Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

TV-sända finaler när crosskart avslutas

19 SEP 2022 16:55
Fyra mästare ska koras när Crosskart-SM avslutas i helgen på Högstabanan i Haninge. I huvudklassen Xtreme går guldet antingen till Algot Hammarqvist eller Sebastian Enholm. Tävlingen TV-sänds på svenskbilsporttv.se.
  • Skapad: 19 SEP 2022 16:55

Högstabanan är bred och snabb, en kombo förarna gillar när svenskt mästerskap i Crosskart för 2022 ska avslutas. Fyra deltävlingar är körda och redan i Västerås säkrade några förare sina totalsegrar: Eivind Walfridsson Dahl, klass 1 (125 cc), Noel Eliasson 650cc och Sebastian Ainerfors klass 3 (250 cc). Där jagar ett koppel förare övriga medaljer.

I resterande klasser återstår en strid på kniven om guldet: Klass 1 (85cc), Xtreme Junior, veteranklassen 50+ samt i huvudklassen Xtreme.
Den spännande upplösningen TV-sänds på svenskbilsporttv.se med start lördag kl. 10.00 och söndag kl. 09.00.

Xtreme. Den som vinner vinner. Så enkelt är det i huvudklassen.
Hela säsongen har det varit ultrajämnt mellan Sebastian ”Sebbe” Enholm, Fjugesta (mästare 2020, brons 2021) och utmanaren Algot Hammarqvist, tvidaberg. Nu skiljer det tre poäng, till Algots fördel.
Men tar Sebbe målflagg först i A-finalen i helgen hamnar han på samma poäng som Algot, och blir svensk mästare i kraft av att vara bäst placerad i sista deltävlingen.
– Seger är det enda som gäller, säger ”Sebbe”.
För annars går guldet till bästa kompisen/värsta konkurrenten Algot.
– Spännande är det och Högstabanan är en bra, lite större bana som passar Xtreme bra, säger Algot.
tvidabergaren var där tidigt i maj och körde en deltävling i Supercupen. Då fick han ge sig mot Jimmy Bergander, Haninge, och det är Jimmy som ligger bra till för att bli bronsmedaljör. Hotar gör Erik Eriksson, Toarp, och tar han segern i helgen måste Jimmy vara sämst trea i mål för att bärga bronspengen.
Arrangerande Haninge MK är en stark klubb i Crosskart, inte minst i Xtreme där 14 förare är anmälda med licens i HMK. Totalt är det 33 förväntansfulla som vill nå de nio platserna i Xtremes A-final.

SM 650cc. Vem tar hand om silvret, det är den stora frågan. Arbogas Noel Eliasson är redan klar mästare, men Östmarks Erik Andersson och Arvikas Fredrik Eriksson har båda 123 poäng inför upplösningen. Det de har att förbättra är fjärdeplatsen från Västerås (Erik) och Likenäs (Fredrik).

– Det vore fint med ett silver, har ju ett brons sen förut. Jag ska hålla mig före Erik, det är planen, säger Fredrik.
Han är 32 år, dubbelt så ”gammal” som Erik.
– Spännande blir det, fast jag har inte ätit taggtråd eller nåt. Är nog lite för lugn, fortsätter Fredrik.

Unge Erik är debutant i klassen. Har som bäst varit fyra totalt i 125cc.
– Det här har varit ett bra år och jag är glad över att få medalj. Hoppas förstås komma före Fredrik i mål, säger Erik.
Högstabanan gillar de båda två: snabb, bred och rolig.

Till 650cc är det 14 anmälda.

SM Klass 3 (250cc). Glädjande är att fem förare anmält sig. Vilket i så fall blir rekord i antalet deltagare i år.
Västeråsaren Sebastian Ainerfors är redan klar mästare och två klubbkompisar gör upp om övriga medaljer: Pontus Eklund och Alexander Jansson.

JSM Klass 2 (125cc). I Västerås tog Torsbys Eivind Walfridsson Dahl sin andra seger och nådde ointagliga 124 poäng. Därmed var hans första JSM-guld ett faktum.
Bakom är det hårt om silver och brons. Woxnadalens Hannes Jonsson (bor i Alfta) ligger bäst till med 112 poäng. 14-åringen gör sin första säsongen i klassen, efter att ha åkt två år i 85cc (Klass 1).

– Jag har aldrig kört på Haninge, så det blir spännande, säger Hannes.
Han måste i mål som femma eller bättre för att öka poängmässigt, medan norrmannen Patrick Ruud har en niondeplats från premiären han kan stryka i slutresultatet. Bakom lurar Vilgot Wetter, också han klassdebutant i 85cc.
Men allt hänger förstås på hur resultatet fördelar sig bland de främsta och vilken tävling som ska strykas till slut.

tta anmälda.

RM Xtreme Junior. Nyköpings Emil Naessén leder före jagande Loke Pettersson från arrangörsklubben. Emil vann premiären och har sedan stadigt kört in som trea. Det ger ett övertag med fem poäng, medan Loke har två andra- och två fjärdeplatser.

– Helst seger i Haninge, sa Loke redan tidigt på säsongen och skulle han lyckas med det hamnar han på samma poäng som Emil, förutsatt att han blir tvåa i mål. Guldet går då till Loke.
Om bronset är det också tufft. Mästaren från den nordeuropeiska serien, Charlie Rosmalm Sebom, Haninge, har 102 poäng, precis som Oliwer Lidman, Hallsberg. Båda har varsin sjundeplats att förbättra för att nå medaljen.

Klass 1 (85cc). terigen är det först i mål som vinner, denna gång av Köpings Alfred Eriksson och Likenäs Hampus Hagström. Två poängs övertag har Alfred och hittills har de två segrar vardera. Alltså, den som vinner i helgen vinner cupen.
Olle Strömberg, Askersund, ligger på bronsplats. Den må han försvara i Haninge mot Oscar Fransson, Västerås, som bara är sex poäng bakom. Dessutom hade Oscar en mardrömshelg hemma nyligen då han slutade först på 16:e plats med motorproblem. Nu siktar han betydligt högre och kan därmed ta in så mycket som 27 poäng om han står som segrare i finaltävlingen.
Hack i häl med Oscar är Ebbe Strömberg, tvillingbror med Olle. Ebbe var fyra i Västerås och han har en dålig helg med sig från Östmark. Vilket gör att också han kan nå bronset.

50+. Efter två raka triumfer såg Arvikas Anders Martinsson ut att gå mot sin tredje cupseger i 50+. Men så kom Östmark där Lars ke ”Kudden” Wallin stortrivdes och efter det Västerås där Johan Eklund briljerade (båda Västerås MS).
– Jag forskade lite i det här med att rulla, och det var inte bra för min slutseger. Västerås var en helg i moll, säger Anders.

Så värst många rullningar har han inte gjort under sin karriär, men motståndarna tackade och tog emot. Inför epilogen ligger nu Kudden och Johan i topp med 119 poäng. Anders skuggar, endast tre poäng efter. Som om inte det vore nog kan Peter Brunzell och Hans-Erik Sjöberg också blanda sig i slutstriden om de har en riktigt bra dag.

– Det blir spännande! Det tror jag, fortsätter Anders.
Tio veteraner tänker ta chansen att rycka åt sig så många poäng det bara går i Haninge.

Mini. Det unga gardet i Mini uppgår den här gången till 15 stycken. Pokal till alla eftersom alla är vinnare i Mini. Totalt har under säsongen 17 förare i åldern 6-11 år uppvisningskört under de fem SM-helgerna.

Skribent: Mikael Pettersson
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png
2.svgsensor300x480.jpg