Hoppa till sidans innehåll

STCC elektrifieras - blir världens första nationella nationella elektriska mästerskap

09 JUN 2022 16:41
Under torsdagen presenterade STCC, svenska mästerskapet i banracing, att serien till 2023 tar klivet över till elbilar.
  • Uppdaterad: 09 JUN 2022 16:41

Med steget till el-bilar blir STCC det första 100% elektrifierade touring car-mästerskapet i världen. STCC återvänder också till en stadsmiljö med ett stadslopp i Helsingborg.

– Fantastiskt roligt, dels att STCC och vi tillsammans med flera partners har kommit så här långt i utvecklingen att kunna köra racing på högsta nivå helt elektrifierat. Det andra är att vi är tillbaka i en stadsmiljö och kan visa upp vår sport, säger Svensk Bilsports generalsekreterare Anna Nordkvist och fortsätter.

– Vad jag vet är det inget annat förbund i hela världen som kör en nationell racingserie helt på el. Så jag tror att denna nyheten är större än vad vi kan föreställa oss.

– Det pågår en stor omställning till elektrifiering. Många tillverkare kommer snart bara tillverka elektriska bilar, så vi ser detta som en möjlighet att vara med på den resan. Elektrifieringen har funnits med i tankarna sen vi tog över STCC för tre år sedan och vi kände att detta var ett nödvändigt steg att ta. Tillsammans med EPWR har vi nu ett koncept vi tror på som är utvecklat i Sverige. Nu kommer vi få extreme bilar som jag tror både förare och publik kommer njuta av, säger Micke Bern, promotor för STCC.

Bilarna kommer utvecklas av svenska EPRW, ett systerföretag till regerande mästarteamet PWR Racing under PWR Group. Till säsongen 2023 kommer 12 heleketriska bilar att stå på startlinjen, där Brink Motorsport och Exion Racing redan bekräftat att de kommer till start.

– Vi har länge sett fram mot denna dagen där vi kan prata om hållbarhet och racing. Det är två ord som inte tidigare inte hört samman. Men som vi på ePWR har jobbat på att föra samman. Det känns fantastiskt bra att kunna presentera detta tillsammans med Micke, säger Emil Axelsson på EPWR och fortsätter:

– Vi är verkligen stolta över detta, och tar nu svenk racing till nästa nivå. Vi får en grön sport som kan tävla i städerna, där män och kvinnor kan tävla med samma villkor. Förhoppningvis kan vi med detta bidra till att STCC når sina forna glansdagar.

De nya bilarna kommer vara 100% eldrivna, ha 550hk och ett vridmoment på 600nm. Drivlinan kommer levereras av EPWR, men kommer att kunna sättas i vilka bilar som helst. Detta för att vara relevanta och tävla med de bilar som också finns hos handlarna.

– Jag är otroligt tacksam å alla förares vägnar, säger den regerande mästaren Robert Dahlgren. Nu har vi en bil med 550 hk, 600 nm i vrid och 1450 kg med förare. Det är siffror man bara drömmer om som racerförare. Men det blir en tuff utmaning också, med all effekt på en gång. Bilarna har höga hastigheter, som ger långa inbromsningar och därmed mycket omkörningar och bra show för publiken. Jag säger bara wow!

En ytterligare nyhet som presenterades är att STCC från 2023 och tre år framåt kommer köra en street race i Helsingborgs hamn i centrala stan. Racen kommer ha ett nytt spännande head-to-head format anpassat för optimal underhållning för publiken.

– Detta är en av de allra mest självklara satsningar vi gjort de senaste åren. STCC är en av frontfigurerna inom svensk evenemangsnäring, och när man ger sig in i denna spännande elektrifieringsresa blir det inte mindre attraktivt för oss som stad, säger Henrik Gidlund, evenemangsansvarig Helsingborgs kommun.

– Det är viktigt att komma in i en stad igen. Vi märker av att racingintresset växer med hjälp av Formel 1 och andra mästerskap, och med ett stadsrace breddar vi målgruppen och når människor som kanske inte hade sett på STCC annars. Det är också en möjlighet att nå den yngre generationen och få dom intresserade av racing, avslutar Micke Bern.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg