Hoppa till sidans innehåll

Tuffa fighter när SM i Rallycross hade premiär i Höljes

14 MAJ 2021 20:26
Det blev en tuff premiärhelg för SM i Rallycross när den startade på VM-banan i Höljes. Regerande mästaren i 2150, Björn Alvarsson visade fjolårsformen och i 2400 var det rutinerade Niclas Härdevik Norström som tog hem segern.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2021 20:26

Regn sol och regn. Förhållandena var svåra. Att få tävla var efterlängtat och jakten på ett SM-guld stor när den första av totalt sju deltävlingar i SM-serien kördes under fredagen. Tufft blev det.

Fjolårssegraren i klassen 2400, Per Berglund med nummer 1 på bilen var ett riktmärke att slå. I andra kvalrundan blev det hett mellan Per Berglund och nykomlingen i klassen, Jim Jansson som gick ihop när Jansson kom ut ur jokern. Svartflagg utdelades till Jansson och tidstillägg på Berglund. Kostsamt poängtapp i kvaltabellen.

Men det var inget som skulle förstöra finaldrömmen för de båda kombattanterna som gick ut i olika heat i den tredje kvalrundan. Där tog Per Berglund starten i sitt heat och körde sen ifrån allt och alla både på banan och i tid när han var kvalsnabbast. Jim Jansson missade sin start något men kunde med en mycket snygg manöver smita förbi Leo Ivarsson på insidan i velodromkurvan redan på första varvet och sen sätta andra snabbaste tid och säkra semifinalplatsen och därifrån tog sig båda till final.

Men till final tog sig även Niclas Härdevik Norström. Han gjorde det efter en tung dag och var bara på 12:e plats när de tre kvalkörningarna summerades. Med det fick han stå i sista paret i sin semifinal. Men från bakre led lyckades Norström ta sig upp i täten och var först i fältet efter kurva två. Jim Jansson och Per Berglund valde båda att ta jokervarvet direkt efter starten. En duell som Berglund gick segrande ur.

Målkurvan på första varvet blev riktigt tight och strulig och där kunde Per Berglund smita förbi ett par konkurrenter för att sen efter velodromen ta sig upp till andra plats när han passerade Rasmus Olsson och med et påbörjade jakten mot ledande Norström. Men Norström drygar ut avståndet till fjolårssegraren och kunde behärskat köra hem årets första seger i premiären av rallycross före Per Berglund och Jim Jansson på tredje.

- Det är underbart. Jag fick en bra start och vädret med regn passar både mig och bilen, sa dagens vinnare Niclas Härdevik Norström efter tävlingen.

I den totala tabellen är det ändå Per Berglund som samlat ihop mest poäng efter den första dagen och leder på 26 poäng före Jim Jansson och Rasmus Olsson som delar andra platsen med 20 poäng. Dagen vinnare Niclas Härdevik Norström, är totalfyra på 19 poäng inför söndagens tävling.

- Det är bara att ladda om nu inför i morgon och gå över bilen så den är redo för morgondagen, avslutar Norström.

Rallycross start 2150 final sm 2021 holjes dt 1.jpg
 
I 2150-klassen hade fjolårssegraren Björn ”Putte ” Alvarsson en riktigt dålig dag under kvalkörningen där han bara skrapande ihop så mycket poäng så att det räckte till en 17:e plats inför semifinalerna. Från bakersta startrutan lyckades ändå Alvarsson ta sig hela vägen fram till ledning in i andra sväng. Och väl där tycktes den regerande mästaren ha fått koll på både bil och körning. Seger i semifinalen.

Regnet ställde till det mycket för förarna. Särskilt starten visade sig bli avgörande där de bakre platserna tycktes ge ett bättre grepp. I finalen av 2150-klassen var de två snabbaste semifinalvinnarna sist in i första sväng medan bilarna bakom fick betydligt bättre starter. Bäst var Björn ”Putte” Alvarsson som igen tog starten. Kvalvinnaren August Krokström valde jokervarvet direkt och började sen sin jakt på Alvarsson. Men varken Krokström som slutade trea eller tvåan Erno Antikainen kunde nå fram och hota Björn ”Putte” Alvarsson som med det inleder årets säsong som fjolåret slutade, på toppen av prispallen.

- Det känns riktigt bra. Den här dagen har inte spelat mig i mina händer direkt. Första så gick jag ut på regn i första kvalrunda sen torkade det upp så det gick snabbare för alla efterkommande. Och i andra hoppade växelstaget ur så det blev DNF. Men jag tog mig till semi till slut och det räddade upp dagen. Jag chansade på att runda i starten som jag planerat. Jag vet att det är bra grepp på plattan och det gick. Sen vann jag även finalen så det känns skönt. Lite synd att inte få så mycket poäng med från kvalet. Men det här ger mer självförtroende inför kommande tävling och vi kommer satsa fullt i morgon igen, säger dagens segrare i 2150, Björn ”Putte” Alvarsson.

I den totala tabellen är det dagens trea August Krokström som leder på 26 poäng före Erno Antikainen på 25 poäng. Trea i den totala sammanställningen efter första deltävlingen är Erik Magnusson med 21 poäng.
Magnusson som tog sig till finalen med minsta möjliga marginal när han var tre tusendelar före Klara Andersson över mållinjen i sin semifinal.

Klara mållinje.jpg


Rallycross Oskar Hellström JSM 2021 DT 1 Holjes.png


Även juniorerna hade premiär och där var det Oskar Hellström som visade ett behärskat lugn när han efter samtliga körda kval stod i första led i sin semifinal efter att ha slutat 2 efter kvalkörningarna. Hellström gjorde en fenomenal start på det blöta underlaget och var två billängder före in till första sväng och kunde sen defilera hem semifinalen. I finalen? Där kopierade han konceptet från semifinalen och kunde ohotade köra till sig segern i den blöta finalen före Filip Martinsson och Alexander Jepsson. Med dagens facit leder Oskar Hellström JSM med 29 poäng totalt före Filip Martinsson på 27 och tre är Alexander Jepsson på 23 poäng.

- Blött är det bästa som finns. Så det känns bra, jag fick iväg starterna och sen har jag en bra spotter i pappa som lugnar ner mig, sa dagens vinnare i JSM-klassen, Oskar Hellström som redan laddar för deltävling två som startar i morgon lördag.

- Vi siktar mot seger igen, avslutar Hellström.

Samtliga resultat finns här, https://www.mwraceconsulting.com/html/resultservice.html


SM i Rallycross kör deltävling tvås tre första kval under lördag med kval fyra, semifinaler och finaler på söndag. Utöver det kör RallyX deltävling tre och fyra, med start redan på torsdagen.

Allt ser du med svenska kommentatorer på SBFplay.se

Här finns helgens samtliga sändningar samlade, https://solidsport.com/sbfplay/calendar 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg