Hoppa till sidans innehåll

Tredje raka segern för Jim Jansson

13 JUN 2021 19:11
Jim Jansson tog klivet upp till 2400-klassen inför årets säsong. När fyra av sju deltävlingar är körda leder han mästerskapet efter tre raka deltävlingssegrar, sjutton poäng före närmast jagande konkurrent.
  • Skapad: 13 JUN 2021 19:11

På lördagens blöta underlag fick inte Jansson starterna att stämma. Under söndagen var det helt andra förutsättningar med sol, torr bana och bra grepp på startplattans asfalt. Men det ville sig ändå inte för Jim Jansson, som efter en mindre lyckad start i första kvalet ändå kunde ta sig upp i ledning i kurva tre och sedan vinna sitt kvalheat. Men det på femte tid i omgången. I stället var det Simon Claesson som satte högsta fart under förmiddagen och vann första kvalomgången.

- Det kändes bra. Det klart det finns att jobba på, både på bil och mig. Vi såg igår att även om man startar bra så kan det ändra sig under dagen så det är bara att ladda om och ge allt, sa Simon Claesson som efter samtliga körda kval var den som samlat mest kvalpoäng.

Sämre såg det ett tag ut för Jim Jansson som i andra omgången placerade sig på en tolfte plats. Först i tredje och sista kvalomgången vände det när Jim Jansson från yttersta startrutan kunde ta starten och sen från ledning sätta sista kvalrundans snabbaste tid.

- Det var dags för en bra start nu. Det är ganska rent där ute från ytterspår i starten så det fungerade bra, sa Jim Jansson efter samtliga körda kvalheat.

Jim Jansson vann sen sin semifinal och fick starta i första par på utsidan av Simon Claesson i finalen.
Det blev en stentuff kamp mellan de båda in genom första sväng där Jansson gick på ytterspår och som sen in i mot kurva två hade innerspåret. Med en bra utgång på rakan upp mot kurva tre skaffade sig Jim Jansson någon meter till jagande Simon Claesson. Claesson gick in i jokerspåret på andra varvet och tappade ner till tredje plats bakom Daniel Loggert. Jansson svarade upp Claessons taktik direkt med att ta jokern på nästa varv och kunde behålla ledningen före Claesson som missade lite i utgången av kurvan när han försökt svara upp mot Jansson. Men närmare en så kom sen inte Simon Claesson. Jim Jansson kunde säkra tredje raka segern i 2400-klassen.

- Det blir lite lättare väg hem nu, konstaterade Jim Jansson efter tävlingen.

- Det har varit kämpigt idag med starterna men vi gjorde om lite så det ordande upp sig lite mer på slutet. Och det gav resultat.


Efter målgång i finalen fick sen Simon Claesson svart flagg vilket gjorde att Robin Starö blev tvåa och Viktor Johansson tog tredjeplatsen. Med dubbla segrar i Piteå reser Jim Jansson hem till Värmland med utökad serieledning i totala mästerskapstabellen som han leder på 143 poäng, före Rasmus Olsson på 126. Simon Claesson är trea på 117 inför nästa dubbelhelg som körs 24-25 juli i Västerås

- Det är skönt, känns bra att vara kvar i topp, säger Jansson och blickar fram mot Västerås.

- Där har jag kört en del och det kan vara en bana som tar mycket på materialet, så det gäller att få grejerna att hålla.

Nils Andersson face tummeupp.jpg

Hem från Piteå i fortsatt serieledning reser även Nils Andersson. Andersson som efter en trasig drivknut missade att ta sig till final i Supercar Lites under lördagen tog revansch idag. Efter stabil körning under kvalen vann Andersson först sin semifinal och kunde från pole position i finalen ta hand om starten. När sen Casper Jansson efter sin joker hamnade i lite trafik bakom Andersson valde han att direkt avverka sin joker på varvet efter och kom ut i fortsatt ledning. En placering som Nils Andersson inte släppte ifrån sig.

- Skönt att vinna. Ibland är det lite stolpe ut som igår. Jag trivdes visserligen i går i regnet med, men det var lite frustrerande att inte få ut allt. Idag gick det bättre när jag fick köra mer fritt. Sen gäller det att inte ta för många risker och hålla sig kall hela tiden, säger Nils Andersson som leder SM-serien i Supercar Lites på 141 poäng före Martin Jonsson och Martin Enlund som båda har 113 poäng.


Max Fosman vinnare dt 4 sm rallycross -21 webb.jpg
 
Inför helgen i Piteå var det Erno Antikainen som var i topp i 2150-klassen. När söndagen summerades hade Björn ”Putte” Alvarsson klättrat förbi och leder nu SM före Antikainen med endast sju poäng. Men det var ingen av de rutinerade förarna som fick kliva överst på pallen efter dagens final. Både Antikainen och Alvarsson fick se sig slagna i semifinalerna efter problem med bilarna. För Antikainen tog det stopp redan i första sväng efter en hård sammanstötning och för Alvarsson satte en punktering stopp för vidare avancemang. I stället var det Max Forsman som tog hand om seger i 2150. Forsman som under hela helgen brottats med problem med bilen kvalade till slut in på en åttonde plats. Men väl i semifinal höll sig Älvsbyns föraren framme och vann den. Finalen blev sen stökig med flera bilar som krokade i varandra. Forsman lyckades ta sig helskinnad genom kurva ett och två. Med en tidig joker kom Forsman ut bakom Jens Högbom som framför sig hade Rickard Olsson. Men Olsson fick tekniska problem och vek av. Därefter avvaktade Forsman bakom Högbom som hade sin joker kvar. När Högbom vek in för att ta den på sista varvet kunde Max Forsman passera och säkra segern.

- Det small överallt i första sväng men jag tog mig ur det, sen var det bara att köra. Vi är snabba när vi får allt att stämma, men det ska lyckas också. Alla de här poängen är viktiga för serien, men man vil ju vinna med så det känns bra, säger dagens 2150-vinnare, Max Forsman.

Oskar Hellström vinnare dt 4 sm rallycross-21.jpg


Oskar Hellström är junioren som håller på att växa ut till ett spöke för konkurrenterna. Han vann igår och han vann idag. Visserligen så var det Alexander Jepsson som samlade mest poäng under kvalkörningen. Och när fjolårsvinnaren Filip Martinsson som hade problem under lördagen fastnade i kurva två i finalen så var det mellan just Alexander Jepsson och Oskar Hellström som finalen kom att stå. Jepsson tog starten och fick en jagande Oskar Hellström bakom sig. Hellström valde att ta jokern tidigt för att sätta press på Jepsson. Jepsson kontrade med att sin joker på varvet efter och kom ut före Hellström. Därefter var det en tight kamp som avgjordes först på målrakan. In mot den svepande långa målkurvan gjorde Jepsson ett litet misstag. Det räckte. Direkt var Hellström där och kunde klämma in sig på innern genom sista sväng och fick sen bättre fäste när de båda bilarna rätade upp sig för målrakan.

- Han gjorde bort sig lite i slutet där. Jag testar tänkte jag när luckan kom och det gick ju vägen, säger Oskar Hellström som summerar helgen i Piteå med två segrar.
-Grunden till helgens framgång är att jag håller jämn fart och inte gör bort mig. Jag håller mig lugn och kör mitt race hela tiden, avslutar Oskar Hellström som leder JSM på 152 poäng före Filip Martinsson på 139. Trea är Alexander Jepsson på 131 poäng.

Samtliga resultat från deltävling fyra av SM i Rallycross finns här,
https://www.motorsport-events.se/camp/index.php?dir=resultsmw%2F09+results+2021%2F02+Rallycross%2F02+Rallycross+SM%2F04+Pitea+Round+4%2F

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg