Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tre svenska världsmästare till start när VM i rallycross har premiär i helgen

20 AUG 2020 10:44
En dubbeltävling i Höljes är först ut när VM-serien i rallycross har premiär nu till helgen. Och till start kommer tre av de fyra världsmästare som finns sedan VM-starten 2014. Mattias Ekström, Johan Kristoffersson och Timmy Hansen.
  • Uppdaterad: 20 AUG 2020 10:44

Det är uppdukat till spänning när VM i rallycross drar igång till helgen på klassiska Höljesbanan. Tävlingen som körs som ett publikfritt evenemang blir först ut i den nya kalendern där de tre första helgerna i serien blir dubbeltävlingar. Nu i Höljes, sen i Finland 29-30 augusti och till sist i Lettland 19-20 september. Därefter fortsätter serien i mer normal takt när de resterande tävlingarna avgörs som vanligt i Belgien, Portugal, Spanien och så finalen i mitten av december i Tyskland. 


Timmy Hansen är regerande världsmästare och lillebror Kevin var tre när VM avslutades i november i fjol med en minst sagt spännande final. Under vintern har en del förändringar gjorts kring i vilka bilar en del förare nu kommer köra, men världsmästaren sitter i samma bil som i fjol och teamet var nyligen och testade i Strängnäs inför premiären i Höljes.

- Den här helgen kommer bli ett bra riktmärke direkt. Om vi är snabba och bra med i Höljes så kommer vi kunna vara snabba och med överallt, säger Timmy Hansen och fortsätter.
- Jag vill fortsätta där vi avslutade förra året. Det var min bästa säsong någonsin, men samtidigt känner jag att jag har mer att lära och utveckla mig till en ännu bättre rallycrossförare. Det gäller som alltid att köra smart och försöka undvika problem. Det kommer bli tufft, men jag är redo för det, säger Timmy Hansen.Och världsmästaren från 2019 får sällskap av två tidigare mästare. Johan Kristoffersson dubble världsmästaren från 2017 och 2018 är nu, efter ett år i rally och WTCR, tillbaka i rallycrossen. Och för Kristoffersson har säsongen börjat bra med två segrar i de Rally X Nordic-tävlingar som han kört. Nu jagar han tredje VM-titeln i rallycross.
- Målet är ett tredje guld. Vi har allt som behövs för att vara med och fightas om titeln, säger en hoppfull Johan Kristoffersson.

Årets VM-bil, en bil av samma sort som tog honom till mästartitlarna, fick han sätta sig i för första gången under förra veckans tvådagarstest i Strängnäs.
- Det dröjde inte många varv förrän jag hade hittat tillbaka till känslan igen. Vi hade två väldigt bra dagar, helt utan driftstörningar, säger Kristoffersson.

31-åringen från Arvika fann inte bara känslan, utan gjorde också framsteg.
- Det gäller att alltid hitta något mer som gör att det kan gå ännu snabbare och jag tror faktiskt vi gjorde det.

Konkurrenterna har härmed blivit varnade, men Kristoffersson är också medveten om att kampen om VM-titeln kommer att bli allt annat än enkel.
- Jag vet att det blir tufft. Det är många konkurrenter och det är en annan förare som har nummer 1 nu, påpekar Johan och syftar på regerande världsmästaren Timmy Hansen.En som var nummer ett när säsongen summerades 2016 är Mattias Ekström som då blev Sveriges första världsmästare i rallycross efter två års dominans av Petter Solberg. Ekström som sen slutade inför säsongen 2019 gjorde ändå inhopp vid tävlingen i Belgien, är nu åter med på startplattan när han sätter sig i en av JC-Racetekniks Audibilar, som är från Ekströms tidigare rallycrossteam, EKS. Mattias Ekström ersätter lettländaren Janis Baumanis under tävlingarna i Sverige och Finland.
- Det är alltid kul att tävla. Just rallycrossen har, och har alltid haft, snabba och roliga bilar som jag trivs med att köra. Så att tävla med Joel och JC igen känns bra, framförallt efter avslutet i Tierp förra säsongen där jag hade möjlighet att ge Robin lite support. Nu har Robin redan hunnit vinna en tävling i Höljes i år, så han kommer vara varm i kläderna, säger Mattias Ekström.Och Robin är Robin Larsson som även han kör för JC Raceteknik och som i år tar klivet tillbaka till VM-scenen efter att ha vunnit EM förra säsongen.
-  Nu tävlar jag inte bara på individuell nivå, utan det finns ett teammästerskap att slåss för. Det är totalt sex team, men sköter vi oss bara ska vi nog kunna vara med i toppen med chans på medalj, kommenterade Robin Larsson när han i våras presenterade sin och JC Racetekniks satsning.Totalt sju svenskar kör VM-premiären i Höljes. Timmy Hansen, Johan Kristoffersson, Mattias Ekström, Robin Larsson, Kevin Hansen och Anton Marklund där Mattias Ekström i dagsläget informerat om att han endast kommer köra de två första tävlingarna. Övriga kör hela VM-serien. Den sjunde. Det är fjolårsvinnaren Sebastian Eriksson som även han kommer tillbaka för ett inhopp i VM.
- Jag är verkligen glad att få komma tillbaka till Höljes. Det är den mest klassiska banan i världen, och i år får vi dubbla chanser att vinna när man kör en så kallad ”double header”. Det är första gången mästerskapet arrangerar en sådan tävling, och de andra förarna kanske inte är så vana vi det upplägget. Jag har själv kört många sådana race tidigare när jag körde Global Rallycross, säger Sebastian Eriksson. 

Eriksson som tävlar för teamet Olsbergs MSE kommer till start i en Honda Civic, och ser fram emot att ta upp kampen med bland annat Johan Kristoffersson.

- Det är ingen tvekan om att jag kommer bli hårt uppvaktad. Kristoffersson är tillbaka, och vi såg alla hur Niclas Grönholm och Robin Larsson var på Rally X Nordic i Höljes för en månad sedan, och sedan har vi Hansen-bröderna och Andreas Bakkerud. Men jag är redo för att ta kampen, säger Sebastian Eriksson.

Kevin Hansen var VM-trea förra året efter att ha vunnit premiären i Abu Dhabi.
- Målet är att fortsätta där vi avslutade förra året. Vi lärde oss massor förra säsongen. Jag känner mig trygg med det vi har och det jag kan och teamet kan prestera. Så nu är det bara att hitta finjusteringarna ute på banan. Målet är att vinna guldet, säger Kevin Hansen.För Anton Marklund blir det ännu ett VM-år i en Renault och GC Kompetition, men nytt för i år är att han kör där som egen, då VM-teamen består av, Liam Doran och Andreas Bakkerud och det andra av Guerlain Chicherit och Rokas Baciuska.
- Jag är verkligen riktigt glad att vara en del av GCK Bilstein för ytterligare ett år. Nytt är att jag kör ensam och det gör att allt focus kommer ligga på förarmästerskapet och det är den som jag har siktet på i år, kommenterade Anton Marklund när det stod klart att han kör VM ett år till.

Tävlingarna sänds med kval på FIA World Rallycross Facebook och Youtube.
Tävlingarna kommer även sändas i Sportkanalen, en kanal som bland annat finns i Telias utbud.
Mer info om hur du kan se Sportkanalen finns på, https://www.sportkanalen.se/

Mer information om VM i rallycross finns på, https://www.sportkanalen.se/
 

 

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png
2.svgsensor300x480.jpg