Hoppa till sidans innehåll

PREMIÄR I BACK-SM - ÅNNABODA 26/5

24 MAJ 2018 13:58
På lördag 26/5 brakar det loss i Ånnaboda, då Teknis MC inleder SM-säsongen i Backe. Den här gången blir det två tävlingar i en under lördag. Läs mer...
  • Uppdaterad: 24 MAJ 2018 14:23

Först ett träningsåk för alla med start kl 09.00, sedan de två första tävlingsåken. Efter lunchpaus går alla in i den andra deltävlingen med två nya åk, som egentligen skulle ha körts på söndagen.

– När vi inte är så många går det att göra så här, och alla som anmält sig vill köra så vi får ett riktigt race, säger Sune Rundberg i utskottet.
Alltså två deltävlingar på en dag, uppför den 900 meter långa grusbacken i Ånnaboda, med start på asfalt.

 

Klass 1 SM. En naggande liten god skara på fyra man ska slåss om tiondelarna med sina Supernationella rallycrossbilar. Ingen av dem som var topp fem förra året finns med i anmälningslistan, så det blir definitivt en ny segrare på lördag. Långt att frakta sin Porsche 911 har Lars Englund, från Kalix MK, så han lär vilja ge järnet. Intressant blir också Lexus-mötet mellan Fredrik Avelin och Stefan Åeng. ”Fidde” gör i princip backpremiär (körde pappa Anders Ascona upp ett år och snurrade mitt på rakan), och ska dessutom slåss med klubbkompisen Per-Erik Blomkvist, som tidigare kört Fiesta Touringcar och var fyra med den i klass 2 förra året. Bilen är såld till Baltikum och ”Perra” har istället köpt Christer Nilssons vinnande S40.
– Det är lite hektiskt, för jag flyttade stolen och blev då tvungen att bygga om pedalställ och infästningar, säger Perra och fortsätter:
– Bilen hittar ju, så jag ska försöka placera den där den brukar ligga annars…

 Back-SM 2018 Stefan Åeng

Så här såg det ut förra året när Stefan Åeng seglade uppför Ånnaboda i sin gröna Lexus IS200. Foto: Peter Larsson

Klass 2 SM. Tretton anmälda i 2400 och även här är MSK Hammaren ett starkt. Regerande rallycrossmästaren Niclas Härdevik Norström kommer med sin Escort, Anders ”Ave” Avelin (pappa till Fidde) i en BMW E30 och Patrick Wiik (brons förra året i sin debutsäsong) rattar som vanligt sin egentrimmade Ascona. I måndags insåg även Carl Borg att han hinner få sin 240:a klar för start.
– Förra året var allt nervöst och nytt. Nu har vi bättre koll och det ska bli kul, säger Patrick.

Vad säger då Niclas, som stensatsar på ett nytt guld i rallycross och bara kört lite Uphill cup förut? Enda gången han kört i Ånnaboda förut rullade han i första sväng…
– Tanken är att köra mycket i år, men backfinalen i Lima krockar med Svealandscupen i Bollnäs. Så vi får se var vi ligger bäst till när vi kommer dit. Men en SM-medalj smäller högst, och två skulle sitta fint under samma säsong, säger Niclas.

Hammarens interna fight må vara viktig, men Henrik Flodin tänker sig ett andra guld på raken med sin S40. Daniel Bååth vill upp på pallen med sin Kadett GT/E efter fjolårets fjärdeplats och Andreas Israelsson är ofta snabb. Först på lördag lär det visa sig vem som laddar på bäst uppför backen, de nya eller de ”gamla” rattvridarna.

Back-SM 2018 Bååth 

En fjärdeplats blev det förra året för Daniel Bååth i rallycrossklassen 2400. En medalj skulle sitta fint i år. Foto: Björn Persson

Klass 3 SM för Rallybilar 2WD är som vanligt största klassen. Sexton känner sig manade, bland annat superrutinerade Jimmy Holmkvist och Mikael Lundberg, silver respektive brons förra året.  Där återfinns också Christer Nilsson, som dammat av sin ”gamla” Ascona B för en guldfight här istället för i klass 1. 
Klassbyte gör också Håkan Holmkvist, som byggt ny 940 i rallyform i vinter.

– Jag har inte hunnit få nummerplåtarna än och har inte testat en enda meter. Hoppas ändå att det blir roligt i helgen, säger Håkan.
En som återkommer efter några år med RC-bil, och några inhopp, är Per Grubb. Han har bytt till sig en skönsjungande BMW 325 E36 och planerar för full säsong.
– Den blev lite varm när vi provkörde, men det har vi koll på nu. Men inte vet jag, vi hoppas väl på en trevlig helg i alla fall. Vi börjar här får vi se vad det blir, säger Per.

Back-SM 2018 Mikael Lundberg 

En rutinerad räv när det gäller backe är Gävles Mikael Lundberg. Brons förra året, trots att målet alltid är guld i Klass 3 Rallybilar 2WD. Foto: Peter Larsson

Klass 4 RM. 2150 har fått status av riksmästerskap, något som dessvärre bara fem tagit till sig. Johan Schilström är en med sin vackra PV och Mikael Nyrören en annan i en Golf MK1. I klassen startar också Sara Ekholm Abrahamsson (pojkvännen heter Fredrik Avelin) i en Saab 99. Jesper Cardell och Robert Bergvik gör kvintetten komplett.

Back-SM 2018 Johan Schilström

2150 har fått RM-status och en som tänker pröva lyckan är västeråsaren Johan Schilström med sin PV. Foto: Annemo Friberg


Klass 5 RM. Två tappra åkare till start, rutinerade hemmaåkaren Katriina Hellström anmäld i en BMW 320 och Erika Söderman, Mora MK, i en grupp E-Astra.
Sara, Katriina och Erika tävlar också om ett separat Tjej-RM, där alla kvinnliga förare tar poäng oavsett klass i jakten på medaljerna.

Back-SM 2018 Katriina Hellström

En flitig backåkare är Katriina Hellström. Nu har hon fördel av hemmaplan i Ånnaboda och är anmäld i en BMW 320 i klassen Grupp F. Foto: Annemo Friberg

Back-SM kan följas live via denna länk. Första start 09.00 på lördag.

Välkomna! 

Skribent: AF
Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info