Hoppa till sidans innehåll

Joel Erikssons nya Formel 3-bil

01 MAR 2016 15:45
Den bil som Joel Eriksson kommer att ratta under debutsäsongen i FIA Formula 3 European Championship, Europamästerskapet för Formel 3, presenterades idag i depån på Vallelunga-banan i Italien.
  • Skapad: 01 MAR 2016 15:45

Bilen har ett färgschema i svart, vitt och rött, och drivs av tyska Team Motopark som kommer till start med totalt fyra förare i F3-EM den här säsongen.

Chassit, benämnt F312, är framtaget av den italienska konstruktören Dallara. Den fyrcylindriga tvålitersmotorn levereras av Volkswagen och producerar runt 230 hästkrafter, vilket ger en toppfart på över 270 km/h. Däcken görs av sydkoreanska Hankook, sedan 2012 exklusiv leverantör till FIA F3 European Championship.
joel eriksson i nya formelbilen fronten
Joel Eriksson befinner sig för närvarande på plats i Vallelunga, där han på torsdag inleder karriärens första officiella Formel 3-test. Testet sträcker sig över två dagar, och markerar första gången som årets EM-fält möts på en och samma bana vid ett och samma tillfälle.
- Jag ser verkligen fram emot det här testet, säger Joel Eriksson. Både vi och alla andra har genomfört privata tester under vintern, men det här blir annorlunda; nu får vi en chans att mäta oss mot varandra för första gången. Man ska inte lägga för stor vikt vid resultaten – test är trots allt bara test – men det ger oss i alla fall en första hint om vart vi står. Vi har ett fullspäckat program framför oss och det ska bli kul att få kliva ner i bilen igen.

Eriksson tar steget upp i den prestigefyllda F3-kategorin vid blott 17 års ålder, efter att ha slutat tvåa i det tyska Formel 4-mästerskapet 2015. Skåningen har under vintern tagit emot en rad utmärkelser för sina framgångar under fjolårets säsong, och utropades så sent som under den gångna helgen till Årets talang på Stora idrottsdagen i Ystad. Han korades också till Årets racingjunior och Årets ungdom vid den stora Bilsportgalan i Karlstad i januari månad.

Erikssons stallkamrater i Team Motopark under 2016 är de båda Red Bull-juniorerna Niko Kari (Finland) och Sérgio Sette Câmara (Brasilien), samt Ferrari-stöttade Guan Yu Zhou (Kina).

Skribent: Magnus Lampert
Epost: This is a mailto link

Partners till Svensk Bilsport

 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info