Hoppa till sidans innehåll

Bengt-Åce Gustavsson


Jag heter Bengt-Åce Gustavsson och jag har fått uppdraget att vara webmaster för racingutskottets flik på SBF´s hemsida. De flesta i branschen vet troligen vem jag är, men här kommer en kort tillbakablick på vad jag har gjort i mitt liv fram till idag:

Jag är född 1969 och jag växte upp i Billingsfors i Dalsland. Det fanns inget intresse för motorsport i släkten, varför det tog tid innan jag fick upp ögonen för denna sport.

En klasskompis vid namn Per Eriksson hade motorsportintresset väl rotat ända sedan barnsben. Under gymnasietiden fördjupades vänskapen med Per och efter att körkortet var taget började planer smidas på en racingkarriär.

Teknikens Värld var en favorittidning på den tiden och de körde 24-timmars race med tusenkronorsbilar. Detta lät spännande. Hösten 1989 fick jag se en notis i Nya Wermlandstidningen om en nystartad långloppsserie i Karlskoga. Detta blev vinterns samtalsämne och på våren 1990 inköptes en Alfa Romeo Alfetta som skulle bli racerbil. Bilen var i mycket dåligt skick och många timmar lades ned på att få bilen körduglig.

Efter licenstagning inleddes racingkarriären med långloppsracing hösten 1990. Serien hette Dressmann Cup på den tiden (i dag heter den NSHC.) Efter fem säsonger splittrades teamet, eftersom de andra ville satsa på rally i stället. Jag ville dock stanna kvar inom racingen, men jag hade inte råd att köra själv. Jag satsade därför på att fotografera och skriva om motorsport och i synnerhet racing.

Till en början följde jag mest långloppsracing, eftersom det var där jag själv började. 1997 gjorde Erik Berger comeback och då började jag följa historisk racing, sedan blev det Sportvagnsracing, SSK och STCC.

År 2000 bildades företaget Racefoto och från 2003 har jag jobbat på heltid med att fotografera och skriva om Racing. Jag gjorde en dokumentärfilm om Dalsland Ring, som fanns bara tre kilometer från mitt barndomshem, men den var sedan länge borta när jag väl blev informerad om densamma…

I dag är jag presschef för Racerhistoriska klubben och Sportvagnsmästerskapet och jag levererar bilder till förare och team i de flesta racingklasser i Sverige och även i Norge och Danmark.

Den förare som jag har jobbat längst med är Erik Berger, som kommer från mina hemtrakter. Jag var hans presschef från comebacken 1997 tills han lade hjälmen på hyllan 2017. Jag skrev en bok om hans liv i samband med hans 90-årsdag. Jag har även skrivit en bok om Gelleråsbanans historia samt om Super Saloon.

Våren 2012 fick jag SBF´s resestipendium för: ”Ett gott arbete med att offentliggöra dagens racing via bilder och text.” Pengarna lades på en resa till DTM-finalen på Hockenheim hösten 2012. Jag tog med min gode vän och IT-expert Mikael Blom. Där och då drog vi upp planerna på mitt livs största projekt – Svensk Racing. Det är en hemsida där jag har som målsättning att publicera samtliga racingresultat i Sveriges historia! Projektet startades i samarbete med arbetsförmedlingen och vi startade Dalslands första ”Sociala företag”. Det var ett nytt åtgärdsprogram som precis hade påbörjats. Vi fick ”låna” folk som hade gått långtidsarbetslösa. De fick arbetsträning i vårt projekt och de flesta gick sedan vidare till ”riktiga” arbeten. Tyvärr ändrades förutsättningarna efter ett par år och vi fick inte låna fler personer. Vi försökte i stället finansiera projektet genom sponsorer och vi anställde tre personer som fick jobba vidare med projektet. Tyvärr har inte pengarna räckt hela vägen fram, varför projektet nu har tappat lite fart. Vi har hittills hunnit publicera alla resultatlistor från 1922-1985 samt 1995-2019. Vi kommer att fortsätta att publicera alla kommande race i framtiden, men åren 1986-1994 får vänta tills vi har hittat fler samarbetspartners och sponsorer.

Jag är ordförande i Bengtsfors MotorClub, sedan 2008 och innan dess var jag kassör i 14 år.

Jag blev utsedd till att vara klasspappa till JSM-klassen Formula Nordic 2019. Det var teamen som nominerade mig till detta arbete. Jag har blivit utsedd till att starta en helt ny racingserie som heter B-Zero Racing som startar säsongen 2020 med sex 90 minutersrace och ett 24-timmarsrace för små standardbilar, efter inspiration från England.

Jag vill gärna få information från er förare och klassrepresentanter som jag kan publicera på denna hemsida.

Vi ses snart på racingbanorna 😊

Bengt-Åce Gustavsson – This is a mailto link - 0703-409300

Uppdaterad: 15 JAN 2019 08:50 Skribent: Sören Emmervall
E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg