Hoppa till sidans innehåll

RALLYCROSS-SM PREMIÄR 2 - STRÄNGNÄS 12/5

09 MAJ 2018 22:50
12/5 är det premiär för de svenska klasserna JSM, RM 2150 och Rc Historisk. Med i tävlingen är även 2400 och Supernationell, som körde premiär redan förra helgen. Strängnäs AMS står som värd och deltagarantalet är större än på länge. 87 bilar anmälda
  • Uppdaterad: 28 AUG 2018 22:46

I Junior-SM, JSM, kör förare mellan 16 och 20 år. Bland ”starka” som inte fallit för åldersstrecket måste man räkna Anton Karlsson, Lycksele MK. Han var 3:a 2017 och har nu siktet inställt på guld i sin 3-serie BMW. En annan är Jens Högbom, Vännäs MK, som gjorde sin första tävling vid SM-finalen 2017 och imponerade stort genom att vara kvaltvåa. Från södra Sverige kommer Emil Hultenius, Jönköpings MK, i en Saab. Han är lite av en doldis, men har överraskat genom att slå betydligt namnkunnigare förare förr! Det finns många fler duktiga juniorer och klassen är svårtippad. Killarna, och tjejerna, utvecklas fort!  

RM 2150 kör också premiär och är, jämte JSM, en bra klass att börja sin rallycrosskarriär i. Reglementet är återhållsamt, vilket gör att mycket hänger på förarens prestation. Här finns flera titelkandidater. Fjolårstvåan Björn ”Putte” Alvarsson, Vadstena RRC, har bytt bil till en annorlunda Porsche 944 och är mycket motiverad. Det är även Erno Antikainen som kör en BMW M3 för Skene MS. De har redan mötts i en tävling och där var Putte kvalsnabbast, men Erno var före i finalen – skön fight att se fram emot! En nykomling, som dock inte är nybörjare, är David Hjertberg, Tväråns IF i en BMW. David var 2:a i JSM (som har samma tekniska reglemente) förra året och kan mycket väl störa de förstnämnda. 

Rallycross_SM_2400_David_Hjertberg
David Hjertberg Tväråns IF, Älvsbyn                                          foto: Eilert Gezelius

Rc Historisk är en ”återfallsklass” där man får tävla om man har en bil som är äldre än 1974. I Volvovärlden är det t.o.m. 140-serien. Här finns flera gamla Rallycrossrävar och den mest meriterade är nog P-O Davidsson, Kinds MK. P-O har varit Europamästare i Rallycross och nu satsar han hårt i en PV.     

2400 kommer att fortsätta vara ett getingbo. Per Berglund, Finnskoga MK, visade senast i Höljes att han och hans S40 är i högform. Nu har han inte fördel av hemmabana, men Per kommer ändå att bli svårslagen. Emil Appelkvist, Haninge MK, såg stundtals stark ut senast. Får han lite mer vana i den för honom nya Skoda Fabian kommer han att utmana. Man kan gissa att fjolårsmästaren Niclas Härdevik Norström, Ford Escort RS, MSK Hammaren, är mycket revanschsugen. Han hade rejäl motvind i premiären och är i stort behov av SM-poäng. Mattias Ohlsson från Bollnäs MK, var den enda som riktigt utmanade Per Berglund i Höljes, och Strängnäs råkar vara Ohlssons favoritbana.
Vem vinner på lördag Mattias?
- Jag hoppas givetvis att jag vinner! Men jag vet att Niclas Norström är snabb i Strängnäs och säkerligen sugen på revansch. Per Berglund är alltid snabb, och verkar vara i superform just nu!

Rallycross_SM_2400_start
Först: Per Berglund Finnskoga MK 2400                             foto: Eilert Gezelius

Supernationell har att se fram mot en tuff kamp mellan i första hand Linus Westman, Piteå MS, Toyota Corolla och Fredrik ”Fidde” Avelin, MSK Hammaren. Fidde var kvalsnabbast senast, med sin Lexus IS, men kunde inte ta det hela vägen utan Linus drog längsta strået i finalen. Man kan anta att båda har mycket de vill bevisa.
Det gick hårt åt materialet på flera håll, och bland annat just nämnda herrar hade en sammandrabbning i tredje kvalet.
- Styrarmen blev krökt så framhjulen pekade utåt som en bromsande plog, men jag lyckades vinna heatet. Men jag tror det tog värre på Linus bil, berättar Fidde.

I Strängnäs blir det ännu tuffare, då regerande svenske mästaren, Fredrik Larsson från MK Speed, har tinat fram i elfte timmen. Frågan är nu bara hur sugen han är på att vinna?
- Jag kommer helt otränad till Strängnäs så inga stora förväntningar, men självklart siktar jag på att stå överst på pallen på lördag eftermiddag!

Rallycross_SM_Supernationell_Fredrik_LArsson

Fredik Larsson MK Speed                                      foto: Eilert Gezelius

 

Första start är 10.00 i Strängnäs. Missa inte detta!

VÄLKOMNA

För mer info se: www.strangnasams.se

www.facebook.com/Svensk.Rallycross

 

Skribent: MK
Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport
 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info