Hoppa till sidans innehåll

Radiostyrd Bilsport


Eller RB som den förkortas till, är en bilsport som passar alla åldrar och alla plånböcker. Det tävlas i alla storlekar, från c:a 20 cm upp till nästan en meter långa bilar.

I Södra Bilsportförbundet finns 15 - 20 klubbar med Radiostyrd Bilsport på programmet. Hos dessa klubbar finns olika typer av banor, med spridning över hela distriktet.

Inomhus körs det med små eldrivna radiostyrda bilar på en bana av nålfilt utlagd i t.ex. en idrottshall. Inomhusbilarna finns i olika klasser, upp till skala 1:10 av en verklig tävlingsbil, och drivs av uppladdningsbara batterier. Denna verksamhet bedrivs som regel på vintern.

Utomhus finns både Offroad-bilar, 2 eller 4 hjulsdrivna, som körs på grusbanor, och Banbilar som håller till på asfaltbanor, vilka liknar en riktig racingbana fast lite mindre.

De minsta Offroad-bilarna, i skala 1:10, är oftast eldrivna, medan skala 1:8 drivs av en 3,5 cc modellmotor med metanol som drivmedel och ger 2 - 3 hk. Detta är den enskilt största klassen. De allra största Offroad-bilarna i skala 1:6 drivs av en 26 cc bensinmotor på 5-8 hk. och är c:a 80 cm långa. Här kan man verkligen tala om "drag" under skorna.

Banbilarna finns i skala 1:10 både som el och metanoldrivna, den senare med en 2 - 2,5 cc motor. Scala 1:8, som är den snabbaste klassen, har en 3,5 cc metanol/nitrometan motor med 2 - 3 hk. Scala 1:5 på bana, största tävlingsskalan, är riktiga "Big Boys Toys". Dessa finns i en billig GT klass och den mer avancerade Touring. Den senare kallas ofta "lilla STCC" då de är kopior av riktiga STCC bilar. De drivs av en 23 cc bensinmotor på 6 - 8 hk. och är c:a 90 cm långa. Här finns all "Feeling" och "High Tech" man kan begära.

Det tävlas på alla nivåer och i alla åldrar, från nybörjare i klubbarna upp till SM, EM och VM i alla klasser. Alla hjälps åt i en kamratlig anda, den sociala samvaron utvecklas och inte minst föräldrar spelar en viktig roll i samanhanget, både som mekaniker och funktionärer.
Tag gärna kontakt för ytterligare information.

Sportgrenskommitté
E-mail: This is a mailto link


Uppdaterad: 13 SEP 2018 17:13

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Södra Bilsportförbundet
Lennart Nielsen, Malmgatan 22 A
241 31 Eslöv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg