Hoppa till sidans innehåll

Svenska rallyförare söker sig utanför landets gränser för att tävla på mästerskapsnivå

27 MAJ 2021 09:02
  • Skapad: 27 MAJ 2021 09:02

 

Nationalsporten rally har drabbats hårt av det tävlingsstopp som restriktionerna inneburit med bland annat ett inställt VM-rally, WRC Rally Sweden i februari. Nu talar mycket för att det traditionella SM-tävlandet rullar igång igen i augusti. Men i väntan på det söker sig flera SM-förare utanför landets gränser för att kunna tävla i annat än spelriggar.

 

Därför är det inte oväntat att sju svenska ekipage är anmälda årets tredje deltävling i finska mästerskapen, Mad-Croc Länsirannikon Ralli, med start på fredagen i Lieto utanför Åbo.

 

Jonas Åkesson, Karlskrona AK, och Christoffer ”Chribbe” Haglund, SMK Nyköping, är två av dem. Båda, som tävlar för Team Nybe i den fyrhjulsdrivna tungviktsklassen R5 och i för säsongen nya tävlingsbilar, är förväntansfulla efter att väntat i nio månader på att tävla igen.

– Grymt efterlängtat att få komma igång med tävlandet nu. Det gäller att få några tävlingsmil i bilen nu inför SM-premiären i augusti. Att det blir i Finland gör inte saken mindre spännande! Det är min första start i utlandet dessutom, berättar Jonas Åkesson som testat och kört i spelrigg i väntan på tävlingsfart. 

 

För Jonas vidkommande har han en vikarierande codriver i den finska tävlingen. Det är codriver-talangen 16-åriga Maja Bengtsson ersätter hans ordinarie codriver, Martin Holmdahl, som är bosatt i Norge med hårda restriktioner som sätter stopp för hans deltagande.

– Såklart jättetråkigt för Martin att sitta fast i Norge, men vi kan inte göra så mycket åt det. Så då är det självklart att Maja, som är en del av Team Nybe, hoppar in! Vi har åkt väldigt mycket test ihop, även några mindre tävlingar, säger Jonas Åkesson.

 

Teamkollegan, Christoffer ”Chribbe” Haglund, konstaterar att ”äntligen” är det tävlingsdags igen.

– Ska bli så kul att köra rallytävling igen. Har laddat hela vintern för att få åka, säger ”Chribbe” Haglund och tillägger att jobbet i byggbranschen tagit mycket tid.

 

Mad-Croc Länsirannikon Ralli omfattar tretton specialsträckor; tre asfaltssträckor under fredagskvällen och tio grussträckor under lördagen.

Bland de startande i rallyts R5-klass ställs Åkesson och Haglund mot tre erkänt snabba hemmaförare: Teemu Asunmaa, Juha Salo och Emil Lindholm.

 

För att kunna tävla i Finland krävs dels negativa covid-test, dels att munskydd används.


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg