Hoppa till sidans innehåll

Om Bilcross


Steget mellan Folkrace och...

Bilcross bygger i grund och botten på samma princip som Folkrace. Efter tävling är alla bilar till salu på s.k. anbud. Anbuden skiljer sig dock från Folkrace. Bilcrossens anbud ligger på 23.000:- (Folkrace 8000:-) Detta gör givetvis att bilarna kan kostas på, men inte hur mycket som helst. Det ska vara förhållandevis billigt att köra!

En Bilcrossbil bjuder på en snabb och bra körupplevelse! Tävlingarna består av korta, täta heat på tre eller fyra varv beroende på banans längd. Efter tre kvalomgångar går de snabbaste vidare till final.

Motorn på en Bilcrossbil får trimmas fritt, men utan turbo eller kompressor. Tanken med denna klass är att man ska kunna använda sin s.k. ”festivalbil” alternativt sin ”gamla” rallycrossbil att köra med. (Not: Festivalbil beskriver en bil som kostats på mer än 8.000:- för att köras i en stortävling.)

Alla bilar är tvåhjulsdrivna med fri modifiering av hjulupphängningar. Drivning får konverteras fritt från fram- till bakhjulsdrift etc. Reglementet ger utrymme för egna lösningar :-)

Grenen påminner om både Folkrace och Rallycross och många av tävlingarna körs på rallycrossbanor och bättre folkracebanor. Redan året man fyller 16 kan man börja tävla.

Tanken är att man kommer från Folkrace men även nya förare är såklart välkomna. Nästa steg kan t.ex. bli Rallycross,  Crosskart eller Rally.

 

Att arrangera

Bilcross är tänkt att vara lätt att arrangera för Folkrace- och Rallycrossarrangörer.

Tävlingstillstånd söks i LoTS. Arrangören väljer själv om det ska köras på tid eller med poäng. Kompletta tävlingsregler finns på https://www.sbf.se/Sportgrenar/Bilcross/

Övriga tillstånd söks på samma sätt som för övriga bilsportgrenar.

 

2022 kommer det köras ett antal lokala testtävlingar med stöd från SBF:s Bilcrossutskott. Arrangören kommer tillhandahållas  utbildning för tävlingsledning och funktionärer. Efter utvärdering av dessa testtävlingar kommer utbildningsmaterial tas fram inför 2023.

 

Arrangörer som är intresserade av att genomföra testtävling under 2022 ta kontakt med BC-utskottet på bilcross@sbf.se

Uppdaterad: 11 APR 2022 12:03 Skribent: BcU

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg