Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bengt-Åce Gustavsson

Händelserika race i växlande väder på Kinnekulle Ring

07 SEP 2020 14:15
Racerhistoriska Cupen körde årets andra deltävling på Kinnekulle Ring. Drygt hundra historiska bilar fanns på plats. Under lördagen fick alla köra en träning och ett kval under mycket svårtippade väderförhållanden! Fälgkorsen gick varma hela dagen!
  • Skapad: 07 SEP 2020 14:15

Racerhistoriska Cupen körde årets andra deltävling på Kinnekulle Ring. Drygt hundra historiska bilar faFormel Vee mönstrade det största startfältet med 19 bilar. Johan Lund startade från pole. Han pressades hårt hela racet igenom av både Richard ”Lillen” Persson och Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson, men de gick i mål i den ordningen. Lund tog starten även i andra racet och han fick en lucka till övriga fältet, men i samband med varvningar tappade han övertaget och blev sedan omkörd av ”Lillen” som vann. Lund säkrade andraplatsen, slagen med mindre än en halv sekund. Lars Ohlsson kom trea. I B-klassen vann Håkan Green första racet före Thomas Lundström och Jerker Vinberg. I andra vann Jan Lindqvist före Green och Magnus Rugsveen.

Henry Sandblom vann andra Formel Fordheatet före Stefan Lundgren och Håkan Tagesson.

I Formel Ford-heatet var det Johan Lund med sin Formel Vee med dubbelförgasare som kunde utnyttja vädret till sin fördel i kvalet. Han får nämligen köra med regndäck och i det blöta kvalet tog han pole. Till racet var det torrt och då vädrade Fordförarna morgonluft. – Planen är att ta honom innan andra kurvan, innan han hinner få upp värmen i slicksen, sa Håkan Tagesson inför racet. Taktiken lyckades dock inte. Lund tog hand om ledningen, men han fick släppa den ifrån sig till Henry Sandblom. Plötsligt dog bilen för Lund! Huvudströmbrytaren hade slagits av! Lund kunde inte nå brytaren utan att lossa på bältet först. Han kom igång igen, men diskades efteråt eftersom han hade tagit av sig bältet under racets gång. Sandblom vann före Tagesson och Hans Hillebrink (Formel Vee). Stefan Lundgren kom fyra, men satte snabbaste varv och fick därmed starta i pole till andra racet. Han lyckades dock inte förvalta sin pole, för Hillebrink tog ledningen direkt. Efter halva varvet tvingades dock Hillebrink bryta. Han lade ett jättelikt rökmoln bakom sig, troligen en oljeläcka. Sandblom vann före Lundgren och Tagesson.

Torgny Johansson fick jobba lite mer än vanligt för segrarna denna helg.

I Formula Slicks såg vi inga slicks i det blöta kvalet. Regnspecialisten Sonny Johansson tog pole, men till racet var det torrt. Förhandsfavoriten Torgny Johansson stod först i fjärde startrutan. Torgny avancerade snabbt upp till andraplatsen, men där blev han liggande bakom Sonny varv efter varv. Kanske invaggade han Sonny i en falsk säkerhet, för plötsligt var Torgny förbi och sedan blev det åka av. Vi fick njuta av den skönsjungande Hartmotorn på fullvarv när han drog ifrån det övriga fältet och vann före Sonny och Anders Lofthammar. Torgny fick en enklare resa i andra racet där han ledde från start till mål. Lofthammar tog en meriterande andraplats före veteranen Sonny. – Det var jobbigt, för det var blått i båda backspeglarna hela tiden, sa Lofthammar.

Henrik Hansson tog en dubbelseger direkt när han för första gången tävlade i Sports 2000.

I Sports 2000 tog Henrik Hansson en dubbelseger. Vi har sett Hansson i Formel Ford i många år, men detta var debuten i en sportvagn. Eva-Lisa Andersson tog två andraplatser och Sören Forsberg tog två tredjeplatser.

Av ansiktsuttrycket att döma har nog Mats Berglind redan här insett att detta inte kommer att sluta väl…

1000cc Cupen brukar vara en pålitligt stor klass, även om det var väntat med ett mindre startfält på Mantorp nu senast. På Kinnekulle var de ”bara” 14 bilar till start, vilket får betecknas som lite för att vara 1000cc Cupen. Det var riktigt SAAB-väder på kvalet, vilket passade Per Ola Persson bra då han tog sin första pole någonsin! Han funderade på hur han skulle använda det till sin fördel när det blev torrt till racet, vilket han förstod inte skulle vara så lätt. Mycket riktigt var det Per Skårner med sin Abarth som tog starten, men Persson hängde med bra och var mindre än sekunden efter i mål. Ulf Svensson kom trea. Mats Berglind hade fått bättre fart än någonsin i sin unika SAAB 95. När kan kom ned mot Kvarnkurvan tvingades han väja lite och kom ur balans. Han fick så bra fäste in i kurvan att det kastade runt bilen och han rullade tre varv innan det tog stopp. Han tog sig ur bilen för egen maskin, men med ömma revben. – Jag fick några sprickor i revbenen, men annars mår jag bra. Bilen ser illa ut, men jag skall göra ett ordentligt försök att få den raceklar igen, sa Berglind. Vi fick se samma trio på pallen även i andra racet.

Kevin Bengtsson vann det äldre standardbilsheatet.

Standard före 1965 över 1000cc var det minsta heatet denna helg med endast sex förare på startlinjen. Nykomlingen Kevin Bengtsson tog ledningen, men fick släppa den till Per Skårner efter ett våldsamt kast under bron. Skårner tackade för bjudningen, men han fick bryta med en punktering. Veteranen Hans Eklund klev fram och vann med sin SAAB Sonett före Bengtsson. Magnus Lillerskog kom trea. Skårner tvingades även bryta det andra racet med punktering! Bengtsson klev fram och tog sin första seger i racing före Eklund och Lillerskog.

Rolf “Myggan” Nilsson var tillbaka i en Lotus Elan för första gången på många år och det blev dubbelseger direkt!

I GT-klassen var det föga förvånande att den gamle rallyräven Claes Andersson skulle ta pole i det blöta kvalet, men i racet blev det tuffare. Rolf ”Myggan” Nilsson gjorde comeback i klassen då han skulle hjälpa Tommy Bencsik att sortera ut hans nya Lotus Elan. Tydligen var det inget fel på bilen, för ”Myggan” vann före Bengt-Åke Bengtsson och Bencsik. Tyvärr inträffade en tråkig och ganska onödig incident i samband med att Mikael Frieberg skulle bli varvad. Han fick en touch som gjorde att han körde in i Anders Schildt. Både Frieberg och Schildt tvingades bryta med skador på sina bilar. ”Myggan” vann även andra racet, nu före Bengtsson och Andersson.

Anders Berger tog två ohotade segrar.

I det nyaste standardbilsheatet var Anders Berger fullkomligt överlägsen i kvalet. Berger var sedan lika överlägsen i racen. Claes Andersson var lika säker tvåa i båda racen. Arvid Viktorsson kom trea i första racet, men i andra hamnade han bakom Jari Konola. Viktorsson försökte med alla knep att komma förbi, men Konola tryckte bara lite extra på gaspedalen och höll honom hela tiden stången. Konola kunde knipa tredjeplatsen totalt före Viktorsson.

Hampus Rydman fortsätter att segra i Ginetta

Pole Position, snabbaste varv och två segrar. Hampus Rydman fortsätter att dominera Ginetta GT5 Challenge och på Kinnekulle Ring under söndagen ledde han båda loppen från start till mål.

Men bakom honom var dramatiken desto större. Redan efter formationsvarvet kom kvaltvåan Jesper Ramsberg in i depån med en motor som bara gick på tre cylindrar. Felet visade sig vara en tändhatt som satt lös och var snabbt åtgärdat – men han förlorade ett varv och var därmed borta från kampen om de främre placeringarna. Alexzander Kristiansson var en annan som kammade noll när han snurrade från en andra plats – en incident som fick till följd att säkerhetsbilen kallades ut. Alexander Pfister som startat snabbt från sista led var plötsligt uppe på andra plats och höll den ända till slutvarven då Peter Wiborg tog sig förbi. Douglas Dahlström körde in som fyra före Niklas Kristiansson som ett tag låg tvåa, innan även han kände på hur det var att åka utanför själva banan.

I det andra heatet jagade Jesper Ramsberg dominanten Rydman loppet igenom och var sällan mer än två sekunder bakom. En bra revansch efter problemet i första tävlingen och detsamma kan sägas om Alexzander Kristiansson som slutade trea. Fyra var på nytt Douglas Dahlström före Peter Wiborg som ett tag låg trea men efter en utflykt utanför banan tappade två placeringar. Kevin Blomberg var sexa i båda loppen.
De båda ”kändisförarna” Roddy ”Hero” Benjaminson och Mikaela Laurén körde var sitt heat och hade det inte helt enkelt vid denna premiär. Roddy tog sig i mål, tre varv efter medan Mikaela snurrade av och tvingades bryta. De återkommer till nästa tävling och har lovat att träna mycket innan dess.

I Legends startade Rasmus Ericsson första racet från pole och sedan var dramatiken i full gång! Vi fick som vanligt se många omkörningar och en spännande kamp om segern. Bröderna Lennartsson, med Johan i spetsen före Daniel, gick först över mållinjen med Michael Gryvik på tredje plats! Andra racet var inget undantag, nya härliga fighter. Johan Lennartsson segrade igen, nu före Rasmus Ericsson och Micke Nyman.

I GTR-klassen vann Kim Schmidt Petersen före Erik Edin och Jonas Andersson. I andra racet vann Petersen före Magnus Berggren och Stefan Nilsson. Olle Erixon blev helgens Rookie i båda racen. Melwin Nilsson och Linus Björkman delade på juniorsegrarna och Thomas Söderberg och Lars-Olov Dahl delade på seniorsegrarna.

Bengt-Åce Gustavsson

Skribent: Bengt-Åce Gustavsson
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg