Hoppa till sidans innehåll

Fantastisk racehelg under Kanonloppet med tre olika segrare i Formula Nordic

24 AUG 2021 09:04
  • Skapad: 24 AUG 2021 09:04

Kanonloppet på Gelleråsen Arena blev mycket lyckad tävling. Nio klasser, närmare 200 förare och publik på läktarna. Vi kan också lägga till att det var ett härligt sensommarväder! Formula Nordic mönstrade sitt största startfält på sex år med elva förare på griden. Mest otur i helgen hade Håvard Hallerud som tappade oljetrycket på testet. De bytte oljepumpen, men när de var klara var det bara fyra minuter kvar av kvalet… Hallerud fick därmed starta sist, men fick tyvärr bryta redan på uppvärmningsvarvet då oljetrycket försvann igen…

William Karlsson tog starten från pole och han lyckades bygga upp en lucka till övriga fältet och fick en ganska lugn resa mot segern. Bakom honom var det en klunga på sex förare som kämpade hårt om placeringarna. Philip Victorsson drog det längsta strået då han tog andraplatsen före Elias Adestam, William Siverholm och Albin Karlsson. Tyvärr försvann Calle Bergman och Philip Zielinski efter en sammanstötning. Zielinski fick god hjälp av Eivind Bredrup Petersen från Team Greenpower med att plasta ihop sidepodden.

I andra racet gjorde Adestam en kanonstart och lyckades runda två förare på yttern in i Tröskurvan. Han fick direkt häng på ledaren William Karlsson och försökte runda honom i Ejes. De kom ur svängen jämsides och det innebar att Adestam fick insidan ned mot hårnålen där han kunde överta ledningen. Adestam är erkänt snabb på kalla däck och tog Karlsson lite på sängen. Resten av racet blev en sevärd kamp där Karlsson hela tiden försökte hitta rätt omkörningstillfälle. Frågan var hur länge Adestam skulle orka hålla emot den mera rutinerade Karlsson? Adestam ville dock inte ge sig utan strid och Karlsson fick nöja sig med andraplatsen när Adestam tog sin första seger i Formula Nordic. Victorsson lyckades skaka av sig Siverholm och ta tredjeplatsen.

I det tredje racet vänder man på topp sex från kvalet och Philip Zielinski stod i pole. Han ledde fältet ned mot Tröskurvan, men hade Adestam på utsidan genom första svängen. Adestam försökte hänga kvar på yttern genom den andra kurvan, men det blev för trångt och han backade av. Adestam gjorde ett par försök till, men tappade i stället en placering då Calle Bergman tog sig förbi. Zielinski fick en liten lucka till övriga fältet, men Bergman och resten av klungan kämpade sig allt närmare under loppets gång och spänningen var på topp ännu en gång! Zielinski lyckades hålla undan och ta sin första seger före Bergman, Adestam, Siverholm, Victorsson och Karlsson som låg på ett pärlband.

Det tredje racet blev som vanligt det mest sevärda med spänning från början till slut. Det fanns intresserade förare på plats som pratade om att börja köra i klassen. Det är positivt att intresset fortsätter att öka för sveriges enda moderna formelbilsklass.

Ella Benje gjorde comeback denna helg. Hon hade visserligen inte suttit bilen sedan finalen i fjol, men hon var i fysisk toppform och hon gjorde sin bästa racinghelg någonsin rent fartmässigt.

William Karlsson leder mästerskapet i halvtid med 209 poäng före Philip Victorsson 128, Elias Adestam 119 och William Siverstam 118.

Nästa tävling körs i Anderstorp första helgen i september.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg


Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.pngFolksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartner


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png