Hoppa till sidans innehåll

Svärd och Eliasson säkrade sina guld i Crosskart

20 SEP 2021 15:27
Guld till Tommie Svärd i huvudklassen Xtreme när SM i Crosskart avslutades på Västerås Motorstadion. I 650 cc gick guldet till Noel Eliasson.
  • Skapad: 20 SEP 2021 15:27

Sedan tidigare var Jonathan Rådström och Marcus Svensson klara mästare i JSM 125 cc respektive 250 cc. De behövde bara köra ett träningsvarv under finalhelgen på Västerås Motorstadion då SM i Crosskart avslutade. Och nog kändes det att säsongen led mot sitt slut, bitande kalla vindar på lördagen men lite sol över vinnarna på söndagen.

JSM 125 cc. En handfull förare hade möjlighet att ta hand om silver och brons bakom Jonathan Rådström. Bäst till låg Elias Nilsson och Einar Friberg. För Friberg blev det årets sämsta dag, även om han körde finfint. På allra sista varvet gick bakaxeln av i velodromen, vänster bakhjul for över den höga slänten och till skogs. Karten följde samma spår, och det blev en otäck rullning utför innan den landade mitt i banan. Friberg klarade sig utan allvarliga skador.
Bättre gick det för Erik Nilsson, Östmarks MFF. Han stod över premiären i Arboga, men har sedan besökt pallen i varje tävling. Nu ledde han stort när han gick ut i alternativspåret och kunde ohotad ta segern. Det gav maximala poäng och ett skutt upp från nionde plats till en silvermedalj. Brons till Likenäs Elias Nilsson, som också stannar på 97 poäng totalt. Nilsson slutade trea i Västerås, där Erik Andersson tog hand om andraplatsen.

SM 250 cc. Klare mästaren Marcus Svensson såg ut att gå mot en ny triumf, efter att ha vunnit samtliga heat under året och alla A-finaler. Men i den nya hårnålen i Västerås var konkurrenterna honom hack i häl, det small och hjulinställningen fick sig en rejäl kyss för Svensson. Slutade fyra efter att ha linkat runt i några varv. Trea blev rullstolsburne Roger Lindberg.
Finalsegern tog Rasmus Brunnkvist hand om inför hemmapubliken. Det blev ändå ”bara” brons för 2019-års mästare, då Erik Bönström slutade på andra plats och det räckte för att nå silvret med tre poäng mer än Brunnkvist.

SM 650 cc. Efter att ha tävlat några år i 125 cc gick Noel Eliasson över till 650 cc. Testade under förra hösten och imponerade. Men i SM-premiären hemma i Arboga blev 17-åringen inblandad i en startsmäll och slutade sexa. 
Den placeringen förbättrade han rejält när säsongen nu avslutades. För en tävling fick räknas bort, och med överlägsen seger gick han om ledande Linus Andersen med tre poäng.
– Jätteskönt! Det har nog inte sjunkit in riktigt än, säger Noel Eliasson som redan när han torkade Pommacen ur håret hade framtiden klar för sig:
– Planen är att försvara guldet nästa år!
Brons till Johan Fransson, som också tog hand om tredjeplatsen i finalkörningen.

SM Xtreme. Giganternas kamp stod att finna mellan fjolårets silvermedaljör Tommie Svärd och Marcus Agerheim, som kvalade in som etta till finalen efter att ha vunnit samtliga sina tre kvalheat. Svärd hade en mindre lyckad lördag och återfanns först som femte man in i B-finalen.
– Det går att ta sig därifrån också, sa han innan det var dags.
Rätt fick Finnskogaföraren, som tog sig vidare från B- till A-finalen enligt det runner up-system som tillämpas för de två främsta i underliggande finaler. Visserligen fick han starta längst bak, medan Agerheim stod i pole position.
Starten tog Sebastian Enholm, regerande mästaren som haft stolpe ut den här säsongen med bland annat en punktering då han ledde A-finalen i Haninge. Nu gick det som på räls och han vann före inhoppande Patrik Hallberg. Trea i mål – Tommie Svärd. Efter att ha varit hårt uppvaktad av Västeråsaren Timmy Enlund.
– Vad var det jag sa!? Det gick vägen den här gången, och när jag såg att Agerheim snurrade kunde jag åka avslappnat, säger Svärd.
Visserligen var Agerheim tvåa ut från start, men snurrade tidigt i jakten på Enholm och hamnade sist. Silver blev det ändå för den besvikne Haningeföraren. Finalsegraren Sebastian Enholm fick med sig bronspengen.

Mini. Som vanligt började alla omgångar med de allra yngsta. Där är alla vinnare och 19 blivande stjärnor fanns på plats under finalhelgen.

85 cc Cup. Endast tre kvalheat förlorade Vilgot Wetter under hela säsongen, så han var klar cupvinnare redan i Östmark. Tvåa då, Alfred Eriksson från SMK Köping. I Västerås körde Olle Strömberg in som tvåa före Hampus Hagström. Men Alfreds fjärdeplats räckte för att bli tvåa totalt.
– Jag har slagit Vilgot i kval, men aldrig i final. Men nästa år ska jag vinna, säger 11-årige Alfred Eriksson.
Trea totalt blev Charlie Rosmalm Sebom, Haninge MK.

+40 Veteran. Den ende med två segrar under säsongen blev Mattias Franzén, och därmed gick segern totalt till Kolsvaföraren. Hans första.
– Jag är förvånad själv! Idag fick jag ta i så mycket jag kunde innan jag kom loss. Sen gick det bra, säger Franzén som berömde den nya bansträckningen i Västerås med ett rejält lyft följt av en ordentlig hårnål en bit upp i backen.
– Jätteroligt! Banan höll dessutom suveränt bra, säger Franzén.
Tvåa totalt blev Anders Martinsson och Hans-Erik Sjöberg trea.

Xtreme Junior. För andra gången under SM-säsongen var den nya klassen Xtreme Junior med på programmet och sex förare kom till start. Allra bäst gick det för Lukas Andersson som vann finalen före Amadeus Thituson.


Preliminärt SM-resultat
JSM 125 cc
1 Jonathan Rådström, Likenäs MK
2 Erik Nilsson, Östmarks MFF
3 Elias Nilsson, Likenäs MK

SM 250 cc
1 Marcus Svensson, Dals MK
2 Eric Bönström, Östmarks MFF
3 Rasmus Brunnkvist, Västerås MS

SM 650 cc
1 Noel Eliasson, SMK Arboga
2 Linus Andersen, Haninge MK
3 Johan Fransson, MK Team Westom

SM Xtreme
1 Tommie Svärd, Finnskoga MK
2 Marcus Agerheim, Haninge MK
3 Sebastian Enholm, Teknis MC

Preliminärt Cup-resultat
85 cc
1 Vilgot Wetter, MK Ran Askersund
2 Alfred Eriksson, SMK Köping
3 Charlie Rosmalm Sebom, Haninge MK

40+ Veteran
1 Mattias Franzén, Kolsva MS
2 Anders Martinsson, MK Team Westom
3 Hans-Erik Sjöberg, SMK Eda

 

 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg