Hoppa till sidans innehåll

VM-premiär för en ny era inom rallycrossen

12 AUG 2022 09:39
I helgen startar årets VM-serie i Rallycross. Och med det kliver sporten in i en ny era då huvudklassen blir helt elektrifierad.
  • Skapad: 12 AUG 2022 09:39

El-bilar inom rallycrossen är inget nytt. Supportklassen RX2e har funnits sedan några år och i år tog Nitros klivet över till el-bilar. Något som kunde bevittnas när serien gästade Strängnäs för några veckor sedan. Men nu blir även VM-seriens högsta klass helt eldriven.

Premiären skulle körts i Höljes, men flyttades fram. Det rådande världsläget har skapat problem för teamen att få tag på delar. Nästa plan var Tyskland, men den ströks snabbt. Därefter föll lotten för den första VM-tävlingen för elbilar på Norge och Lånkebanan i Hell där de nya bilarna presenterades under torsdagen.

En ny era är att vänta och in i den kliver den fyrfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson.

– Det känns fantastiskt att få vara med när VM tar det här klivet. Jag körde bilen för första gången för några dagar sedan och jag tror fansen kommer bli överraskad av vilken kapacitet som finns i bilarna. Jag ser verkligen fram mot att komma i gång med säsongen, det kommer bli något helt nytt, säger Johan Kristoffersson.

Klara Andersson inf prem hell RC -22.jpg

Om Kristoffersson sitter med erfarenheten och fyra VM-guld är Klara Anderssons VM-erfarenheter betydligt färre ännu så länge. I helgen debuterar hon som VM-förare i högsta klassen och hon gör det som den första kvinna att köra en full säsong i rallycross-VM.

– Jag ser verkligen fram mot att få göra debut i VM och att få göra det i Hell. Det här är en så legendarisk hederlig rallycrossbana med så mycket entusiastiska fans. Självklart är jag rookien i startfältet det vet jag och jag har en hel del utmaningar framför mig. Men det är även många möjligheter. Jag kommer göra allt jag kan för att ta den här chansen, säger Klara Andersson.

Kevin bil inf prem Hell RC -22.jpg

Endast en poäng skiljde mellan Johan Kristoffersson och Timmy Hansen när det sista VM med de gamla bilarna avgjordes förra året i Tyskland. En ny kamp väntar i år när både Timmy och broder Kevin Hansen finns med i startfältet.

– Vi har arbetat så länge med de här bilarna för att få dem så bra vi kan. Att nu äntligen få köra dem, ja, jag är verkligen positivt överraskad av många saker, men kanske mest av hur fort de går. Accelerationen i starten är otrolig. Något helt nytt. Det här är de snabbaste rallycrossbilarna vi sett och det kommer bli spännande att komma i gång, säger Timmy Hansen.

Mer information om VM i rallycross finns på www.fiaworldrallycross.com


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.png



Hullert_logo_grön355cwebb.jpg





Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartner



mabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png





Sportförlaget_i_Norden.jpg



Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png



sensor300x480.jpg