Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Delad ledning i Xtreme när SM når Västerås

01 SEP 2022 12:20
Mer spännande kan det inte bli! För inför näst sista deltävlingen i Crosskart-SM ligger Sebastian Enholm och Algot Hammarqvist lika i huvudklassen Xtreme.
  • Uppdaterad: 01 SEP 2022 12:20

Banan som står på tur är Västerås Motorstadion. Totalt är det 117 anmälda, varav huvudklassen Extreme är störst med 30 förare. Förutsatt att tabellettan vinner är det tre förare som kan säkra sina guld i helgen.

 

Xtreme. Exakt lika många poäng (97) mellan Sebastian Enholm och Algot Hammarqvist när det är dags för deltävling nummer fyra som körs i Västerås.
– Banan är bra, snabb och roligare sedan de byggde om den! Vi har hittat bra fart så jag ser fram emot helgen, säger Algot Hammarqvist.

Han vann senast i Östmark, medan Enholm vann premiären i Arboga. Däremellan knep Elias Svensson segern i Likenäs.

– Jag gillar också banan i Västerås. Den är stor och sträcker ut lite grann, passar våra lite större maskiner, säger Sebastian ”Sebbe” Enholm.

Algot och Sebbe är bästa kompisar och delar tält i depån.

– Fast på banan gör vi båda vad vi kan för att vinna över den andra, säger Sebbe.

De leder SM för huvudklassen med 23 poäng mer än Jimmy Bergander. Guldstriden står mellan de två i topp, en kamp som lär avgöras först under finalhelgen i Haninge.
Hemmaföraren Rasmus Brunnkvist gick över till Xtreme precis innan säsongen drog igång. Redan i andra SM-tävlingen slutade han strax utanför pallen. Tyvärr blev han sedan sjuk i Östmark och tvingades åka hem. Nu kommer han taggad till tänderna, stärkt av andraplatsen senast i Svenska Cupen. Trots punktering de sista tre varven.
– Mina förväntningar är höga. Jag hoppas på vinst, men topp fem är mer rimligt, säger Rasmus.

 

SM 650cc. Det skiljer bara sex poäng mellan de tre främsta i tabellen. Ändå är det klar fördel Noel Eliasson, som också är regerande mästare och i ledning. Det nordeuropeiska mästerskapet (NEZ) avslutades nyligen och Noel tog då sin tredje raka seger. Som om inte det var nog vann han även samtliga sina kvalheat.
I SM har han så här långt bara en seger, precis som Erik Andersson och Fredrik Eriksson. Det är därför det är så jämnt.
– NEZ gav så klart självförtroendet en kick. Och det ska bli kul att komma tillbaka till Västerås. Där säkrade jag SM-guldet förra året, säger Noel. Ny seger i helgen och han försvarar sitt guld, tack vare att han också har två andraplatser.
Erik vann senast hemma i Östmark. Förra året var han på pallen i Västerås, fast då i 125cc-klassen.
– Det ska bli roligt med Västerås! Jag har varit där och tränat, säger Erik.

Fjorton förare ämnar kämpa om de 30 poäng en seger ger.

 

SM Klass 3 (250 cc). Här handlar det om KM i helgen, för de fyra som anmält sig har alla licens för Västerås MS. Sebastian Ainerfors toppar tabellen, Pontus Eklund vann klassen nyligen i Svenska Cupen i Gävle och Micke Ainerfors tänker ge sonen en match. Även Alexander Jansson kommer till start, fyra senast i Östmark.

 

JSM Klass 2 (125cc). För blivande 14-åringen Eivind Walfridsson Dahl gäller det att hänga i i helgen. Han vann premiären, men har sedan halkat ner utanför pallen. Leder junior-SM med sju poäng före Hannes Jonsson, som jagar första delsegern för året. Var tvåa den gångna helgen i Svenska Cupen.

Tabelltrea är norrmannen Patrick Ruud och efter framgången i Östmark kommer han också till Västerås, med målsättningen att få kliva högst upp på pallen igen. Det skiljer bara en poäng mellan Hannes och Patrick.
Däremot stannar Maximus Joge hemma. Han känner av kraschen i Östmark och är klok nog att låta hälsan gå först.
Det i sin tur bjuder så klart in fjolårets suverän i 85cc - Vilgot Wetter - att avancera uppåt från sin femteplats. I Östmark tog han sin första pallplats i Klass 1 då han blev tvåa efter Ruud.
Nio anmälda i Klass 2.

 

RM Xtreme Junior. Dussinet jämnt har anmält sig, där Emil Naessen ligger bäst till för att knipa det allra första RM-tecknet i klassen. Han vann premiären, men sedan har Rasmus Persson triumferat två gånger i rad. Nu hjälper inte det, för i slutänden måste alla räkna bort en deltävling och eftersom Rasmus inte startade i premiären ”nollar” han därmed i två.

Istället är det Loke Pettersson som har häng på Emil. Han har som bäst två andraplatser så här långt.
– Jag ska försöka ge allt för att ta in lite poäng på Emil. Det är målet, säger Loke.

Trea är Charlie Rosmalm Sebom, men har tolv poäng upp till Loke. Istället får Charlie se upp så inte Oliwer Lidman krafsar för mycket i ryggen. Fyra poäng efter i skrivande stund.

 

Klass 1 (85cc). Förra året kördes finalen i Västerås, och redan då slog Alfred Eriksson fast att den här säsongen skulle han ta hem cupsegern. Nu kör Västerås den fjärde av fem deltävlingar, och Alfred toppar tabellen - fem poäng före Hampus Hagström.
– Vinner vi igen är Alfred klar mästare, men det är långt dit! Mycket som ska klaffa för att ta en seger, säger pappa Marcus.

Hampus hade inte rätta snurren i maskin i förra deltävlingen. Nu är det åtgärdat och endast seger är gott nog för att han ska kunna utmana om guldet när finalen körs i Haninge.

Trea är Oscar Fransson. Men han har hela 22 poäng upp till silverplats, så det blir till att försöka hålla Eddie Persson Jonsson och Olle Strömberg bakom sig. För de har bara sex respektive sju poäng upp till Oscar.
Både Alfred och Hampus har börjat testa Xteme Junior, så klassbyte står på schemat inför nästa år.

 

50+. Ny seger för Anders Martinsson och han vinner veterancupen.
Men om Lars Åke ”Kudden” Wallin gör som i Östmark senast (plus överlägsen seger i Svenska Cupen i Gävle) är det fortsatt öppet.

– Det får gå som det går, för jag kan inte stressa fram resultat, säger Kudden.

Efter tjugo år i rallyskogen sadlade han om till crosskart 2018. Systersonen Rasmus Brunnkvist (se Xtreme) hade gjort honom småsugen.
– Jag köpte en gammal kart och provade, och det var hur roligt som allra helst!
Sedan dess har Kudden köpt nytt och med rejäl fart i grejerna har han nu hemmabana.
– Där har jag aldrig fått till det… en svår bana men rolig!
Trea bland veteranerna är en annan västeråsare, Johan Eklund. Han har hamnat i ett litet ingenmansland, sju poäng efter Kudden och sex före Patrik Eriksson. Johan har stora delar av släkten med till start: Sonen Sebastian kör i Klass 1, brorsan Christian i 650 och hans son Pontus i Klass 3!
Elva startande i 50+.

 

Mini. De framtida stjärnorna finns i uppvisningsklassen, där 14 stycken är anmälda till Västerås. Ingen tävlingshets och korta bana än övriga som kör fyra varv i kvalheaten och sex i finalerna.

Skribent: Mikael Pettersson
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png
2.svgsensor300x480.jpg