Hoppa till sidans innehåll

RAPPORT "SM-PREMIÄREN" – STRÄNGNÄS

17 MAJ 2018 18:58
I Strängnäs bjöds storpubliken på go-väder och spännande körningar, när andra SM-deltävlingen i rallycross avgjordes för klasserna 2400 och Supernationell, samt premiär för JSM och RM 2150. (Länk till finalfilm tillagd.)
  • Uppdaterad: 28 AUG 2018 22:46

I Strängnäs bjöds storpubliken på go-väder och spännande körningar, när andra SM-deltävlingen i rallycross avgjordes för klasserna 2400 och Supernationell, samt premiär för JSM och RM 2150. (Filmlänk längst ner.) 

Regerande mästaren i 2400, Niclas Härdevik Norström, MSK Hammaren, hade en riktigt motig SM-premiär i Höljes. I Strängnäs blev det i princip omvända förhållanden, och skön seger. 
-Tempot fanns redan i Höljes, men där gjorde jag jättedåliga starter. Nu kändes det direkt på träningen att starten satt mycket bättre, och i Strängnäs vet vi att vi är snabba! Helt underbar känsla att få revansch efter Höljes! 

Flera finalister från Höljes missade final i Strängnäs, och spänningen i SM-tabellen är på topp. Unge Simon Claesson som debuterat i klassen i år, befinner sig i en för sig själv oväntad SM-ledning, trots att han snurrade bort sig i finalen.
- Det var ju inte riktigt vad jag hade räknat med, men riktigt kul är det!

Snabbast i kvalheaten var Andreas Israelsson, Vansbro MK. I finalen stod han på främsta startposition, och lyckades också vinna starten och ledde ända fram till att han tog joker-spåret (även kallat alternativspåret). Det finns många klyschor om hur det är att bli tvåa, men frågan är hur nöjd Andreas Israelsson är med sin andraplats i Strängnäs, och en total andraplats i SM-tabellen så här långt?
- Ja det var jä..a nära! Han (Niclas Härdevik Norström) åker fort, och troligen gick en ventilfjäder av för mig i finalen, så bilen missade på fullvarv. Men jag är förjä..a nöjd! 

I RM 2150 var det första tävlingen för säsongen, med många härliga fighter. AMF Årsundas Johan Uhr hade en fantastisk resa med sin Kadett. Han var bästa förare efter kval och semifinal, och stod i främsta startled i finalen.
Magnus ”Abris” Abrahamsson, Vännäs MK, gjorde en grym start från andra startled, och satte färg på loppet, men klarade inte att stå emot Uhrs ursinniga forcering till seger.
- Tappar till snabba Johan Uhr när jag tar alternativet men lyckas hålla andraplatsen i mål, sjukt nöjd!, är den kompakta norrländska sammanfattningen från Magnus Abrahamsson.

Rallycross_SM_2400_Magnus_Abrahamsson
Magnus "Abris" Abrahamsson. Foto: Eilert Gezelius

Inte var det mindre spännande bland juniorerna i JSM heller, där Jönköpings Emil Hultenius var vassast i kvalen. I finalen fick han däremot se sig slagen av Lycksele-expressen Anton Carlsson, som bara varit åtta i kvalkörningen.
- Hade snabbaste tiden i alla kval, men i A-finalen gjorde jag och den gamle Saab 99:an allt vad vi kunde, men tyvärr räckte det inte hela vägen mot en snabb BMW.

Inte så konstigt kanske, att en norrlänning behöver tid på sig att få ordning på materialet, när man knappt hunnit ställa bort skotern innan det är dags för SM-premiär i södern!
- Hade en tung dag i kvalen. Kände inte riktigt igen bilen, åkte inte på dom tiderna jag ville. Men till finalerna fick jag ordning på materialet och det blev vinst, men jag är hungrig efter mer!

I SM-tabellen är Carlsson däremot tvåa, fyra poäng bakom ledande Hultenius.

Rallycross_SM_2400_Anton Carlsson

Lycksele-expressen Anton Carlsson. Foto: Eilert Gezelius

I Supernationella klassen var regerande mästaren, Fredrik Larsson, MK Speed, klart hetast. Larsson har bilen till salu, men när den stod kvar i garaget blev frestelsen för stor när det var tävling i princip på hemmaplan.
- Trodde aldrig det skulle gå så här bra, med tanke på att jag inte kört en meter med bilen. Man kanske ska börja vila sig i form, istället för att lägga ut en massa pengar på dyra tester! 

SM-tabellen toppas nu av tävlingens tvåa, Linus Westman, Piteå MS. 

Rallycross_SM_Supernationell_prispall_Strangnas

1 Fredrik Larsson, 2 Linus Westman, 3 Pontus Bjuhr
Foto: Marie Stenberg, LiWe RX

Nu får förarna i 2400 och Supernationell vila sig till den 24 juli, då det är dags för nästa SM-deltävling uppe i Lycksele. För RM 2150 och JSM väntar nästa äventyr redan den 2 juni på Westombanan i Arvika.

Här är länk till sändningen som visades på alla Mittmedias 19 plattformar (tidningars websidor). Finaler i samtliga klasser refereras entusiastiskt av Christian Holmudd. 

Se fliken RESULTAT för SM-tabeller och kompletta resultatlistor.

Skribent: JHN
Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport
 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info