Hoppa till sidans innehåll

Lilla Östmark är redan störst

16 AUG 2022 12:31
Halvvägs in på SM-säsongen väntar årets största deltävling i lilla Östmark. Med närhet till Norge har 137 förare anmält sig. Allra flest i 85 cc med 33 förväntansfulla.
  • Uppdaterad: 16 AUG 2022 12:31

– Östmark gör väldigt bra tävlingar, så jag är inte förvånad. Sedan är det jätteroligt med så många 85:or. Det är ju vår framtid, säger utskottets ordförande Håkan Persson.

 

SM Extreme. I huvudklassen är Sebastian Enholm värst hittills med sina 65 poäng. Sedan förra deltävlingen har han gjort debut på legendariska Lydden Hill i Storbritannien under Nitro Rallycross. Där blev det dubbelt upp för syskonen: Sebbe vann före lillasyster Frida! När Nitros gästade Strängnäs tog Sebbe en ny seger.
Nu är det tätt i SM-toppen, för Algot Hammarqvist har 62 poäng, Linus Andersen 56 och Jimmy Bergander 54. Ingen lätt promenad i parken. Nu återkommer också
Marcus Agerheim, silvermedaljör förra året. Han kliver in i mästerskapet efter att ha tagit hand om guldet under SM-veckan i Linköping. Även om medaljchanserna är gruvligt små kan Marcus stjäla viktiga poäng från alla andra.
Hela 31 anmälda och åtminstone en tredjedel är kapabla att ta hem segern. Hemmaarenans färger försvaras av Maja Kärnqvist och Elias Svensson. Båda avstod premiären, men i Likenäs tog Elias hand om segern.

 

JSM Klass 2 toppar Eivind Walfridsson Dahl. Efter de två körda deltävlingarna har han en seger med sig från Arboga och en fjärdeplats i Likenäs. Skuggar gör Maximus Joge, som tog sin första pallplats i Likenäs då han låg tvåa från start till mål. Vann där gjorde norrmannen Timian Johan T. Hansen, och han är anmäld även till Östmark. Däremot stod han över premiären i Arboga.

Ytterligare sju unga norrmän är anmälda, alla sugna på att bjuda svenskarna tufft motstånd.

Förra året körde hemmaföraren Erik Nilsson tre deltävlingar, med sviten 2-3-1. Nu har han efteranmält sig, för att inte missa SM hemmavid.

Totalt är det 19 anmälda i Klass 2.

 

SM Klass 3. Sju anmälda. Kan låta lite, men med tanke på att klassen tidigare inte ens fått ihop deltagare nog för att fylla pallen är det en solklar förbättring! Fem norrmän tänker ta upp kampen med västeråsarna Sebastian Ainerfors och Alexander Jansson. Sebastian inledde SM-säsongen med en seger. Stod sedan över fortsättningen i Likenäs, då William Sätereie gjorde ett inhopp.

 

SM 650cc. Semestern har Noel Eliasson ägnat åt de två NEZ-tävlingarna och stärkt efter segrar både i Tomelilla och norska Melhus är självförtroendet på topp. Noel vann även SM-deltävlingen i Likenäs, men fick däng i premiären av Fredrik Eriksson. Fredrik var sedan fyra nu senast och håller silverplatsen inför fortsättningen.
På bronsplats återfinns Östmarks Erik Andersson. Efter två raka tredjeplatser vill han så klart upp högst på pallen i helgen. Hemmahopp är också Erik Bönström bland de 13 som anmält sig.


JRM Extreme Junior. Östmarks ungdomar Carl Svedlund och Gustav Atteblad har att sätta sig upp mot i första hand Emil Naessén, Loke Pettersson och Charlie Rosman Sebom. Rasmus Persson vann senast, och vill gärna upprepa den bedriften i helgen. Men Munkforsföraren var inte med i Arboga, så i totalen ligger han först på sjunde plats.

Totalt tio anmälda till den nya JRM-klassen.

 

50+. Efter två deltävlingar visar det sig att fjolårets silverman, Anders Martinsson, tänker ta sitt tredje guld. För cupen vann han både 2019 och 2020 och har nu två raka segrar.
Lars Åke Wallin är tabelltvåa efter två fjärdeplatser. Förra året vann han i Östmark och vad skulle sitta bättre än en ny triumf?
Bakom Wallin är det tätt. Peter Brunzell har två poäng mindre, och Johan Eklund och Patrik Eriksson skuggar med ytterligare två poäng mindre (52 totalt).

Dussinet jämnt är anmälda i 50+.

 

Klass 1. Populära 85 cc lockar så många som 33 anmälda till motorbanan i Östmark. Efter de två inledande deltävlingarna i cupen är det ultrajämt mellan Likenäs Hampus Hagström och Köpings Alfred Eriksson. Båda har en seger respektive en andraplats så här långt. Det ger 67 poäng mot de 58 Oscar Fransson har på sin tredjeplats. Arrangören hoppas förstås, liksom Eddie Jonsson Persson själv, att första pallplatsen ska komma nu på hemmabanan. Förut har han varit fyra och femma, vilket räcker till femteplats totalt inför kommande drabbning.
Trea senast var Ebbe Strömberg, och samma placering i premiären hade Oscar Fransson.

 

Mini. De allra yngsta får som vanligt visa upp sig, om än på en något förkortad bana. Här är det redan klart att det blir tolv segrare – för i Mini är alla vinnare!

Skribent: Mikael Pettersson
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg