Hoppa till sidans innehåll

Viktiga undantag saknas för idrotter när regeringen vill höja 50-personertaket

03 SEP 2020 07:59
Riksidrottsförbundet välkomnar regeringens vilja att skapa undantag för idrotten att på ett smittsäkert sätt erbjuda plats för mer publik. Men det saknas viktiga delar för att undantagen ska möta de behov som alla förbunden har. Däribland bilsporten.
  • Skapad: 03 SEP 2020 07:59Riksidrottsförbundets remissvar på regeringens förslag till ändringar i förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare understryker tre områden: avstånd, eventuellt maxtak för antal personer och att funktionärer inte bör räknas in i antal publik.

Läs remissvaret i sin helhet

- Våra förbund och föreningar är vana arrangörer och kan se till att publik håller avstånd både på arenan och i flöden inom och utom anläggningen. Att sätta ett för lågt, fast antal skulle riskera att negativt drabba de föreningar och förbund som idag har stora och rymliga idrottsanläggningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Förslaget säger att det ska vara minst två meter mellan personerna i publiken. Riksidrottsförbundet föreslår en meters avstånd men bara om Folkhälsomyndigheten anser att det är tillräckligt ur smittskyddssynpunkt. Vidare anges att det ska finnas anvisade sittplatser.

- Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Därför får regeringen inte låsa fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet anser att personer som delar hushåll ska få sitta tillsammans utan avstånd till varandra. Det är viktigt inte minst för barn att få sitta tillsammans med sina föräldrar.

Den stora gruppen idrotter som inte har sina tävlingar på en byggd arena får ingen lättnad av regeringens förslag. Idrotter som orientering, motionslopp, cykel, triathlon, segling, skidor och bilsport med flera tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stor.

- Det är naturligtvis glädjande om idrotten åter kan ta in publik till sina evenemang. Men vi inom bilsporten, precis som flera andra idrotter har ofta en helt annan och tillfällig arena, exempelvis i en skog eller en motorstadion där publiken tar med egen stol eller filt och sitter i en slänt. Med det som just nu är föreslaget så räknas inte vi och förbund med likartade publikområden med. Det känns inte alls bra och framförallt tycker jag att man i detta förslag där man vill hjälpa idrotten ändå bortser från en hel del stora förbund med många medlemmar och utövare som fortsatt, som förslaget är nu, inte kommer kunna erbjuda publik att komma till eventen, säger Anna Nordkvist och fortsätter.

- Tidigare har vi  inte behövt inkludera personer som genomför eventen så som exempelvis funktionärer, team och media i de antal som varit tillåtna på ett evenemang och jag tycker inte riktigt att det framgår nu heller hur det kommer bli framöver, men det är först den 1 oktober som det nya ska träda i kraft och fram till dess har vi tillsammans inom idrotten tid på oss att påverka det tänkta beslutet. Något som vi och Riksidrottsförbundet nu gör. 

Även Björn Eriksson lyfter de icke arenatraditionella idrotterna som viktiga och pekar särskilt på viken att vistas utomhus med fysisk aktivitet.

- Vi vet att fysisk aktivitet och träning är viktigt för vårt välmående både före, under och efter coronapandemin. För många är ett längre lopp en motivationsfaktor för att hålla igång sin träning hela året. När ett fjällmaraton i obanad terräng bara får ha 50 personer sammanlagt utspridda över fyra mil sätter regeringen krokben för sig själv och folkhälsan. Det är oerhört angeläget att regeringen även ger möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten för vår folkhälsa, säger Björn Eriksson.

Mer om: Coronaviruset


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg