Hoppa till sidans innehåll

Felix första vinst i Indycar

13 JUL 2020 08:38
Felix Rosenqvist har tagit en historisk första seger i NTT INDYCAR SERIES efter ett dramatiskt avgörande på näst sista varvet av söndagskvällens REV Group Grand Prix på Road America.
  • Skapad: 13 JUL 2020 08:38

Felix Rosenqvist har tagit en historisk första seger i NTT INDYCAR SERIES efter ett dramatiskt avgörande på näst sista varvet av söndagskvällens REV Group Grand Prix på Road America.

Rosenqvist låg tvåa bakom mexikanen Pato O'Ward i slutskedet av en raffinerad tävling i Wisconsin, men närmade sig snabbt i kampen om segern och lyckades till slut ta över ledningen i en mycket djärv manöver på det näst sista varvet.

Rosenqvist kunde därefter dra ifrån O'Ward på den sista rundan, och inkassera en förlösande första seger i den högsta divisionen av amerikansk formelbilsracing. Den 28-årige Värnamo-sonen underströk också sin fart i racet genom att sätta loppets klart snabbaste varv.

Segern är den första för en svensk förare i IndyCar sedan Kenny Bräck vann i Mexiko City 2002, för 18 år sedan. 

- Det känns helt otroligt att äntligen få vinna ett IndyCar-race, säger Felix Rosenqvist. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, ett av mina absolut största mål. Jag har varit på pallen tidigare, men det var en seger som saknades och nu har vi äntligen nått dit. Stort tack till mitt team, Chip Ganassi Racing, för en fantastisk bil och en dag jag aldrig kommer att glömma.

I det första av de två race som kördes under dubbelhelgen på Road America var Rosenqvist också på väg mot ett framskjutet resultat, men föll tillbaka med tekniska problem och klassificerades på 18:e plats. Det första racet vanns av Scott Dixon, som tillsammans med Rosenqvists seger i Race 2 nu ser till att Chip Ganassi Racing alltjämt förblir obesegrade så här långt den här säsongen. 

Rosenqvists seger på söndagen kom trots en stökig inledning av loppet, där han tilldelades en hård smäll från en avåkande Graham Rahal på det första varvet. Sammanstötningen skadade Rosenqvists bil och försvårade framför allt för hans team i samband med depåstoppen.

- Vi har jobbat så hårt för det här och den här segern vill jag tillägna mitt team på bil #10, fortsätter Felix Rosenqvist. De har jobbat så hårt och de fick slita som djur för att få däcken av bilen i depåstoppen idag. Vi hade en skada på bilen efter smällen på första varvet, så grabbarna gjorde verkligen en hjälteinsats i depån. Vi har varit så nära så många gånger tidigare, men nu - äntligen! Det här betyder oerhört mycket för mig och jag värderar detta som något av det absolut största i min karriär.      

I och med dagens seger avancerar Felix Rosenqvist, som innan dagens triumf haft en problemfylld inledning på årets säsong, till åttonde plats i förarmästerskapet. Marcus Ericsson tog en mycket hedrande fjärdeplats.

NTT INDYCAR SERIES fortsätter med full intensitet om bara några dagar, med två nya race inplanerade under ytterligare en dubbelhelg på Iowa Speedway den 17-18 juli.

Skribent: Bengt-Åce Gustavsson
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg