Hoppa till sidans innehåll

Sviten bruten – men fortsatt svensk VM-ledning

12 MAJ 2019 17:45
För första gången sedan augusti 2015 stod inte en svensk förare på VM-pallen i rallycross. Närmast idag var Timmy Hansen som var fyra i finalen. Men fortsatt är Kevin Hansen i VM-ledning.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2019 17:45

Den nya rallycrossbanan i Belgiska Spa bjöd på en hel del action med många omkörningar och tuffa fighter i alla klasserna.
- Banan kul även om det varit tufft för mig, sa Timmy Hansen efter Q4, ett kval han var tvungen att köra bra i efter en del strul i de tre tidigare som gjort att han var bara någon placering ifrån att inte få köra semifinal. Nu klarade Timmy Hansen det och vann Q4 och tog sig upp i sammandraget till en fjärde plats och trygg semifinal.

Annars var det runt Audibilarna som mycket handlade om. Världsmästaren från 2016, Mattias Ekström gästade tävlingen i Spa och tog sig till en av de två semifinalerna. Men det var VM-förarna Liam Doran och Andreas Bakkerud som höll sig långt framme.  När alla kval var summerade var det Andreas Bakkerud som tog hem mest poäng. Men samtliga fyra svenskar tog sig till semifinal.

Men det skulle visa sig att det bara var en som kom hela vägen fram till final. Kevin Hansen var ensam svensk i sin semifinal. Men kom inte riktigt iväg i starten och några små misstag under heatet gjorde att han inte riktigt nådde till semi, men det var nära när han hoppade in nästan jämsides över mållinjen, men alldeles bakom Liam Doran.
Efter en mellan helg reser Kevin Hansen hem med tretton poäng från Belgien. Men det räcker för att han ska behålla sin första plats i VM-tabellen.
- Ja, så lite har nog ingen VM-etta rest hem med men nu blev det så. Vi gjorde något dålig däcksval, hade lite dåliga starter och kanske lite stolpe ut, som det är i sport ibland. Bara att ta nya tag om två veckor i Silverstone, sa Kevin Hansen efter tävlingen.I andra semifinalen var det tre svenskar till start med Timmy Hansen i första led, Anton Marklund i andra och Mattias Ekström i sista. Men för Timmy Hansen blev det efter lite dominoeffekt en vid första sväng med liten påhälsning i däcksbarriären och upp mot kurva två som femte bil. Ekström hamnade ännu mer i däcken i första sväng medan Anton Marklund var fyra när dammet lagt sig. Marklund valde jokern direkt. Och när Raymond tog sin joker på varvet efter kunde Timmy Hansen smita förbi och lyckades sen hålla Marklund, som passerat Raymond, bakom sig och bli trea i semifinalen.Med en Andreas Bakkerud i pole position och som enda man i fältet på fyra nya däck var det på de norska axlarna som favorittrycket låg i finalen. Men istället var det ryssen Timur Timerzyanov som kunde trycka sig förbi på innerspår när Bakkerud och finländaren Joni Wiman såg ut att göra upp om starten. En tillknycklad Liam Doran försökte sen bromsa sig in och ta innerspår i kurva tvås hårnål, men fastnade och tvingade Baumanis, Wiman och Hansen att ta ut svängen lite extra.
Timerzyanov och Bakkerud flydde fältet och även om norrmannen försökte så var det inget som kunde stoppa tidigare Europamästaren Timur Timerzyanov att ta sin och Rysslands första VM-seger i rallycross.
- Det har varit en del misstag i starten under helgen så jag tog chansen på insidan. Jag vet inte annars vad jag ska säga, det var så länge sedan jag var högst upp. Jag har varit det på EM, men nu är jag det i VM. Jag är tillbaka, sa segraren Timur Timerzanov efter första VM-segern i karriären.

Efter en del fighter med Lettländaren Janis Baumanis var Timmy Hansen fyra, men då fanns det ingen tid kvar att försöka köra sig fram till en pall plats. Med det sprack även en lång svit för de svenska rallycrossförarna som alltid varit representerade på prispallen sedan augusti 2015.
Men det är fortsatt svenskt i topp. Dubbelt upp. Timmy Hansen är nu tvåa bakom lillebror Kevin.
- Det är kul. Skulle gärna tagit lite mer poäng i helgen. Men det svänger. Timmy och Bakkerud smällde i första tävlingen och tappade mycket poäng där och nu tappade jag, men så är det. Men det är skön att vara i ledning. Men det är inte efter tre tävlingar som är viktigast utan när vi kört alla tio, avslutar, Kevin Hansen.I RX2 segrade Oliver Eriksson. Eriksson leder även den totala tabellen i RX2-klassen.

Mer information på, www.fiaworldrallycross.com


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

Tillsammanslogga -21.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png