Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


I bilsport är säkerheten extremt viktig. Föraren/kartläsaren måste bära utrustning som är godkända av FIA (Fédération Internationale de l’Automobile – det organ som gör de avgörande bestämmelserna när det gäller regler och säkerhet) och som garanterar förarnas säkerhet. De flesta grenar har liknande utrustning och bestämmelser, därför kommer reglerna och kraven för utrustningen att diskuteras övergripande.


Bilens viktigaste utrustning för säkerheten


Säkerhetsbur 

I rally, rallycross och touringbil sitter förarna/kartläsarna i en bil med säkerhetsbur, vilket betyder att tjocka balkar är installerade för att skydda dem vid avåkning och kollision. I karting och racing finns ingen säkerhetsbur eftersom de kallas för öppna bilar.

Stol och bälte

Stolen till förarna i racing och karting är oftast specialgjutna för att passa förarens kroppskomposition. Detta förekommer inte lika ofta i rally och rallycross även om det börjar bli allt vanligare. Bilarna måste vara utrustade med fyrpunkt- eller sexpunktsbälte.

Strömbrytare

I de flesta tävlingsbilar sitter det en strömbrytare som stänger av strömförsörjningen i bilen vid olycka. Strömbrytaren kan också stängas av från utsidan i situationer då publik eller funktionärer kommer fram snabbt.

Förarens och kartläsarens utrustning

Kläder

Föraren/kartläsaren måste vara utrustade med brandsäkra kläder som är godkända av FIA för respektive gren (Rally, racing, rallycross). Dessa är; underställ, overall, luva, handskar och skor. I karting behöver kläderna inte vara brandsäkra. Kravet är däremot att kläderna är av ett slitstarkt material ifall föraren ramlar ur karten.   

Hjälm

På huvudet måste förarna och kartläsarna ha hjälm som skyddar huvudet. I vissa grenar är det vanligt med en kommunikationsenhet som är installerat i hjälmen. Kommunikationsenheten ska hjälpa teamet med en tydlig kommunikation i den höga och bullriga ljudnivån.

FHR (Front Head Restraint)

För att skydda nacken är förarna och kartläsarna utrustade med ett skyddssystem som heter FHR. Detta system ser till att nacken och huvudet är stabilt vid avåkning eller kollision. Risken för att få whiplashskador minskar markant vid användning av FHR systemet.

Uppdaterad: 30 MAR 2017 11:57

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.png
2.svgsensor300x480.jpg