöd till idrotten görs om. Hur medel fördelas ska tydligare kopplas till de gemensamma långsiktiga målen för idrottsrörelsen. Resultatet ska bli mer tid för idrott, fokus på idrottsrörelsens mål och mer framåtblickande för fler aktiva i rörelsen. Den statliga pengen att dela på är inte större, men RF vill skära den på ett annat sätt. De vill att stödet stimulerar att fler ungdomar idrottar längre, att arbetet mot en jämställd idrott går snabbare och att den socioekonomiska ojämlikheten minskar. Hur detta kan komma att påverka och eventuellt gynna bilsporten återstår att se.

 

Under helgen den 24 - 26 maj firades funktionärernas arbete under FIA Volunteers Weekend runt om i världen, det genomfördes också vid tävlingar inom Svensk Bilsport. Funktionärs deltagande är en viktig del för att säkerställa säkerheten, kvalité och framgångarna för varje evenemang.

Under våren har även arbetet med distriktsindelningen gått in i en första operativ fas där vi har tagit in företaget Reach potential som genom fler intervjuer och analyser kommer göra en utvärdering av hur vi ska gå vidare i arbetet med att gå från de distrikt vi har idag till förslaget med antalet färre regioner. Det är viktigt att vi hamnar rätt i den här processen som kommer ta sin tid att genomföra, men som vi är säkrapå kommer gynna förbundetsverksamhet när allt är på plats. Vi är inteensamma om förändringar inom idrottsrörelsen där flera förbund gjort den här resan och flera är som oss, på väg att genomföra den.

Det ärmycket som händer för oss alla i den här rörelsen just nu. En sak som det har arbetats hårt med under våren är att få hela den nya serien Scandinavian Racing League (SRL) på plats. Det som tidigare var STCC nu är SRL där flera av racingens olika klasser gör upp om mästerskapsmedaljer. I skrivande stund är vi på väg ner till Falkenberg för att se den fjärde deltävlingen. Målet för SRL med banor, team och förbundet är att det nu blir en omstart för svensk racing och att den under de kommande åren ska lyftaigen. Vi blev alla lite tagna på sängen när företaget STCC AB tyvärr tvingades kliva av och alla inblandadehar under vårvintern arbetat mot klockan hela tiden, men vi måste säga att hela SRL redan känns bra. Men med det sagt måste vi vara väl medvetna om att jobbet inte är klart för att nå målen med SRL. 

Samtidigt som vi alla i föreningar, distrikt och centralt arbetar med mängder av frågor dagligen som rör bilsporten så tävlas det också runt om i landet och världen. Det är så roligt att se att vi i flera olika sportgrenar står oss så väl internationellt när det tävlas i EM och VM samt andra stora internationella tävlingar och serier. Vi tänker bland annat på Marcus och Felix som gör det så bra i USA och Indy Car-serien. Och vi har redan hunnit arrangera två EM-tävlingar här hemma under våren och försommaren med EM i Dragracing på Tierp, som arrangerar en deltävling till i augusti och Karting-EM i Kristianstad. Och vi har precis avslutat Rallycross VM-tävlingen i Höljes, alla tre återkommande mästerskapsarrangörer som varje år får fina lovord för sina tävlingar.

Det är inte bara internationella mästerskapstävlingar som arrangeras det finns en hel Svensk Bilsportkalender fylld med SM/DM och breddtävlingar att besöka.

Vi fortsätter även arbetet med Svensk Bilsports App som vi tillsammans med HiQ håller på att utveckla där det i första steget handlar om att kunna administrera licenser, ta emot nyheter och få partnererbjudanden men där det ska kunna gå att göra mycket mer för att ta del av Svensk Bilsports verksamhet.

Det här var lite tankar och ord inför sommaren från Generalsekreterare Anna Nordkvist och Ordförande Lars Pettersson. Vi vill passa på att önska er alla en skön och härlig bilsportsommar.

Lars & Anna


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

Tillsammanslogga -21.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png