Hoppa till sidans innehåll

Tuffa finalfighter när SM i crosskart avgjordes

23 SEP 2020 10:41
Det blev en revansch från fjolårets pallmiss för Tommie Svärd som nu kan titulera sig svensk mästare i Crosskart Xtreme. Det stod klart när han och övriga crosskartförare i helgen gjorde upp om SM-medaljerna.
  • Skapad: 23 SEP 2020 10:41

Arvika och Westombanan var scenen när den avslutande SM-helgen i crosskart genomfördes. Och i Xtreme-klassen blev det ett avslut med guldsmak för Tommie Svärd som snöpligt missade pallen förra säsongen. Men det var verkligen inte en topphelg med idel ädel framgång som gjorde att Tommie Svärd kunde köra hem guldet. Tvärtom. Mycket strul och starter som inte ville fungera. Det var som om oflytet från tävlingen före i Helsingborg inte ville ge med sig. Och det var med minsta marginal som Svärd tog sig till B-finalen där han sen behövde vara etta eller tvåa för at få köra A-final. Något han lyckades med då han i B-finalen var tvåa i mål.

I A-finalen startade Svärd längst bak i fältet, som nia. Han avancerade till femte plats, men blev sedan hindrad av att en annan av de andra kartarna snurrade. Han kom i mål som sjua, och några riktigt långa minuter följde. Skulle de totala poängen räcka?

- När jag kom över mållinjen tänkte jag "räckte det verkligen?" Jag visste ju ungefär hur många placeringar jag behövde ta. Men sen, när jag kom ner till depån, förstod jag. Det tog säkert tio minuter innan jag visste säkert. Det skiljer två poäng i totalen, om jag räknat rätt. Men det räckte, sa Tommie Svärd till Nya Kristinehamns-Posten efter tävlingen.

En bra inledning av säsongen med seger i de två första deltävlingarna bäddade för det som Svärd efter målgång konstaterade som karriärens största framgång hittills när han med två poängs marginal till Sebastian Enholm säkrade guldet i seriens sista heat.

Bara några ynka poäng mer, närmare bestämt totalt sju skilde det mellan ettan och tvåan i 250-klassen där det var 15-årige Erik Bönström som tog hem segern före Rasmus Brunnkvist. Segrande Bönström som tog klivet upp till 250 från 125 den här säsongen, ett steg som visade sig lyckat.

- Det passade bättre när jag fick mer kraft i motorn, förklarade Erik Bönström till Nya Wermlands-Tidningen efter tävlingen. Samtidigt som han avslöjade att konkurrenterna får se upp även nästa år.
- Det är SM-guld som gäller då också, sa Bönström.

Totalresultat från samtliga SM-serier finns här, https://www.sbf.se/Sportgrenar/Crosskart/Resultat2020/

 E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg