Huvudpartners till Svensk Bilsport

Frågor och svar om depåsäkerhet

Vi har samlat några frågor och svar som kan vara ett stöd i ert arbete att planera en säker depå. Det som står nedan är råd och ej regler. Har ni bra tips eller frågor så maila gärna dem till rickard.johansson@sbf.se.

Vad kan vi som arrangör göra för att skapa en säkrare depå?
- Se till att det finns utryckningsvägar som är tillräckligt breda och att dessa är fria under evenemanget. En brandbil eller ambulans kan vara upp till 2,6 meter bred och 10 meter lång. Tänk efter så att de kan ta sig in om något händer.
- Utse någon som lotsar in utryckningsfordon vid behov. Det är lätt för oss aktiva under evenemanget att hitta genom depån. Det är mycket svårare för någon som aldrig varit där.
- Bjud in ambulans och räddningstjänst på ett studiebesök så de vet var den enklaste vägen in är, och visa vad ni har för rutiner.
- Döp infarterna om ni har flera så att både ni och de som ska dit vet namnen. Döp dem till t.ex. ”Huvudentrén”, ”Bakvägen” eller något annat passande namn.
- Märk ut sjukvård tydligt så att gäster och deltagare enkelt kan hitta till det om det behövs.
- Fundera på hur ni ska slussa gäster ut från banan om det händer något i depån. Kan man ta dem via banan eller finns det någon annan alternativ väg. Skapa tydliga skyltar.
- Var noga med att parkera bilar på anvisade platser. En bil hamnar lätt i vägen och en bil som är felparkerad drar ofta till sig fler bilar som ställer sig felaktigt. Har man bilpass så ska kontaktuppgifter finnas på det för enkelheten att kunna korrigera.
-Se till att teamens brandsläckare står i framkant på deras depåplats så att alla kan nå dem om en bil börjar brinna.
- Be teamen att ha hjulen monterade på sina bilar nattetid. Detta för att underlätta evakuering av bilar om det händer något i depån.

Vem bestämmer hur en depå ska se ut?
I första steget är det ni som arrangörer som ansvarar för utformningen av depån. Står deltagarna klassvis eller vill ni ha det på något annat sätt så är det helt upp till er. Men när det kommer till säkerheten så är det primärt den kommunala räddningstjänsten som är tillsynsmyndighet. De kan bestämma om krav på avstånd mellan ekipage och hur många team ni kan ha i en depå. Tänk på att om ni kör en serie som kör på olika banor så kan reglerna variera.

Bestämmer inte Svenska Bilsportförbundet det?
Nej, vi kan bestämma över att teamen ska ha matta under sina ekipage, brandsläckare i sin depåplats och att varmkörning eller mekning ska ske på pallbockar. Men i slutänden är det räddningstjänsten som är den ansvariga myndigheten i den kommunen ni kör som bestämmer.

Vad gäller elfordon så kommer här några välmenade tips
- Placera gärna elklasser separerade från andra klasser i depån.
- Utse en dedikerad karantänsplats om en bil blir röd eller om ett problem uppstår. Karantänsplatsen ska gå att nå på ett enkelt sätt. Skapa även yta i anslutning till depåtält där en bil kan ställas om något händer.
- Vid laddning bör bilar ha hjul monterade, samt övervakas.
- Bilar bör endast laddas då banans säkerhetspersonal är i tjänst.
- Underrätta lokal räddningstjänst om fordon och placering.

Vi är inte nöjda med kraven som räddningstjänsten ställer. Vad kan vi göra?
Vill ni överklaga ett beslut som ansvarig tillsynsmyndighet kommit fram till så är det till förvaltningsrätten ni ska vända er. Men vårt råd är att i ett första skede kontakta räddningstjänsten för att påbörja en dialog om hur ni kan komma till en slutsats som bägge accepterar. Vi stöttar gärna i denna dialog.

Vad kan vi göra för att underlätta om vi känner oss osäkra?
Vårt råd är att ni kontaktar er lokala räddningstjänst och för en dialog med dem i ett tidigt stadie. Vår erfarenhet är att räddningstjänsten vill se att ni har en plan och att ni har tänkt på säkerheten i depån.

Vad gäller kring grillning i depån? Kolgrill farligast eller?
Regler kring grillning måste ni kolla i era sportgrensregler samt i inbjudan. Rekommendationen är att undvika grillning i depån under tävlingstid och ska man göra det så ska det finnas brandredskap i direkt närhet samt tillsyn. Sunt förnuft gäller.

Vad kan ni hjälpa oss med?
SBF kan stötta er i frågor som rör säkerheten i depån. Kontakta oss så får vi diskutera hur vi går vidare. Maila till rickard.johansson@sbf.se eller mailbox@sbf.se, alternativt ring 08-6263318

Sidan uppdaterades den 10 augusti 2023