Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Andersson 0705782056

Tvåorna siktar uppåt när SM i Rallycross har premiär

12 MAJ 2021 10:09
I helgen körs premiären av årets SM i Rallycross. Två av förarna är Klara Andersson som tagit klivet upp till seniorklassen och Simon Claesson som efter fjolårssilvret nu jagar den ädlaste medaljen.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2021 10:09

Premiären av SM i Rallycross 2021 körs på VM-banan i Höljes. En banan som ofta höjs som en av världens bästa rallycrossbanor. Och både Andersson och Claesson håller med.

- Höljes är en fantastisk bana så det ska bli kul och är en ära att få köra där, säger Klara Andersson.

- Det är en av världens bästa banor, det är alltid roligt att komma till Höljes och köra. Det är lätt den häftigaste banan som jag har kört på. Det spelar ingen roll var du är på banan, det går alltid fort. Med tanke på att det går så fort överallt så kräver det mer av materialet och att bilen är rätt inställd, berättar Simon Claesson.

Mamma och pappa har tävlat i rallycross. Även storasyster Magda som körde EM i Supercar. Det finns gott om erfarenheter i den Anderssonska motorsporthistoriken. 2020 var hon tvåa i JSM. Till årets säsong tar Klara Andersson steget upp i seniorklassen i 2150.

- Jag har bra känslor inför helgen och det ska bli jättekul att köra bil igen och en ny
utmaningar när jag ska mäta mig mot seniorerna, säger Klara Andersson som kommer till start med samma bil som tjänstgjorde under förra säsongen.

- Vi har arbetat mycket med den under vintern och har nyligen kört ett par tester som känts bra. Vi har testat ut lite stötdämpare och arbetat med att få bilen rätt inställd till min körning. Jag känner att jag utvecklats och blivit starkare och med det förändrat en del i körningen. Så det gäller som alltid att få ut så mycket vi kan av mig och bilen tillsammans, berättar Andersson.

Simon Claesson skarmdump playsandning.JPG


Att vintern är bilskruvandets årstid för rallycrossförarna är ingen nyhet. Precis som Klara har fjolårstvåan i 2400, Simon Claesson, ägnat mycket tid i garaget för att hitta rätt på sin bil inför SM-premiären i rallycross.

- Vi har försökt få till mer väghållning i bilen. Vi ligger efter lite i effekt så vi får jobba på väghållningen och min körning, säger Claesson som haft en hektisk vinter även arbetsmässigt.

- Ja, det har inte blivit så mycket bilkörning. Men vi har jobbat desto mer med bilen. Det är ny fjädring och sen har vi arbetat med viktbalanseringen, förklarar Claesson som har fokus på totalsegern.

- Det gick bra ifjol samtidigt vet jag att det är några nya förare som kommer. Det kommer bli kul men stenhårt. Men målet är alltid att vinna, säger Simon Claesson.  

Två silvermedaljörer som nu står redo för en ny säsong av rallycross. En säsong som i år bjuder på sju deltävlingar med premiärens dubbeltävling i Höljes, därefter väntar nedslag i Piteå och Västerås, även där dubbeltävlingar innan finalen i Arvika. Allt kan ses live på SBFplay.se

- Målsättningen är att alltid ge det yttersta, det gör jag alltid och sen att ha roligt och njuta av att köra bil. Sen siktar jag så klart på att få ge seniorerna en match, avslutar Klara Andersson.

SM i Rallycross avgör deltävling ett under fredagen och kör deltävling tvås tre första kval under lördag med kval fyra, semifinaler och finaler på söndag. Utöver det kör RallyX deltävling tre och fyra, med start redan på torsdagen.

 

Allt ser du med svenska kommentatorer på SBFplay.se
Här finns helgens samtliga sändningar samlade, https://solidsport.com/sbfplay/calendar


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg