Hoppa till sidans innehåll

Tuffa förhållanden när tredje deltävling  i SM i Rallycross avgjordes i Piteå

12 JUN 2021 21:15
Regn, regn och regn. Det blev riktigt svåra förhållanden när den tredje deltävlingen av årets SM-serie i Rallycross avgjordes i Piteå under lördagen.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2021 21:15

Till och med utropstecknet från premiären i Höljes, Oskar Hellström, som visade sig vara en regnets mästare hade problem i något kval. Men till slut stod han överst på prispallen efter lördagens final i JSM.

Första kvalrundan var inga problem för Hellström och det skulle dröja fram till det att de fyrhjulsdrivna bilarna i Supecar Lites körde innan Hellströms tid slogs. Men i andra kvalrundan fick konkurrenterna i JSM se en mänsklig Hellström i regnet.

- Jag gjorde en dålig start och tog i lite för mycket. Lite för mycket överladd och slarv, sa Oskar Hellström efter Q2 som där fick se sig slagen av fjolårets SM-vinnare Filip Martinsson.

Efter samtliga körda kval och vinst i varsin semifinal stod de åter bredvid varandra i första led i finalen. Filip Martinsson och Oskar Hellström. Men den här dagen blev det aldrig någon riktigt spänning. Oskar Hellström tog starten och efter kurva två fick Martinsson problem och fick parkera vid sidan av banan medan Oskar Hellström defilerade i mål. Med dagens seger leder nu Oskar Hellström JSM på 115 poäng före Filip Martinsson på 105. Trea i tabellen är nu dagens tvåa i mål, Alexander Jepsson på 94 poäng.

- Det känns bra att vinna. I semi och finalen gick det bra. Några små missar bara, det går alltid att åka fortare och det ska vi försöka göra i morgon, sa Oskar Hellström efter tävlingen.

Svårkört med mycket stående vatten på banan. Flera vattenplaningar på start och målrakan. Svårt med bromspunkterna på flera ställen och en bana som på sina ställen kom att bli tuff mot materialet. Något Nils Andersson i Supercar Lites blev varse när han i ingången mot jokerkurvan noterade att han hade en punktering.

- Jag vet inte var jag drog på mig den, men jag märkte den där. Men det var bara att försöka hålla i in i mål sista ett och ett halvt varven, sa Andersson efter Q2.

Martin Ekspjuth SM Supercar Lites d3 Piteå.jpg

Andersson som kom till Piteå som serieledare och med en plan att dryga ut den ledningen. Han är efter dagen fortsatt i topp. Men för Nils Andersson blev det respass ut ur tävlingen med trasig framvagn i semifinalen. I stället var det hemmaföraren Martin Ekspjuth som körde hem segern. Efter en jämn kvalkörning med placeringarna 1, 2, 2 vann sen Ekspjuth sin semifinal och var sen omutlig i finalen.

- Det var riktigt skönt. Vi har kämpat mycket med att få till inställningarna, så skönt när det fungerar, sen underlättar det när man får till en sådan start som jag satte i finalen, kommenterade segraren i Supercar Lites, Martin Ekspjuth

I tabellen är det fortsatt Nils Andersson i topp på 101 poäng före Martin Enlund på 87 och Martin Jonsson trea med 81 poäng.

Alvarsson sm rallcross finalen d3 -21.jpg


I 2150-klassen började helgen i Piteå för Björn ”Putte” Alvarsson lite som premiärhelgen i Höljes. Första tävlingsdagen. Seger. Check.
Tuffaste heatet för dagen var Q2 där Alvarsson ”bara” körde in på en tionde tid. Annars var det jämna resultat i toppen av tabellen. Semifinalen städades snyggt av med seger och i finalen var Alvarsson först in i första sväng med en jagande Erno Antikainen som sen snurrade i tredje kurvan och därefter fick rulla åt sidan. Från det var det Alvarsson ensam i täten i hela racet som med segern plockade viktiga mästerskapspoäng mot just Antikainen som fortsatt leder SM-serien på 96 poäng före Alvarsson på 92. Trea på 82 är dagens tvåa David Hjertberg.

- Det har inte direkt rullat på idag, men jag ska inte gnälla, jag har vunnit och tagit många fina poäng. Men vi har haft problem med bilen. På låga varv går den inte så jag har fått lägga om körningen helt och köra på höga varv hela tiden och det är svårt i det här blöta underlaget, men vi är nöjda. Vi ska försöka få ordning på det till i morgon, men jag tror inte vi har med rätt grejer för det så vi får hur det går, konstaterade segraren i 2150-klassen, Björn ”Putte” Alvarsson.

Jim Jansson finalen d3 Piteå.jpg

- Kommer vi bara i väg i starterna så ska det nog gå bra. Det sa serieledaren i 2400-klassen, Jim Jansson inför helgens dubbeltävling i Piteå. Med facit i hand så var det väl just det som inte satt perfekt.

Jim Jansson var inte först i väg i någon av kvalheatens starter och kunde efter kvalkörningen summera den med placeringarna 3,7 och 7. Det var inte direkt en dans fram till semifinalen för Jansson. Inte blev det bättre i väg från startplattan i semifinalen. In mot första kurvan var det trångt och det såg ett tag ut som om Jansson skulle gå med bredsidan in i svängen men han kund dra nytta av den kalabalik som det blev in i första sväng och gå förbi på innern. Väl i ledningen var finalplatsen säkrad.
Finalen var lite av en repris för Jansson. Tuff start från pole. En Leo Ivarsson som från bakersta startruta formligen blåste förbi hela fältet och var först in i kurva ett. Jim Jansson kunde igen glida förbi på innern när resten av konkurrenterna tampades något spårval längre ut. Redan i andra kurvan var Jansson sen ifatt Ivarsson och passerade honom på innern och hittade på raksträckan upp mot kurva tre perfekt fäste. Och med det var finalen i 2400 klar. Från täten kunde sen Jim Jansson utöka sitt avstånd till de bakom jagande och säkra årets andra seger.

- Det är underbart. När man kommer upp hit trodde jag att det skulle bli tufft att hålla kvar mästerskapsledningen, men det gick bra så vi är riktigt nöjda. Ett bra facit på att ombyggnaden av bilen fungerar. Det är bara starterna som vi sliter med när det är blött. På torrt fungerar det bra, så vi får hoppas på sol i morgon, sa serieledaren i 2400-klassen, Jim Jansson efter tävlingen.

Bakom Jim Jansson i finalen kämpade Leo Ivarsson och Simon Claesson om pallplatserna. Den striden vann Leo Ivarsson som var tvåa bakom Jansson i mål. Med segern drygar nu Jim Jansson ut ledingen i tabellen och har inför söndagen 104 poäng. Tvåa är Rasmus Olsson på 94 poäng. Trea idag och trea i totala SM-tabellen för 2400 är Simon Claesson.

SM i Rallycross fortsätter i morgon. Allt kan ses live på www.sbfplay.se Första kvalrundan sänds på Svensk Bilsports Facebook, därefter fortsätter sändningen på sbfplay.se som Pay Per view.
Sändningen startar 09:20, första start 09:30 och du hittar den här, https://solidsport.com/sbfplay/calendar


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg