Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Andersson 0705782056

SM-PREMIÄREN RALLYCROSS I HANINGE 11/5

14 MAJ 2019 22:31
Högstabanan i Haninge stod värd för premiären för de nationella klasserna i Rallycross - 2400, RM2150, JSM och Supernationell. Kända namn som Per Berglund och Björn ”Putte” Alvarsson fick hårt motstånd av killar och tjej som vill upp.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2019 22:31

I 2400 - Max 2400 cc slagvolym, tvåhjulsdrift och mycket ombyggnader tillåtet - var i stort sett hela toppen från  förra året med. Inget var givet på förhand. Värmlänningen Per Berglund visade att han gillar premiärer. Han vann i fjol, och han vann i år med sin Volvo S40. Tvåa i klassen var relativt okände Martin Ekspjuth från Piteå. Martin har fått bra fart på sin Subaru Impreza och hade bra häng på Per. Trea var fjolårsmästaren Rasmus Olsson från Karlskrona i en BMW 1-serie. Marginalerna var små och körningen publikfriande.

Den största klassen, RM2150 - Max 2100 cc slagvolym, tvåhjulsdrift och få ändringar tillåtna - får betecknas som en instegsklass  och mycket riktigt fanns där en del nya förare. En som inte varit högt upp i SM-sammanhang förut är Christian Karlsson från Vimmerby. Han kör en VW 1303 som visade sig vara snabb både i starterna och ute på banan. Christian hade någon incident i kvalheaten, men lyckades ändå knyta ihop säcken och vinna sin första SM/RM-tävling. Tvåan i klassen, Niklas Eriksson Örebro gjorde en bra final och var riktigt nära Christian i målsvängen,  men nådde inte riktigt ända fram. Bakom Niklas hittade vi en norrlänning. Magnus ”Abris” Abrahamsson från Umeå lyckades från tredje startled klättra till tredjeplats i mål i sin BMW.
 
JSM - Har samma tekniska regler som RM2150, men förare som är max 20 år - hade sånär fått en tjej överst på pallen. Klara Andersson från skånska Hörby körde både bra och fort i sin fräscha BMW 120. I Haninge blev det en sjätteplats efter tekniska problem, men Klara hade fart för mer. Överst på prispallen såg vi fjolårsmästaren Jens Högbom från Vännäs. Jens kör också en fräsch BMW, men en lite äldre 3-serie. Tvåa i tävlingen kom Tobias Trejile från Skene. Tobias är rookie och stod får dagens prestation. Han lotsade sin Saab 99 till en stark andraplats. Ingenting skvallrade om att han var ny! Trea bland juniorerna var en pigg kille i en Opel Astra, Oskar Rosén från Gestrike.

Supernationell hade tyvärr en del manfall innan premiären, men hoppas på fler förare till nästa tävling. Längsta strået drogs av Finnskogas Janne Eriksson i en skönsjungande BMW. Tvåa var Simon Tiger som för dagen lånat in en annan välljudande bil. När hans egen gick sönder fick han istället ta plats i en norsk Citroën Xsara med wankelmotor. Simon jobbade sig sakta men säkert in i både bil och bana, men han rådde inte på Janne. Trea var Per-Erik Blomkvist i en Volvo S40 från Västerås.

Se en skön sammanfattning av tävlingen på sbfplay
https://sbfplay.solidtango.com/video/sm-magasinet-rallycross-haninge

Nästa SM-tävling körs i Västerås den 15/6.

Aktuella SM-tabeller finns på https://www.sbf.se/Sportgrenar/Rallycross/resultatsmdm2019/

/Rallycrossutskottet

Skribent: MK
Epost: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport
 Säkerhetspartner

Folksam_logga

Samarbeten
VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg


Postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info