Hoppa till sidans innehåll
Foto: Oskar Bakke/Red Bull Content Pool

Världsmästarna Team Peugeot Hansen välkomnar Sébastien Loeb till 2016 års säsong

29 FEB 2016 10:20
Niofaldige rallyvärldsmästaren, racingföraren och Dakaräventyraren Sébastien Loeb kommer att tävla full säsong för Team Peugeot Hansen i FIA World Rallycross Championship under 2016. Mästerskapet inleds i Portugal den 15 april och slutar i Argentina den 27 november.
  • Skapad: 29 FEB 2016 10:20

Sébastien Loeb blir i år Timmy Hansens stallkamrat i ett tvåbilsteam, där de båda kör en 550 hästkrafters 208 WRX Supercar – en kontrast till den 350 hästars 2008DKR-best som Loeb rattade genom Dakar-rallyt i Sydamerika i januari. 

Timmy Hansen och Sebestien Loeb kommer att bilda en fantastisk lineup i år, med målsättningen att ta hem både team- och förarmästerskapet 2016.
timmy loeb

Efter att ha radat upp fler rallymästerskap och vinster än någon annan förare, befäster flytten till rallycross den 42-årige Red Bull-förarens status som kungen av off-road.

”Jag är otroligt glad över den här möjligheten att få köra ett helt rallycrossmästerskap för första gången,” säger Sébastien Loeb. ”Genom åren har jag haft turen att få köra många olika former av biltävling.  Rallycross – med så mycket motorstyrka och körbarhet som i Peugeot 208 WRX, kombinerat med intensiteten i tävlingsformen – kommer att bli väldigt speciellt. Bilen och strategin för den här typen av racing är något helt nytt för mig, så jag har mycket att lära. Men jag hoppas kunna bli konkurrenskraftig ganska snabbt.”  

Sébastien har viss bekantskap med rallycross sedan tidigare.  Han vann guldmedalj i rallycross på X Games 2012 i Kalifornien och har kört en VM-deltävling på hemmaplan i Loheac, Frankrike, 2013.
Loeb (#9) kanske ändå kan ses som lite av en rookie i rallycross, åtminstone i jämförelse men sin teamkamrat Timmy Hansen (#21) som slutade tvåa i världsmästerskapetförra året och som nu ska göra sin tredje fulla säsong i VM.

“Förra året visade vi att vi har potentialen att leverera toppresultat i serien med Timmy Hansen och Davy Jeanney,” säger teamchefen Kenneth Hansen. ”Genom att lägga till Sébastien Loeb i ekvationen kan vi bli ännu starkare. Rallycross är en av de svåraste disciplinerna att dominera, utan utrymme för misstag. Loeb har en otrolig kapacitet att anpassa sig och jag känner inga tvivel huruvida han kommer att bli en stark utmanare.”

”Jag har sett upp till Sebastien Loeb hela mitt liv,” kommenterar Timmy Hansen. ”Jag har till och med mött honom en gång - för att få hans autograf. Så att få arbeta med honom nu är som en dröm som har slagit in. Jag har fortfarande mycket att lära mig och att få råd från honom kommer att bli fantastiskt. Jag är också säker på att han kan lära sig en del specifikt om rallycross från mig. Det är så jag hoppas att vi ska kunna ta teamet framåt tillsammans, genom att flytta fram gränserna och hjälpa varandra att växa.”

Sebastien Loeb och Timmy Hansen träffades på riktigt för första gången vid ett test på en snö- och is bana på en sjö strax utanför Åre. På den utmanande banan fick de testa både varandra och sina egna gränser.

Peugeot Hansen Academy
kevin davie 

I år kommer Team Peugeot Hansen att bestå av fyra Peugeot 208 WRX som tävlar i VM och EM. Vid sidan av huvudtruppen bildar Team Peugeot Hansen även Peugeot Hansen Academy, byggd kring förarna Davy Jeanney (FRA) och Kevin Hansen (SWE).

”Davy fortsätter som stark utmanare i 2016 års VM-serie samtidigt som Kevin blir startfältets yngste förare och får lära sig extremt snabbt,” säger Kenneth Hansen. ”Jag ser fram emot att se hur snabbt Kevin kan utvecklas genom att ha en så erfaren förare som Davy bredvid sig i teamet. Det är en fantastisk möjlighet för både honom och hela Peugeot Hansen Academy.”

Fransmannen Davy Jeanney (#17), som vann två deltävlingar under förra årets världsmästerskap, kommer att bli det nya teamets mentor och kör en Peugeot 208 WRX i 10 av de 12 VM-tävlingarna den här säsongen.
“Under 2015 gjorde jag mitt första rallycross-VM med Team Peugeot Hansen,” säger Davy Jeanney. ”Jag vann i Kanada och i Tyskland och slutade femma totalt. Jag är otroligt glad över att få fortsätta jobba med ett av rallycrossens mest konkurrenskraftiga team och att få dela med mig av min erfarenhet till Kevin inför hans debut i de internationella toppserierna.”

Kevin Hansen (#71), som vann European RX Lites Championship och kom tvåa i det svenska rallycrossmästerskapet 2015, kommer att tävla i EM-serien under 2016 och dessutom köra några utvalda VM-deltävlingar.
”Det är fantastiskt att ha Davy Jeanney i teamet och få chansen att lära från en så professionell förare,” säger Kevin Hansen. ”Han har så mycket kunnande och är en bra coach att ha nära sig, särskilt nu när jag förutom mitt främsta satsning är på Euro RX även ska få köra delar av VM-serien.”

Skribent: Magnus Lampert
Epost: This is a mailto link

Partners till Svensk Bilsport

 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten

Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info