Hoppa till sidans innehåll


 

REGLER 
SBF 

 

Ingår i Enkel Bilsport
Offroadsporten omfattar
fyra olika tävlingsgrenar

  • Challenge
  • Formula Offroad
  • MonsterRace
  • Trial samt utbildningen som kallas TerrängTouring.


Challenge
Challenge är en uthållighetstävling för både förare/co-driver samt bilar. 
Det går ut på att ta sej från start till mål med ett antal specialprov under tävlingen t ex. brobygge, bärgning, vinschning, teknikprov, navigering osv. I Sverige är det vanligt att tävlingarna håller på i två dygn. Bilarna ska vara gatlegala dvs. besiktade, försäkrade samt skattade.

Formula Offroad
Formula Offroad är precisionskörning i mycket branta backar/terräng, oftast körs tävlingarna i grusgropar. Man använder sej oftast av bilar med specialbyggda rörchassien och V8-motorer runt 1000 hk. Formula Offroad tillhör sannolikt den mest spektakulära motorsporten i Sverige. 
Åk och titta på om du får möjlighet.

Monster Race
MonsterRace är dragracing på hinderbana. Bilarna kör parvis i kvalificeringsrace och utslagningsrace. I Fullsizeklassen använder man specialbyggda bilar med V8-motorer upp till 1500 hk. Det är inte helt ovanligt med metanol som bränsle. Bilarna väger upp emot 5 ton och trenden är att det blir fler bilar med fyrhjulsstyrning. Bilarna i Fullsizeklassen kan direkt jämföras med Monster Jam-bilarna vi brukar titta på i Globen.

Trial 4x4
Trial är precisionskörning i snitslade banor, man tävlar i fem olika klasser allt ifrån Original till Prototyp.

TerrängTouring
TerrängTouring är en utbildningsdel där man lär sej att hantera sitt fordon i ”tuff” terräng för att t ex. börja tävla, ingå i en FRG (frivillig resursgrupp) inom Civilförsvarsförbundet eller helt enkelt lära sej mer om sitt fordons möjligheter.

 

I Stockholmsdistriktet finns Botkyrka Motorklubb och Haninge Motorklubb. Distriktet har för närvarande möjlighet att arrangera Challengetävlingar och Trial 4x4. Både Botkyrka MK och Haninge MK utvecklar 
Terräng Touring-träffarna med guidning och utbildning i både lätt och svår terräng, samt anordnar ”prova-på”-möjligheter i Challenge och Trial.

 

SGA Offroad,
se SGA Enkel Bilsport

Uppdaterad: 26 OKT 2017 15:26 Skribent: Bill Södermark
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Stockholms Bilsportförbund
Janne Lönnmark, Granitvägen 8A
135 46 Tyresö

Kontakt:
Tel: 0735256205
E-post: This is a mailto link...

Se all info

 .