Hoppa till sidans innehåll

Felix Rosenqvist förste svensk på 20 år på oval-pole i INDYCAR

20 MAR 2022 07:03
  • Skapad: 20 MAR 2022 07:03

Felix Rosenqvist slog till med en ny milstolpe i karriären när han säkrade sin första pole position någonsin på en ovalbana i lördagskvällens tidskval till helgens INDYCAR-tävlingar på Texas Motor Speedway.
 
Rosenqvist genomförde sitt kvalförsök, bestående av två flygande varv med en snitthastighet på över 355 km/h, förhållandevis tidigt och fick sedan spänt vänta i depån medan konkurrent för konkurrent misslyckades med att matcha svenskens tid.
 
När Rosenqvist lyckades hålla undan även för den siste utmanaren – nyzeeländske premiärsegraren Scott McLaughlin – var saken till slut klar: karriärens andra INDYCAR-pole (den första kom 2019), den första på en oval, och den första som Arrow McLaren SP-förare, var ett faktum.

- Det känns helt fantastiskt att vara tillbaka här, högst upp i resultatlistan, säger Felix Rosenqvist. Jag visste att mitt försök var så nära perfekt jag kunde komma; det var en jobbig väntan efteråt! Det här är stort för hela teamet, och stort för mig själv. Det är en enorm moralboost och precis den typen av comeback vi behövde efter en tyngre period.
 
Framgången innebär att Rosenqvist blir den förste svensken på 20 år att starta ett ovallopp i toppdivisionen av amerikansk formelbilsracing längst fram i fältet. Senast det hände var 2002, då Kenny Bräck tog pole position på Rockingham-banan i England vid ett av mästerskapets europeiska gästspel. 
 
Senast en svensk startade i pole position på en oval på amerikansk mark var 2001, då Bräck anförde fältet på Michigan International Speedway.

- Att ta pole position på en oval har varit ett av mina stora mål de senaste åren och det är otroligt skönt att äntligen ha lyckats med det, fortsätter Rosenqvist. Det här är någonting jag sätter stort värde på, men nu gäller det att fokusera om och se till att vi träffar rätt i racet. 
 
Söndagens INDYCAR-lopp i Texas, formellt betitlat XPEL 375, drar igång kl. 17.45 svensk tid. Felix Rosenqvist kommer då att leda det 27 bilar stora fältet ut på det första av totalt 248 varv. Racet sänds live i sin helhet på Viaplay.

Skribent: Bengt-Åce Gustavsson
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg