Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peter Helling Test-Track

Juniorlandslaget


Det finns två landslag, junior- och seniorlandslag. I juniorlandslaget ingår fem olika grenar; rally, rallycross, crosskart, karting och racing. Totalt i de fem olika grenarna ingår 25 förare och kartläsare. I seniorlandslaget ingår grenarna rally, rallycross, racing och karting, med totalt 17 förare och kartläsare. Alla förare kan du läsa mer om under varje specifik gren.

Ur en bred uppfattning kan det tyckas vara konstigt att vi har ett svenskt landslag i bilsport då vi aldrig tävlar i lag likt de traditionella sporterna. Svensk Bilsport ingår i Riksidrottsförbundets (RF) elitstöd där deras huvudmål är att stödja specialförbund med både ekonomi och andra viktiga områden. Stödet vi får bygger på många olika sakfrågor men en av det viktigaste är antalet EM och VM medaljer vi tar under kalender året. Detta gör landslaget till en väsentlig del i fördelningen av ekonomiska stödet från år till år. Vi som förbund arbetar ständigt med konkurrens mot andra idrotter. Vi behöver därför bli fler och bättre inom vår idrott.

Förbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare och kartläsare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt. För att förverkliga detta har förbundet en rad aktiviteter som utvecklar föraren och kartläsaren; Fysisk träning, utvecklingsplaner, kravspecifikationer, nutrition, data loggning, tester (asfalt, is och simulator körning), läger, finansiellt stöd, PR/Media träning, nätverk, kläder/utrustning, forskning och utveckling.

Dessa faktorer är avgöranade för att bli en idrottskvinna eller idrottsman på toppnivå. Den senaste tiden har landslaget ändrat inriktning från mycket fysiska träningsläger till mer faktisk körträning på både is och asfalt. Förhoppningen är att de ska bli fler i framtiden. Dessutom kommer det innan sommaren vara möjligt att körträna på Bosön i en avancerad simulator.  

I samarbete med både senior och juniorlandslaget har vi också utvecklingsgrupper. Där kan det vara förare som är väldigt nära att kvalificera sig till något av landslagen men inte riktigt är där än. Dessa förare stöttar förbundet med några av landslagens läger, fysisk träning, kläder m.m. 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:53 Skribent: Magnus Lampert
Epost: This is a mailto link

Partners till Svensk Bilsport


skruvat.SE_stor
 

Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link