Hoppa till sidans innehåll

SM-PREMIÄR I BACKE - LIMA 25/5

22 MAJ 2019 21:38
  • Uppdaterad: 22 MAJ 2019 21:38

Mattsåsbacken i Lima är redo för de 62 bilförare som anmält sig till SM-premiären i Backe. Plus fyra från klassen Crosskart Xtreme.
– Vi vill bjuda publiken på något nytt och är glada över att det kommer fyra duktiga Xtremeförare till oss, säger tävlingsledare Ann-Christin Renhall.

SM-premiären inleds på lördagen med ett obligatoriskt träningsåk och därefter två tävlingsomgångar. Bästa tid från någon av tävlingsomgångarna räknas som resultat. Samma sak under söndagen.

– Till lördagskvällen säljer vi grillmat för gemensam middag med underhållning i form av tre trubadurer, fortsätter Renhall.

Flera av de gamla rutinerade rävarna i Back-SM har ersatts med nya namn, vilket borgar för en spännande premiärhelg!


Xtreme

Fyra förare till start i inbjudningsklassen, varav Sebastian Enholm, Teknis MC, är favorit till segern. Efter en överlägsen säsong i 125cc har han bytt till Xtreme och startade med en träningsvecka i Spanien. Något som gav resultat, för redan i SM-premiären i Västerås var blivande 16-åringen först av alla till målflaggan. I stentuff konkurrens.

Förra helgen kördes SM-premiären i crosskart och tyngsta klassen Xtreme vann blott 16-årige Sebastian Enholm, som nu kommer för att visa upp sig i Back-SM. Foto: Annemo Friberg 

SM Supernationell
Fredrik Avelin eller Per-Erik Blomkvist? Regerande mästaren mot klubbkompisen ”Perra” i MSK Hammaren, som vann den avslutande omgången i Lima förra året med sin S40.
– Nu är jag mer inkörd på bilen och ska göra allt för att ta ”Fidde”, säger Perra.
Fidde kör som vanligt sin mattsvarta Lexus IS200.

Endast två startande i Supernationell och Per-Erik ”Perra” Blomkvist är fast besluten att slå sin klubbkompis Fredrik Avelin, regerande mästare. Foto: Annemo Friberg


SM 2400
Sexton anmälda och ny i klassen är fjolårets suverän i 2150 – Mikael Nyrönen. Flyttar han över samma form till sin nybyggda Renault Megane Maxi blir det svettigt för övriga. Å andra sidan är allting nytt och då kan väl inkörda ekipage som Patrik Wiik, bronsmedaljör två år i rad med sin Ascona B ha klar fördel. Liksom Andreas Israelsson, numera med licens för Finnskoga MK och i en BMW M3 samt Peter Karlsson, Ljusdals MK i sin Opel Vectra. Peter stod över förra året efter ett silver 2017 och före det dominerade han klassen 2016.
– Där tror jag vi har favoriterna i helgen. Nog blir de före mig, säger Nyrönen.

Vansbroföraren Andreas Israelsson har bytt till Finnskoga MK, men Mattsåsbacken i Lima räknar han ändå som hemma och kommer till start i 2400 med den vita BMW:n. Foto: Annemo Friberg

 

SM Rallybilar 2WD
Största klassen med 26 anmälda och när Sprintcupen inleddes i Västerås slog Dennis Olsson till i sista åket och vann klassen med över sekunden. Nu gör han debut i Back-SM och en att slå är pappa Kenneth, båda förstås från Hällefors MK och i varsin Escort, MK2 respektive RS 2000.
– Med det tempo ”pojkuslingen” visat blir han nog före mig. Jag åkte ju bara tre tävlingar förra året och sedan dess inte en meter, säger Kenneth.

Micke Lundberg, SMK Gävles trotjänare i den röda Golfen, siktar på ännu ett guld efter fjolårets silver. Då var Norrköpings Magnus Karlsson bronsman och Ludvikas Johan Eriksson förlorade bronset med en ynka poäng i sitt läroår. Båda kör Saab 9-3.
– Nu är det revansch som gäller, säger Johan Eriksson.

Arrangerande Lima MS utmanar med kvartetten Stefan Olsson, Bengt Johansson, David Stafås och Andreas Levin. Framför allt Levin brukar hålla sig framme med sin Nissan Sunny.

Med en ynka poäng missade Johan Eriksson, Ludvika MS, medalj förra året i Rallybilar 2WD. Nu är det revansch som gäller. Foto: Annemo Friberg


RM 2150

Tio anmälda och Jesper Cardell är den som återstår av topptrion förra året. Då blev det brons för Ludvikas förare i den blåa Saab 900:an. Nyligen värmde han upp med SM-rallycross i Haninge, där han slutade strax utanför semifinalerna.
En som kommer tillbaka är Jocke Halvarsson. Han körde visserligen hemma i Ljusdal förra året, men hel säsong var senast 2016 då han vann 4WD med sin Mitsubishi, fyra totalt i RM. Nu har han inhandlat en Opel Kadett.
– Tur det är många timmar kvar till på lördag, för växellådan ligger på garagegolvet, sa Jocke i början av veckan.

Helt ny i Back-SM är Henrik Hamberg, Hede MK. Han har kört en del folkrace förut och varit kartläsare, bland annat i Limas LBC-Ruschen.
– Men Mattsåsbacken har jag aldrig åkt, säger Henrik som köpt Nathalie Peterssons Audi Coupe.

Bronsmannen Jesper Cardell är den enda av medaljörerna som är kvar i RM 2150. Självklart siktar han på medalj i år också i sin blå Saab 900. Foto: Annemo Friberg


Klass 5 RM
Som vanligt en blandning av fyrhjulsdrivna bilar och klenare Grupp F och E samt VOC (Volvo Original Cup). Varje klass för sig, men när det är dags för medaljutdelning slås poängen samman för var och en. KAK:s Jennie-Lee Hermansson är nog den som tar sig upp snabbast, hon tjuvtränade redan förra året med sin Mitsubishi. Det gör henne också till favorit i Tjej-RM där också Katriina Henrysson och Elisabet Pettersson deltar, Teknis MC respektive Fagersta MK.

Jennie-Lee Hermansson gästade Lima förra året och nu kommer hon igen med sin Mitsubishi Lancer och bör bli snabbast uppför backen. Foto: Annemo Friberg

Annemo Friberg

Skribent: Magnus Krokström
Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg Officiellpartner/Grenpartner

HK_logo_black_background.png

Leverantörspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

Tillsammanslogga -21.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

genomramen.png