Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Strängnäs lockar 134 förare

04 SEP 2019 14:21
Sex år sedan är det som det senast kördes svenskt mästerskap i Crosskart på Strängnäs Motorstadion. Nu är det åter dags.
  • Skapad: 04 SEP 2019 14:21

 Då, för sex år sedan, med Kolsva MS som arrangör. Nu kommer Strängnäs AMS med en egen tävling (förra gången var 2008) och i skrivande stund är det 134 anmälda.

I Östmark var det blött underlag dag ett och torrt dag två. SMHI tror i sin prognos på tvärtom till helgen, torrt på lördagen och lite regn på söndagen. Förhoppningsvis blir det perfekt åskådarväder, det vill säga uppehåll och inte stekhett.

Som vanligt är Mini först ut, varav två från Östmarks MFF: Ellie Atteblad och Eddie Jonsson Persson. Totalt är det tre tjejer och 16 killar.

Innan SM-klasserna tar vid presenterar sig också 85 cc, näst störst med 22 startande, samt 40+ veteran som mönstrar 14 ”gubbar”. Henrik Spets har verkligen tagit täten så här långt, medan Anders Martinsson och Mattias Franzén har turats om på de andra två pallplatserna. 

– Spets har varit hopplös i finalerna, så det är bara att försöka bli bättre, säger Franzén, som naturligtvis skruvat så att allt är tipptopp.
– Sedan är det bara att hoppas på turen, fortsätter han.

En seger och en tredjeplats har både Erik Nilsson och Robin Larsen Hermansson i 85 cc. Tvåa i premiären var Emma Tietjens för att sedan bli nia i Östmark. Då var istället Einar Friberg tvåa, och han delar tredjeplatsen med Eivind Walfridsson Dahl som också har 54 poäng, 11 färre än Nilsson/Hermansson. Även om det skiljer något poängmässigt, ska en deltävling räknas bort i slutresultaten så än kan det bli stora omkastningar i cupställningen. Apropå räkna bort s är det tillåtet att stryka sina poäng från finalen i Haninge, om just den helgen strular.

 

JSM 125 cc. Planen har hela tiden att nå guldet och strategin med att ta alternativet på tredje varvet i A-finalen har varit ett vinnande koncept, för Patrik Hallberg leder med maximala 70 poäng.
– Målet för helgen är att försöka dryga ut ledningen, säger Patrik.

I Västerås ledde han när han på tredje varvet svängde in på alternativet och blev passerad av Algot Hammarqvist. Men han hade sitt jokerlap kvar att köra och Patrik kunde ta segern.
Ungefär samma scenario i Östmark, men där låg Patrik bakom Simon K Johansen.

– Jag kände att jag var lite snabbare så jag tog alternativet på tredje varvet då också och kunde sedan jaga ikapp, fortsätter Patrik.

När sedan Simon svängde in var saken klar. Nya 30 poäng till Haninges talang.

Tvåa är Algot Hammarqvist som slutade trea i Östmark och trea Hampus Wretman med 52 poäng.

 

SM 250 cc. Marcus Svensson är den som varit svårslagen, ja rent omöjlig så här långt. Maximala poäng, men Robert Bergman skuggar efter andraplatsen hemma i Västerås och tredje nu senast i Östmark. Det gör att han bara har åtta poäng upp till Marcus, å andra sidan skuggar Rasmus Brunnkvist fyra poäng bakom och William Franzén ytterligare fyra poäng mindre så här långt.

– Det har gått väldigt bra så här långt och jag tror det blir kul med Strängnäs. Senast jag körde där var nog någon sprintcup i 125, säger Marcus och fortsätter raskt:
– Jag ska försöka ta hem det, för målet är SM-guld i år.

Är det 21 anmälda i 125 cc är det åtta till kamp i 250 cc.

SM 650 cc. En som definitivt var på plats 2013 var Per Björnson, som vanligt i jakt på guldet. Det blev det också till slut, men just i Strängnäs var han ”bara” fyra. Men i år har han varit omöjlig så här långt.

– Ja nu flyter det på! Peppar, peppar har jag klarat mig från tekniska bekymmer. Strängnäs är en öppen och fin bana där man får upp lite fart, det gillar jag. Så jag ser fram emot helgen, säger Per.
Även Robin Tietjens är förväntansfull.
– Strängnäs är min favoritbana! Förra året var jag tvåa där bakom Sebastian (Enholm) i Svenska cupen (125) så det blir kul!

Däremot är han förvånad över att han är tvåa i tabellen, tolv poäng efter Björnson.
– Vet inte hur jag lyckats med det. Målet under vårt prövoår var att nå A-finalerna, men det har gått betydligt bättre och det är ju kul, fortsätter Robin.

Speciellt med tanke på att han siktar på grenbyte till nästa år. Redan nu är han igång med att prova folkrace, vann nyss juniorklassen hemma i Haninge före Patrik Hallberg och Hampus Wretman, även dem ju normalt crosskartförare.

Trea i tabellen är Fredrik Eriksson, endast två poäng bakom Robin. Till helgen väntas 18 förare till start i 650 cc.

 

Xtreme. Tidigt i våras stod det klart att Sebastian Enholm har siktet inställt på ädel valör i år, då han tränade nere på sydliga breddgrader. Han är också i topp i tabellen, men den ledningen delar han med Tommie Svärd. Båda har 56 poäng.

– Vi var i Finland nyligen och då krånglade motorn, så nu är den bytt. Jag ska vinna bara, så är det, säger Sebastian, som vann i Västerås men slutade sexa i Östmark.
Tommies facit är en andraplats och en fjärde.
– Jag trivs väldigt bra både på banan i Strängnäs och i Haninge, och det är bara totalvinsten som gäller. Det finns ingenting annat, säger Tommie.

Max Rundberg är trea på 49 poäng och jagas hejdlöst av Mattias Ohlsson och Marcus Agerheim som båda har 48 poäng. Som om inte det vore nog har regerande mästaren Viktor Andersson 46 och segraren i Östmark, Jimmy Bergander, 45.
Att sia om vem som vinner i Strängnäs är som att stoppa handen i tombolan och dra ut ett av de 33 förarnamn som anmält sig!


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg


Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.pngFolksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartner

Samarbeten


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png