Hoppa till sidans innehåll
Foto: Simon Blanck

Girl Power

24 SEP 2020 19:28
Starka kvinnor i motorsporten.
  • Uppdaterad: 24 SEP 2020 19:28

Motorsporten må vara mansdominerad, men det finns kvinnor som utövar motorsport på de flesta nivåer. I Anderstorp fick vi för andra året i rad se kvinnor som högsta befäl både i tävlingsledningen och i domarjuryn! 

Det var Emma Malmros som var förbundsdomare och Mathilda Ruther som var tävlingsledare.

Emma är uppvuxen på Ring Knutstorp, eftersom pappa var säkerhetschef när hon var liten. Emma började i sekretariatet 1999 och har gjort många säsonger som tävlingssekreterare. Började med tävlingsledning för cirka 10 år sedan och har varit med och arrangerat allt från klubbrace till SM. Emma har också varit ledamot i racingutskottet, efter att ha börjat som adjungerad ungdom och även varit ledamot i disciplinnämnden under 2 år. De senaste tio åren har hon fått möjligheten att jobba som domare på SM-tävlingar och förutom detta är hon också utbildare. 

- Jag älskar regelverk och att tyda och tolka dessa, vilket har gett mig en plats i racingutskottets regelgrupp. Kan ha att göra med min civila bakgrund där jag är utbildad jurist, säger Emma.

Mathilda Ruther kommer från Hyltebruk. Hon jobbar som lärare på Motorsportgymnasiet i Anderstorp. Hon har från barnsben varit intresserad av racing då hennes moster och morbror kört racing, samt att mamma varit funktionärsansvarig och kassör i en långloppsserie som nu är nerlagd (BMC/HT1/HT2). Mathilda tog sin C-licens så fort hon blev 15 år och började vara med ute på tävlingar. Stod allt som oftast på huvudposteringen i BMC eller var posteringschef på div posteringar på olika banor där ARC arrangerade tävlingar. Mathilda tog sin A-licens för ca 2 år sedan och sedan dess har det varit en snabb utveckling med mycket ansvar. Hon var tävlingsledare på sin andra mästerskapstävling i racing nu i Anderstorp (har varit bitr. på flera runt om i landet). Utöver racing har hon också varit tävlingsledare i drifting. Mathilda har också arbetat mycket med den DTM-tävling som var planerad på Anderstorp under 2020. 

- Målet är att få komma ut i världen och vara med på större tävlingar och se hur man jobbar internationellt, säger Mathilda.

Skribent: Bengt-Åce Gustavsson
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg