Hoppa till sidans innehåll

Tuffa fighter när bilsporten klev in i SM-veckan med rally, rallycross och crosskart

01 FEB 2019 18:55
SM-veckan pågår för fullt i Sundsvall och under fredagen klev bilsporten in i handlingen när rally, rallycross och crosskart avgjordes. Och det blev en hel del tuffa fighter.
  • Skapad: 01 FEB 2019 18:55

I den tvåhjulsdrivna klassen satte sommarens SM-sprintvinnare, Daniel Röjsel, högsta fart i skogen. Han var snabbast i båda kvalomgångarna. Så även i första finalheatet. Men Niklas Hägg närmade sig. Och det kom att bli en tuff strid in på mållinjen. Men precis som i Helsingborg var det Daniel Röjsel som knep den ädlaste medaljen, men 0,5 sekunders marginal.
- Jag har kört nästan prickfritt så det var skönt att ha marginalen från första finalheatet, säger Daniel Röjsel och fortsätter.
-Jag har en bra utvecklingskurva nu och när materialet håller så är vi snabba och det är viktigt att utvecklas nu när vi satt som mål att åka junior-VM nästa år, avslutar Daniel Röjsel.Om det var tight i den tvåhjulsdrivna klassen var det lite större marginal i den fyrhjulsdrivna där Johan Kristoffersson visade att segern i SM-premiären inte var en lyckoträff. När finalerna summerades var Kristoffersson 7,7 sekunder före tvåan Patrik Flodin. Flodin som även var tvåa bakom Kristoffersson i SM-premiären.
- Ja, fortsätter det så här så kanske det blir silver hela året. Men det var minder efter första rundan så jag provade ordentligt i andra finalåket, men då gled jag ut lite och kom in fel i nästa sväng och så var vi av. Men det är bara prova igen, sa Patrik Flodin efter målgång. Flodin som nu åker för lite test inför Rally Sweden.Redan på förhand pratades det om att en sprint som körs flera gånger skulle vara något som för Kristoffersson. Och det stämde.
- Andra finalheatet var bra, första var ok, men andra var bra. Hade bara någon liten miss. Men detta passade mig bra. Här kan jag memorera sträckan och ha kartläsaren mer som en påminnare, säger Kristoffersson som med detta körde hem sitt första SM-guld i rally.
- En rolig dag med tufft motstånd. Nu blev det lite mer i segermarginal eftersom Flodin gjorde en miss, men också bra genomkörare inför Rally Sweden.Rallybilarna avslutade sin sträcka inne på Bergsåkerstravets arena. Och där på innerplan gjorde både rallycross och crosskart upp om sina medaljer. I crosskart Xtreme var det många jämna heat. Men när skymningen sakta började krypa på var det unge Martin Enlund som fick kliva överst på pallen.
- Det känns riktigt roligt. Starten var inte så bra som i semifinalen, men jag tog jokern tidigt och vi har haft bra fart hela dagen och det räckte till även i finalen. Och ett SM-guld känns riktigt bra, sa Enlund efter målgången.I Supercar lites fanns det inför tävlingen en fyrklöver som var de som de flesta trodde skulle stå på startplattan i finalen. Sebastian Eriksson, Oliver Eriksson, Kevin Eriksson och Kevin Hansen. Men Kevin Hasen föll ifrån i sin semifinal. Istället var det Pelle Wilén tillsammans med tre Eriksson.

Kevin Eriksson hade problem med bilen under hela dagen och i finalen tog det mer eller mindre stopp och Kevin valde att bryta racet. Då var Sebastian Eriksson i ledning efter att ha tagit den redan från starten. Bakom var en jagade Oliver Eriksson som in i sista sväng laddade med allt han kunde när Sebastian tog jokern. Och Oliver var förbi en stund på utsidan, men farten var lite för hög och han gled ut i en snödriva där blev han blev ståendes så att Pelle Wilén kunde smyga förbi till ett silver.
Men guldet tillhör Sebastian Eriksson som idag tog sitt tredje SM-guld i rallycrossens vintertävling i en SM-vecka.
- Jag hade en bra start och fick sedan köra själv där framme. Men det är en lurig bana där det går att tjäna tid och jag visste inte riktigt hur jag låg till. Men när jag gick in i jokern så fick jag information på radion att det var lugnt, men sen kom Oliver farandes, så där blev jag förvånad. Men det gick lite för fort för honom, sa Sebastian Eriksson när han klivit ur bilen efter målgång. Och med segern satte han en del rutinerade förare på plats.
- Lite överraskad är jag. Det var många riktigt bra med idag, så det var skoj, avslutar Sebastian Eriksson.

Bilsportens del i SM-veckan fortsätter under lördagen med Virtuell bilsport och på söndag med Radiostyrd bilsport.


Följ SM-veckan och bilsporten i SVT:s och sbfplay.se sändningarna. 
Fredag – rally/rallycross/crosskart
Kval 08.00-16.00 SVT Play rally/rallycross/crosskart
Finaler 14.00-16.00 SVT1 och SVT Play rally/rallycross/crosskart.

Lördag - Virtuell bilsport
Kval och semifinaler 13:10 – 15:55 i sbfplay.se
Finaler 18:00 – 19:00 i SVT

Söndag - Radiostyrd bilsport
Kval och finaler 08:00 – 16:00

 


Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor
 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link