Hoppa till sidans innehåll

Tre hemmaförare kvitterade ut guld när SM i rallycross avgjordes

15 AUG 2021 21:05
SM-finalerna avslutades under helgen på Westombanan i Arvika med finalerna sända i SVT. 
  • Skapad: 15 AUG 2021 21:05

Det kom att bli en riktig hemmatävling där tre guldmedaljörer kör för arrangörsföreningen MK Team Westom. Jim Jansson, nykomlingen i 2400 säkrade guldet redan i fjärde kvalrundan då han kom ut till start med guld-designad bil. Och med det föll en liten önskad in med ett guld på hemmaplan. 

Jim Jansson sm vinnare rc -21.jpg

- Det är ofattbart. Helt. sjuk, sa mästaren efter målgång i en final där fjolårsvinnaren Per Berglund i ledning körde söder styrstaget och gick på taket. 

- Jag såg inte vad som hände där. Men för mig var medalj målet i år och det har vi verkligen nått. Det känns riktigt bra, summerar Jim Jansson som nu får fundera på nästa steg i rallycrosskarriären. 

- Får se vad det blir nästa år. Jag vill på ett sätt vidare, men det finns mer och ge i bilen så vore skoj och se hur snabb den kan bli. Vi får se, avslutar Jim Jansson. 

Nils Andersson vinnare sm supercarlites 21.jpg

Den andre hemmaföraren som tog guld var Nils Andersson i Supercar lites som var trea i mål i finalen bakom tävlingens vinnare Casper Jansson. 

- Riktigt nöjd med att vara på pallen idag efter mycket stolpe ut tycker jag. Vi har inte fått köra fritt någon gång. Och det var lite struligt över hela helgen. Så det var gott att vara trea idag och framför allt att ta ett SM-guld. Det är otroligt, sa den svenske mästaren i Supercar lites, Nils Andersson efter finalen. 

Joham Kristoffersson vinnare RC SM -21.jpg

Johan Kristoffersson fullbordade sen hemmaklubbens mästerskapstrippel när han efter att i finalen tagit starten, en placering som den trefaldige världsmästaren sen inte släppte och med det försvarade han titeln från förra året. 

- Jag är nöjd. Ett stort tack till teamet som bytt motor och alla möjliga delar på bilen under helgen. Lite extra skoj att få vinna på hemmaplan när familjen är här också, sa Johan Kristoffersson efter prisutdelningen. Och det finns ett sug på ett tredje raka SM-guld i Supercar-klassen. 

- Det vore skoj, men det får vi se. Det händer mycket i sporten och det är lång till dess, men vinna vill man alltid. 

Tiger Open 2 wd SM -21.jpg

Flera av SM-titlarna har körts i en serie, men Open 2wd, precis som Supercar, avgjordes med en tävling i helgen där vinnaren i finalen blev svensk mästare. Och i Open 2 wd var det Simon Tiger som fick kliva högst upp på pallen när väl dounatsen var gjorda. 

- Det var riktigt tufft när jag inte tog starten. Jag fick stå upp och köra och det räckte precis, sa en nöjd Simon Tiger i segerintervjun i TV. 

Oskar Hellström vinnare JSM RC -21.jpg

Om det var tight i Open 2 wd så var det lite klarare i JSM även om fjolårsvinnaren Filip Martinsson slet med allt han hade för att äta ifatt avståndet till serieledande Oskar Hellström. Martinsson gjorde allt rätt och vann den avslutande deltävlingen, men poängen räckte inte för att peta Hellström från tabelltoppen och mästerskapssegern. 

- Det är obeskrivlig. Jag har kämpat hårt för det här. Säsongen har flutit på bra hela tiden och jag har varit jämn och inte gjort några stora misstag och det har lönat sig, summerade den färske guldmedaljören i JSM, Oskar Hellström. 

 

En klass som definitivt inte var avgjord när teamen började rulla in till Westombanan innan helgen var 2150. Där ledde Klara Andersson med fyra poäng före David Hjertberg och där det fanns en hel hög med potentiella guldmedaljörer. Men det skulle visa dig att det var ledande Andersson som fick allt att stämma. Redan på fredagen vann hon Q1. Och när samtliga kvalheat var körda var det hon som plockat hem flest poäng med tre kvalsegrar. Samtidigt gick det inte helt spikrakt för de jagande konkurrenterna där bakom. Något som Klara Andersson utnyttjade och fortsatte att hitta fart. Hon vann sin semifinal och efter att hon tog hand om starten i finalen var saken klar. Klara Andersson säkrade sitt första SM-guld och det exakt 25 år efter det att mamma Pia vann SM i damklassen på just Westombanan. 

- Det var så himla kul att köra, jag njöt hela tiden och är så stolt. Det var en fröjd. Lite revansch från förra året känner jag, säger Klara Andersson som redan har tankarna på framtiden. 

- Jag vill ta nästa steg, men det är en budgetfråga också men jag är motiverad, sen vad det i så fall blir, det får vi se. Det finns flera olika alternativ, säger årets vinnare i 2150, Klara Andersson. 

Klara Andersson vinnare SM 2150 -21.jpg

Under helgen avgjordes även Rally X Nordic där Lukas Andersson vann Crosscar Junior och Isak Reiersen vann Crosscar. Simon Tiger vann Open 2wd och Tommie Hallman Supercar lites. Supercar-klassen körde Johan Kristoffersson hem. 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg