Precision och höga farter

I Racing handlar det om ombyggda specialfordon, även om en del till det yttre har kvar karaktären av standardbil. I formelklasserna saknar bilarna både tak och skärmar. Här är Formel 1 det absolut vassaste och Sverige har stolta traditioner att försvara. I år har vi ingen svensk förare i F1, men väl tre i USA:s högsta serie Indy Car!

Populärt på breddnivå är långlopp, där samma bil körs i flera timmar fast med olika förare. En och annan förverkligar drömmen om en start i klassiska 24-timmars på LeMans för sportvagnar. Svenska förare har under årens lopp vunnit internationella mästerskap i F2, F3, Formel Ford, Formel 3000, Cart, Indy 500, BTCC och tyska DTM mfl.

Graf på racingklasser

Racingen idag har blivit en djungel med över 100 klasser och vi skall här och nu försöka reda ut hur dessa hänger ihop och vad man kan välja på:

Om vi börjar med formel så var det väldigt enkelt förr i tiden. På det glada sextiotalet debuterade man i F3 och man kunde köra tävlingar över hela världen. De bästa samlades i Monaco varje år och den föraren som vann där var i princip garanterad en plats i F1 året efter. De som inte tog sig direkt till F1 gick först vägen via F2.

Sedan kom Formel Vee, som blev en jättestor succé i Sverige. Den följdes av Formel Ford, som också blev mycket stor, men sedan började det spåra ur med allt fler klasser och stegen till F1 blev allt mera otydlig… I dag har vi endast en modern formelbilsklass kvar i Sverige och det är Formula Nordic Länk till annan webbplats.. Det är där många av kartingungdomarna hamnar, om de har formelbilsambitioner… Sedan många år är det i stället standardbilsracingen som är dominerande i Sverige. Framförallt efter STCC´s intåg i Sverige 1996.

Om man vill börja med racing så finns det några klasser som lämpar sig bättre än andra för nybörjare:

Om man vill börja redan det år man fyller 14 år får man välja Renault Junior Cup Länk till annan webbplats. eller Aquila Synergy Cup Länk till annan webbplats. som båda körs i SSK-Serien Länk till annan webbplats.. När man blir 15 år kan man börja köra Formula Nordic Länk till annan webbplats., Legends Länk till annan webbplats., NXT Gen Cup Länk till annan webbplats., Ginetta G40 Länk till annan webbplats., DS3 Cup Länk till annan webbplats., VolvoCupen Länk till annan webbplats. , Mazda MX-5 Standard Cup Länk till annan webbplats. eller B-Zero Racing Länk till annan webbplats.. Från 16 år får man köra Roadsport C Länk till annan webbplats. och Radical Länk till annan webbplats.. När man fyllt 17 år får man välja vad man vill…

Racingen i Sverige är indelat i olika serier: Mästerskapsserien, Sportvagnsmästerskapet Länk till annan webbplats., SSK-Serien Länk till annan webbplats., Historisk Racing Länk till annan webbplats., Långlopp och klubbracing.

I Mästerskapsserien körs STCC Länk till annan webbplats., Porsche Carrera Cup Scandinavia Länk till annan webbplats., V8 Thunder Cars Länk till annan webbplats., Formula Nordic Länk till annan webbplats., Ginetta GT5 Challenge Länk till annan webbplats., GT4 Scandinavia Länk till annan webbplats. och Legends Länk till annan webbplats..

Sportvagnsmästerskapet Länk till annan webbplats. har körts sedan 1960 och där ingår Modsport, Roadsport med MX-5 Cup Länk till annan webbplats., RS & Clubman (inkl några underklasser).

SSK-Serien Länk till annan webbplats. har körts sedan 1971 och var under många år den ledande breddklassen inom svensk racing. I dag kör man VolvoCupen Länk till annan webbplats., Renault Junior Cup Länk till annan webbplats., SSK klass 1, 2 & 3, Classic samt Aquila Synery Cup Länk till annan webbplats. och en rad gästklasser.

I Racerhistoriska Länk till annan webbplats. klasser kör man alla bilar före 1990, men dessa ligger reglementsmässigt under Historiska utskottet.

I Långlopp körs klasserna: MSLS Länk till annan webbplats., ERCup Länk till annan webbplats., NSHC Länk till annan webbplats. och B-Zero Racing. Länk till annan webbplats.

I klubbracingen hittar vi Porscheklubben Länk till annan webbplats., Alfa Romeoklubben Länk till annan webbplats., BMW klubben Länk till annan webbplats. osv.

I texten ovan finns massvis med länkar till alla klasser för er som vill veta mer. Under fliken ”Tävlingskalender” kan ni se var och när dessa tävlingar körs. På hemsidan Svensk Racing Länk till annan webbplats. hittar ni alla resultat.

Lycka till 😊

Bengt-Åce Gustavsson

Sidan uppdaterades den 26 september 2024