Hoppa till sidans innehåll

Svensk Bilsport sonderar terrängen efter snö till Rally Sweden

26 AUG 2020 08:15
Snö, is och tillräckligt frusna vägar. Det har varit de återkommande frågorna i Värmlandsskogarna de senaste åren när Rally Sweden har arrangerat sin deltävling av VM-serien i rally.
  • Skapad: 26 AUG 2020 08:15

I år drabbades rallyt av sträckor som fick kortas eller strykas när vinterklimatet uteblev. Nu tittar Svenska Bilsportförbundet på nya alternativ till tävlingsområden.

Intresse för att arrangera en VM-tävling i rally finns det gott om i Bilsportsverige. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats, något som det etablerade maskineriet av funktionärer i Värmland är väl medvetna om. Sen ska det finnas ett bra vägnät för rallysträckor och en tätort att husera både team och fans. Och för Rally Sweden måste det finnas snö. Rally Sweden är i VM-kalendern ett vinterrally och ska så förbli, enligt VM-promotorn.

Och det är bristen på snösäkerhet som nu gör att Svensk Bilsportförbundet sonderar utbudet för en eventuell flytt av Rally Sweden. Svenska Bilsportförbundet är hälftenägare av Rally Sweden och också som förbund den instans som är tillståndsgivare för det svenska VM-rallyt.

- Promotorn för VM-rallyt har under flera år varit tydlig med att Rally Sweden måste kunna bjuda på ett vinterrally. Och det har hittills lyckats, även om det har haltat en del. Den placering rallyt har nu är ostabil snömässigt sett och därför behöver vi se över olika alternativ för att kunna ha kvar ett svenskt VM-rally, säger Urban Wahlberg, som är styrelseledamot i både Svenska Bilsportförbundet och Rally Swedens styrelse.

Rally Sweden har funnits med i kalendern sedan starten av Rally-VM, 1973, då under namnet Svensk Rallyt. Den gången vann Stig Blomqvist. Årets segrare var britten Elfyn Evans. Rally Sweden har kontrakt med VM-promotorn för genomförande av deltävlingar i ytterligare två år. (2021-2022)
Under kommande vecka kommer en mindre delegation besöka tre destinationer som visat stort intresse för att arrangera Rally Sweden.

- Vi vill naturligtvis att Rally Sweden skall fortsätta finnas med i VM-kalendern. Rallyt har ett bra rykte och förare, team och promotor ger Rally Sweden fina betyg i utvärderingarna efter tävlingen och det kan vi tacka den kompetenta och intrimmade organisationen för. Det är just problemet med snösäkerhet som måste lösas, säger Wahlberg och fortsätter.

- Vi kommer nu träffa dessa tre intresserade destinationer för att gå igenom deras planer för rallyts framtid, inte bara för ett år utan på sikt. Vi vill också bilda oss en uppfattning om att viljan av att arrangera ett VM-rally är fast förankrat i destinationsområdet, både i föreningsledet och politiskt. Vi vet av den erfarenhet som finns efter alla år av arrangemang, att detta är av yttersta vikt för att ett så här stort evenemang ska lyckas och bli den bilsportfest vi fortsatt vill ha, avslutar Urban Wahlberg.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg