Hoppa till sidans innehåll

INFÖR KALIX FINAL I RALLYCROSS-SM 1/9

28 AUG 2018 22:45
Kalix MK tar årets Rallycross SM till final lördagen den 1/9. De är historiens nordligaste arrangör av en SM-final! Mycket spänning och dramatik förväntas, då ingen klass är avgjord på förhand.
  • Uppdaterad: 29 AUG 2018 08:11

Det kommer att bjudas på spänning av ren och skär thrillerkaraktär, kanske framförallt i klassen 2400. De tre främsta förarna åtskiljs endast av tre poäng! (Max poäng i tävlingen är 30.) Förarna det handlar om är Mattias Ohlsson - Bollnäs, Rasmus Ohlsson - Karlskrona, och regerande mästaren Niklas Härdevik-Norström - Västerås. Dessutom skuggar Finnskogas Per Berglund och Simon C Claesson - Skene tätt efter. De är på intet sätt avhängda i kampen om SM-guldet. 

För en regerande mästare kan man tro att det skulle vara något av lugna gatan eftersom han ”varit med”, men Niclas Härdevik-Norström har en allt annat än lugn racetillvaro så här dagarna innan avgörandet:
Fullt upp känns det som! Har precis plockat ner bakaxeln. Ser ut att vara en spricka i pinjongen och när jag gjorde det höll bilen på att ramla av lyften, men det gick bra. Förhoppningsvis blir axeln klar över dagen imorgon, så den är snart ihop igen! Ska bli kul att köra Kalix igen! Vi gör som vi brukar, ett heat i taget. 

 Unge Simon Claeson är ett namn som inte fanns med i förhandssnacket, eftersom han kom ny till klassen i år, men han visade från start att han skulle bli att räkna med. Tyvärr tappades en del mark vid senaste tävlingen p.g.a. växellådsproblem. Simon missade final och många värdefulla poäng.
- Vi har ju visat att vi är med i toppen från start, men man vill ju alltid ha bättre resultat!, konstaterar en laddad Simon Claesson inför helgens helt avgörande SM-final.

En outsider, som inte kommer att ha något med den totala SM-striden att göra är friskusen Niklas Mörtsell. Han håller halva Norrbottens fana på sina axlar med Arvidsjaur som ursprunglig hemort, nu boende i Gällivare och tävlandes för Älvsbyns MS. Ständigt med ett leende på läpparna levererar han tuff och fräck körning, såväl i långnabbsklassen i Isracing som i Rallycross. Nu har han städat fram Per Berglunds gamla SM-vinnare och precis fått hem en sprillans ny motor. Niklas byter klass till 2400 lagom till SM-finalen i Kalix. Själv väljer han att tona ner förväntningarna:
- Jag tänker åka för att det är skoj!

Rallycross-SM_2400_Niklas_Mörtsell

 Niklas Mörtsell                                                                              Foto: Eilert Gezelius


Supernationella klassen har Linus Westman - Piteå, kopplat ett rejält grepp om SM-guldet, med 20 poäng ner till 2:an. Det behövs i princip ett haveri för att hindra honom.
- Ja nu är det nära, men man måste ju ta poäng och som alla vet så kan ju tekniken sätta käppar i hjulen. Men allt känns bra och vi har väl servat lika mycket som vanligt. Allt verkar då ok, så bara hoppas det vill hålla ihop!

Ett nytt namn för många är Joni-Pekka Rajala, flerfaldig finsk mästare som kommer till start i både Supernationella klassen och 2400. Han får chansen att fightas med regerande mästaren i klassen, Fredrik Larsson - MK Speed. Fredrik har bara kört en tävling tidigare i år, men den vann han. Nu har han hyrt Thomas Öhmans BMW, bara för att få köra i Kalix. Stockholmsgrabben har alltid trivts extra bra med att tävla i norr!

En glad nyhet är att hemmaföraren Fredrik Tiger kommer till start i en lånad Volvo S40. Han ska ge sonen Simon och de andra i klassen en match. Bilen är motorsvagare än konkurrenternas, men Fredrik sticker ändå ut hakan: 
- Jag siktar på seger! Jag kommer att gasa lite längre och bromsa lite senare!

Bilden allra överst visar bilen Fredrik Tiger ska ta till framskjuten placering i Kalix :-)

 

Tvåan i klassen så här långt, Fredrik ”Fidde” Avelin - MSK Hammaren, har jobbat hårt med att hitta rätt med inställningar på bilen han byggde till förra året. Den här säsongen har han satsat även på Back-SM, där han håller ledningen inför finalen i mitten av september. Mycket ska dock till för att Avelin ska nå guldet även i Rallycross, men själv har han valt att fokusera på andra saker:
- Känslan inför Kalix är väldigt god. Det känns som att jag äntligen börjar hitta rätt med setup (inställningar) på bilen. Testade i början på förra veckan och det kändes som att inställningarna börja sitta efter mycket test! 
Just Linus har jag inte funderat så mycket på. Jag åker dit för att vinna tävlingen. 
De är väldigt kul att startfältet ökat på så det blir en riktigt bra tävling! Jag ser fram emot helgen!

2150 har Johan Uhr - Årsunda, kopplat ett litet grepp och leder med 12 poäng före kompisen Björn ”Putte” Alvarsson - Vadstena. Putte har i sin tur bara en poäng ner till Magnus ”Abris” Abrahamsson - Vännäs. Abris har tävlat flitigt under säsongen och har förutom RM-körandet hunnit med att vinna silver i DM och att vinna Norrlandsveckan.

- Den svarta (BMW:n) börjar va lite sliten men ska nog fixa lördagens batalj också!

Abris vän och teamkompis, Jens Olofsson - Lycksele, har sålt bilen så här veckan före SM-finalen. Detta trots att han själv låg bra med på en femteplats. Istället gav det en ny deltagare till juniorklassen. Älvsbyns Max Forsman kliver in med nya friska tag i Olofssons gamla BMW.
 

Rallycross_SM_RM2150_Putte_Alvarsson

Spänningen är stor! Kommer det att bli en framhjulsdriven Opel (Johan Uhr) i topp, eller kan Alvarssons lite udda Porsche sätta stopp för BMW-bilarna som hittills varit väldigt vassa på Kalix Motorstadion!


Rallycross_SM_JSM_Max_Forsman
Jens Olofsson har sålt sin snabba BMW till junioren Max Forsman som debuterar veckan efter bilköpet vid SM-finalen i Kalix!                                                            Foto: Eilert Gezelius

Bland juniorerna i JSM har Jens Högbom - Vännäs haft en kanonsäsong och skördat framgångar såväl i JSM som bland seniorerna i Norrlandsveckan och DM-tävlingar. Nu kommer han till Kalix med 8 poängs ledning före Jönköpings Emil Hultenius. Lyckseles Anton Carlsson har hamnat i ett litet vakum på tredjeplatsen, med 10 poäng upp till silverplats och 8 ner till klubbkompisen Viktor Fahlgren på fjärdeplats – men ingenting är omöjligt, i synnerhet inte när det gäller rallycross! 

Välkomna till Kalix Motorstadion på lördag den 1/9. Det kommer att bli bra race!

/Rallycrossutskottet

Skribent: JHN+MK
Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport
 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info